Wednesday, September 30, 2009

«ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔAΣ»: Χαμόγελα... αλλά και προβληματισμοί



Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Ταινοθήκη της Ελλάδας - η πρώτη ελληνική κινηματογραφική λέσχη, αρχικά - μοναδικός και σημαντικός φορέας, απέκτησε - επιτέλους - την πολυπόθητη, μόνιμη στέγη της. Πρόκειται για το διατηρητέο κτίριο του κινηματογράφου «Λαΐς» (Ιερά Οδός και Μ. Αλεξάνδρου, Μεταξουργείο). Ενας κινηματογράφος που έκλεισε στη δεκαετία του 1970 και που «ξανανιώνει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αν και δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι η ανακατασκευή του ήταν σαν... το «γιοφύρι της Αρτας», με την Ταινιοθήκη να μένει για χρόνια άστεγη.

Ωστόσο, η δικαιολογημένη χαρά των ανθρώπων της Ταινιοθήκης δεν είναι απόλυτη. Οπως υπογράμμισαν στην συνέντευξη Τύπου τα μέλη του ΔΣ, η Ταινιοθήκη- «κιβωτός» της ελληνικής φιλμικής «μνήμης», παραμένει χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την απαιτητική λειτουργία των νέων χώρων της. Τα 200.000 ευρώ, που λαμβάνει ετησίως ως επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ, αποτελούσαν... «σύντομο ανέκδοτο» και πριν τη «Λαΐδα», πολύ περισσότερο τώρα. Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ, Θ. Αδαμόπουλος, σημείωσε: «είμαστε ονειροπόλοι και τα καταφέρνουμε», αλλά «η προσπάθειά μας είναι να μην εμπορευματοποιήσουμε αυτούς τους χώρους». Αντίστοιχα, ο ταμίας του ΔΣ και πανεπιστημιακός, Ευ. Σόρογκας, σημείωσε ότι η σημερινή ετήσια επιχορήγηση του ΥΠΠΟ δεν μπορούσε να καλύψει ούτε τα λιγοστά έξοδα της Ταινιοθήκης, «φανταστείτε σε ποια δύσκολη θέση είμαστε να λειτουργήσουμε αυτό το συγκρότημα».


Οντως, οι απαιτήσεις του κτιρίου και των χρήσεών του απαιτούν χρήμα και προσωπικό. Πρόκειται για ένα κτίριο 1.785 τ.μ. κατανεμημένων σε 2 επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφος, δώμα). Μάλιστα στο δώμα θα λειτουργήσει θερινός κινηματογράφος.

Επιπλέον, υπάρχει αίθουσα προβολών 200 θέσεων, μια μικρότερη 60 θέσεων, μουσείο κινηματογράφου (όπου θα απλωθούν τα σημαντικά συλλεκτικά αντικείμενα της Ταινιοθήκης), βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και χώροι γραφείων. Ολα αυτά συνοδεύονται από δύο φουαγέ, κυλικείο και ένα μικρό πωλητήριο.

Η Ταινιοθήκη έχει ευλόγως πολλές φιλοδοξίες με τη μεταστέγασή της στη «Λαΐδα». Θέλει να λειτουργήσει ως μουσείο, ως κέντρο για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας, τόσο μέσω της ψηφιακής της βάσης δεδομένων, που θα είναι προσβάσιμη στους ερευνητές, όσο και μέσω του ετήσιου προγραμματισμού της: προβολές σε καθημερινή βάση στις δύο αίθουσές της, που θα περιλαμβάνουν αναδρομές σε σκηνοθέτες και θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις ταινιών από Ελληνες σκηνοθέτες, αφιερώματα σε συνεργασία με άλλους φορείς και το καθιερωμένο, πλέον, φεστιβάλ πρωτοποριακού κινηματογράφου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο έργο των ευρωπαϊκών και διεθνών κινηματογραφικών αρχείων, μέσα από την προβολή αποκατεστημένων ταινιών.

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων - με προσκεκλημένους εκπροσώπους ταινιοθηκών από διάφορες χώρες - θα διαρκέσουν από 9 - 11/10 και θα περιλαμβάνουν προβολές κλασικών ταινιών, συζητήσεις κλπ. Αμέσως μετά, 12 - 20/10 θα διεξαχθεί το 6ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου. [Ριζοσπάστης, 01/10/2009]

No comments: