Wednesday, September 30, 2009

Κατά του διεθνούς εντάλαματος σύλληψής του προσέφυγε ο Ρομάν Πολάνσκι, ζητώντας την αποφαλάκισή του.

Ο γαλλοπολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος κρατείται από το Σάββατο στην Ελβετία, ζήτησε σήμερα την απελευθέρωσή του και προσέφυγε κατά της σύλληψής του για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Ερβέ Τεμίμ και η ελβετική δικαιοσύνη.

Ο συνήγορός του Ερβέ Τεμίμ δήλωσε ότι προσέφυγε σήμερα στην ελβετική δικαιοσύνη κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Πολάνσκι.
«Ζητούμε επομένως την απελευθέρωσή του, πιθανώς υπό όρους (...) αναμένουμε την απόφαση αυτή το ταχύτερο δυνατό», προσέθεσε.

Το δικαστήριο της Μπελιντσόνα, μία από τις ανώτερες δικαστικές αρχές της Ελβετίας, επιβεβαίωσε ότι κατατέθηκε προσφυγή από τον Πολάνσκι κατά της
σύλληψής του για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα εκτός από τις φωνές υποστήριξης του κινηματογραφιστή έχουν αρχίσει να εγείρονται και φωνές που παίρνουν αποστάσεις και υποστηρίζουν ότι ο Πολάνσκι δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τον Πολάνσκι είναι οι αμερικανοί κινηματογραφιστές Γούντι Άλεν, Μάρτιν Σκορσέζε και Ντέιβιντ Λιντς, οι οποίοι
υπέγραψαν σήμερα τη διεθνή διακήρυξη που ζητεί την απελευθέρωσή του.

Τη διακήρυξη αυτή που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Γαλλικής Ένωσης Δραματουργών και Συνθετών (SACD) έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής περίπου 110 προσωπικότητες από τον κόσμο του κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός Ντάρεν Αρονόφσκι, οι Βέλγοι Λικ και Ζαν-Πιερ Νταρντέν και ο Βρετανός Τέρι Γκίλιαμ.

Στο άλλο στρατόπεδο βρέθηκε σήμερα ο 68χρονος Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και ηγετική φυσιογνωμία του Μάη του '68, ο οποίος επέκρινε την επίσημη υποστήριξη του κινηματογραφιστή από τη Γαλλία.

«Ήταν ένας βιασμός μιας ανήλικης 13 ετών (...) Αυτό είναι ένα πρόβλημα της δικαιοσύνης και κρίνω ότι ένας υπουργός Πολιτισμού, ακόμη κι αν ονομάζεται
Μιτεράν, θα έπρεπε να πει, περιμένω πρώτα να δω την υπόθεση», δήλωσε ο Κον-Μπεντίτ.

Ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρεντρίκ Μιτεράν έκρινε την Κυριακή «απολύτως αποτρόπαιη» τη σύλληψη του Πολάνσκι «για μια παλιά ιστορία που δεν έχει πραγματικά κανένα νόημα».

Εκτός απο τον Κον-Μπεντίτ, τοπικές γαλλικές εφημερίδες, αλλά και μεγάλες βρετανικές, όπως οι Τάιμς, τήρησαν αποστάσεις, κρίνοντας ότι ο Πολάνσκι δεν
είναι υπεράνω του νόμου.

Η ελβετική αστυνομία «είχε δίκιο» που συνέλαβε τον Πολάνσκι, γράφουν οι Τάιμς, εκφράζοντας κι αυτοί την έκπληξή τους για την υποστήριξη από τις ανώτατες γαλλικές αρχές, κυρίως τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προς τον 76χρονο Πολάνσκι.

Στον ίδιο τόνο και η Ιντιπέντεντ υπογραμμίζει λεπτομέρειες των κατηγοριών που προσάπτονται στον κινηματογραφιστή και εκφράζει την έκπληξή της για την «άνευ όρων υποστήριξη του πολιτικού και πνευματικού κατεστημένου» προς τον Πολάνσκι.

Ο 76χρονος Πολάνσκι καταζητείται από τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ για «παράνομες σεξουαλικές σχέσεις» με μια 13χρονη το 1977.

Η 45χρονη σήμερα Σαμάνθα Γκέιμερ, ζήτησε η ίδια τον Ιανουάριο να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος του. TO BHMA, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009 [ 15:59 ]

No comments: