Monday, September 28, 2009

Επιτυχής δημοπρασία προσωπικών ειδών του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Αναπάντεχα υψηλές τιμές σε δημοπρασία για τα προσωπικά είδη του Μπέργκμαν.

Τα προσωπικά είδη του Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν πουλήθηκαν σήμερα σε δημοπρασία στη Στοκχόλμη, σε ανέλπιστα υψηλές τιμές σε σχέση με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Μέσω τηλεφώνου, από το διαδίκτυο ή απευθείας από την αίθουσα όπου διεξαγόταν η δημοπρασία, οι ενδιαφερόμενοι εκτόξευσαν στα ύψη την τιμή ακόμη και του πιο ευτελούς αντικειμένου. 'Είμαι κατάπληκτος. Ούτε που το ονειρευόμουν! δήλωσε χαρακτηριστικά ο οργανωτής της αγοραπωλησίας, Τομ Έστερμαν.

Μια φωτογραφία του σκηνοθέτη μαζί με το διάσημο συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκι που είχε αρχική τιμή πώλησης 2.000 κορόνες (196 ευρώ) πωλήθηκε τελικά για 27.000 κορόνες (2.650 ευρώ). Για μια αφίσα από την ταινία «Φάνι και Αλέξανδρος» δόθηκαν 22.000 κορόνες (από τις 4.000 της αρχικής τιμής). Η εντυπωσιακότερη τιμή όμως ήταν αυτή που έπιασε μια ξύλινη μακέτα θεάτρου. Αρχικά είχε αποτιμηθεί στις 15.000 κορόνες (1.470 ευρώ) και τελικά πωλήθηκε για 1.025.000 κορόνες (100.500 ευρώ).

Η δημοπρασία οργανώθηκε σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του σκηνοθέτη που ήθελε να αποφύγει τις οικογενειακές διενέξεις για την κληρονομιά. Ο Μπέργκμαν παντρεύτηκε πέντε φορές και είχε εννέα παιδιά από έξι γυναίκες. Τα αντικείμενα προέρχονταν από το σπίτι (που επίσης πουλήθηκε) που είχε ο Μπέργκμαν στο νησί Φάρο, στη νοτιοανατολική Σουηδία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: