Μαλλιά- κουβάρια ο κινηματογραφικός χώρος με τους πολιτικούς να μιλάνε «γενικά και αόριστα» και τους σκηνοθέτες να γίνονται χίλια κομμάτια και να τσακώνονται με τους μισούς υπέρ και τους άλλους μισούς κατά του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ τη νύφη την πληρώνει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που όπως φαίνεται δεν θα έχει φέτος ελληνικές ταινίες! Η βόμβα που περιφερόταν εδώ και μήνες στον ελληνικό κινηματογράφο, εξερράγη χθες στο φινάλε ενός ντιμπέιτ με βουλευτές όλων των κομμάτων που οργάνωσε το Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας». Θέμα του ήταν το ελληνικό σινεμά και η αδυναμία της προηγούμενης κυβέρνησης να ψηφίσει νόμο.
Εξήντα πέντε από τους «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» που δεν πάνε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρη Παπαδόπουλο και το σωματείο ότι «ασχολείται περισσότερο με τη δυναμική της στο σύστημα της εξουσίας και λιγότερο έως καθόλου με τα προβλήματα του κινηματογραφικού χώρου, κάτι που έγινε σαφές και στην παρουσία της στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Κέντρου, την περασμένη Πέμπτη, όπου ο ετήσιος απολογισμός καταψηφίστηκε». Δήλωσαν δε ότι αποχωρούν από την Εταιρεία. Να αναφερθεί ότι ανάμεσά τους είναι όλοι οι σκηνοθέτες- νέοι οι πιο πολλοί- που έχουν φέτος ταινίες ή ετοιμάζουν.
«Τη στιγμή που οι ελληνικές ταινίες συλλέγουν διακρίσεις και βραβεία σε ξένα φεστιβάλ» κατήγγειλαν οι σκηνοθέτες, «σωματεία όπως της Εταιρείας Σκηνοθετών, των μουσικοσυνθετών και των ηθοποιών, συμπράττουν με τους εκπροσώπους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το υπουργείου Πολιτισμού και καταψηφίζουν με γελοία επιχειρήματα τον ετήσιο απολογισμό του Κέντρου. Στόχος τους, να οδηγήσουν σε παραίτηση τη διοίκησή του, τον Γιώργο Παπαλιό, που υιοθετώντας ποιοτικά κριτήρια στήριξε ταλαντούχους κινηματογραφιστές και έφερε αποτελέσματα».
Ο Χάρης Παπαδόπουλος αρνήθηκε την καταγγελία, υποστηρίζοντας ότι «εργάζομαι για το συμφέρον του κλάδου» και κατηγόρησε τους αποχωρήσαντες σκηνοθέτες ως «τσιράκια του Παπαλιού που έχει πάρει 17 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει πολλά χρόνια να πάρει το ΕΚΚ, ενώ έχουν μειωθεί δραματικά οι χρηματοδοτήσεις των σκηνοθετών». Εδώ, εξερράγη ο πρόεδρος του ΕΚΚ και λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια χθες το μεσημέρι στον Ιανό, ενώ η Δέσποινα Μουζάκη προσπαθούσε να βρει συμβιβαστικές λύσεις. Με ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναφέρει πως «αυτά που λέγονται ότι το ΦΚΘ καταψήφισε τον απολογισμό του ΕΚΚ είναι απολύτως αβάσιμα και προσβλητικά».Στο ντιμπέιτ οι εκπρόσωποι των κομμάτων Μαρία Δαμανάκη, ΠΑΣΟΚ, Θοδωρής Δραβίλας, Ν.Δ., Εύη Μελλά, ΚΚΕ, Ρήγας Αξελός, ΣΥΝ, Δημήτρης Κωνσταντάρας, ΛΑΟΣ, Νίκος Μυλωνάς, Οικολόγοι Πράσινοι- είχαν πάνω- κάτω πολλές κοινές θέσεις: Αναπτυξιακή πολιτική, 1,5% των εσόδων των καναλιών υπέρ του ελληνικού κινηματογράφου, δημιουργία Ανώτατης Ακαδημίας Κινηματογράφου, επιστροφή του φόρου επί των εισιτηρίων στους παραγωγούς ταινιών κ.ά.
Του Παύλου Θ. Κάγιου, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009
Εβδομάδα προβολών με τις ταινίες που δεν θα πάνε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν- πιθανότατα στην Αθήναοι σκηνοθέτες
Wednesday, September 23, 2009
ΣΕ «ΝΤΙΜΠΕΪΤ» Μαλλιά - κουβάρια το ελληνικό σινεμά
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment