Monday, September 21, 2009

Ντιμπέιτ και για το μέλλον του κινηματογράφου

Τις θέσεις τους για τον κινηματογράφο είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, κατά τη διάρκεια «ντιμπέιτ», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Για την κατάθεση νομοσχεδίου, εντός των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης, δεσμεύτηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Μαρία Δαμανάκη. Νομοθετικό πλαίσιο που θα έχει ως βάση τον νόμο της Μελίνας Μερκούρη, πρότειναν τα κόμματα της Αριστεράς. Απαισιόδοξος δήλωσε ο υποψήφιος με το ΛΑΟΣ βουλευτής, Δημήτρης Κωνσταντάρας.

Στη συζήτηση μετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Θοδωρής Δραβίλας, η Μαρία Δαμανάκη (ΠΑΣΟΚ), η Εύα Μελά (ΚΚΕ), ο Ρήγας Αξελός (ΣΥΡΙΖΑ), ο Δημήτρης Κωνσταντάρας (ΛΑΟΣ) και ο Νίκος Μυλωνάς (Οικολόγοι-Πράσινοι). Τις ερωτήσεις έκαναν οι δημοσιογράφοι Μαρία Κατσουνάκη ("Καθημερινή"), Βένα Γεωργακοπούλου ("Ελευθεροτυπία"), Γιάννης Ζουμπουλάκης ("Βήμα") και Ρόμπι Εκσιέλ ("Εθνος").

Η Μ. Δαμανάκη υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε ανακατανομή των κονδυλίων προς όφελος της κινηματογραφικής παραγωγής και αναδιαπραγμάτευση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ώστε να υπάρξει τομεακό πρόγραμμα για τον πολιτισμό μέσω του ΕΣΠΑ. Η Εύα Μελά εκτίμησε ότι το πιο προοδευτικό νομοσχέδιο ήταν εκείνο που κατάθεσε η Μελίνα Μερκούρη το 1986, καθώς έβαζε -παρά τις ατέλειες του- "ρυθμιστή" τον δημιουργό και όχι τον παραγωγό. Με αυτή τη θέση συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο νόμος θα μπορούσε, "με σημαντικές προσθήκες να αποτελεί εξαιρετική βάση".

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κωνσταντάρας. "Όπως δεν ασχολήθηκε κανείς τόσα χρόνια με το θέμα του ελληνικού κινηματογράφου ούτε τώρα πρόκειται να ασχοληθεί κανείς", δήλωσε. Ο Ν. Μυλωνάς, εκ μέρους των Πράσινων ο ισχύων νόμος έχει αρκετά θετικά που πρέπει να εφαρμοστούν και άλλα να εκσυγχρονιστούν.

No comments: