Friday, September 4, 2009

Φεστιβάλ Ξένου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

  • ΟΙ «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ» ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Εξέπνευσε το τελεσίγραφο 34 σκηνοθετών προς τον Αντώνη Σαμαρά. Νόμο κινηματογραφικό δεν είδαν και κάνουν αποχή από φεστιβάλ και Κρατικά Βραβεία. Ωραία 50ά γενέθλια θα γιορτάσει τον Νοέμβριο (13-22) ο θεσμός. Χωρίς ελληνικές ταινίες. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο νόμος ήταν, δήθεν, έτοιμος από πέρυσι!

Ο Γιάννης Οικονομίδης στα γυρίσματα του «Μαχαιροβγάλτη», που απέχει από φεστιβάλ και κρατικά βραβεία

Ο Γιάννης Οικονομίδης στα γυρίσματα του «Μαχαιροβγάλτη», που απέχει από φεστιβάλ και κρατικά βραβεία

Θα ζήσουμε, λοιπόν, στην Ελλάδα και μια κινηματογραφική «απεργία». Οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη», σκηνοθέτες και παραγωγοί, αποφάσισαν ομόφωνα το βράδυ της Τετάρτης να μη στείλουν τις ταινίες τους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (13-22 Νοεμβρίου) και να μην υποβάλουν υποψηφιότητες στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία, που απονέμονται στις 23 Νοεμβρίου, πάλι στη Θεσσαλονίκη. Σε λίγες μέρες θα δώσουν στη δημοσιότητα και κείμενο, στο οποίο θα αναλύουν το γιατί και πώς της απόφασής τους.

Είχαν, όμως, προειδοποιήσει ήδη από τις 25 Ιουνίου ότι αν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς δεν παρουσιάσει νέο κινηματογραφικό νόμο, τριάντα τέσσερις (34) ταινίες θα γυρίσουν την πλάτη τους σε φεστιβάλ και κρατικά βραβεία. Η προθεσμία πέρασε, το ΥΠΠΟ όχι νόμο, ούτε άρθρο νόμου δεν είχε έτοιμο, παρ' όλο που ο Μιχάλης Λιάπης τον είχε περιγράψει περήφανος στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2008. Οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» έπρεπε να ξανακουβεντιάσουν τη θέση τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης σε μια σκηνή από την ταινία του «Τέσσερα μαύρα κοστούμια», η οποία δεν πάει Θεσσαλονίκη

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης σε μια σκηνή από την ταινία του «Τέσσερα μαύρα κοστούμια», η οποία δεν πάει Θεσσαλονίκη

Δεν κούνησαν ρούπι από αυτήν. Δεν τους κλόνισε το γεγονός ότι ήδη προκηρύχθηκαν εκλογές και ότι νομοθετικό έργο για ένα μεγάλο διάστημα δεν μπορεί να παραχθεί. Θεωρούν, προφανώς, ότι το πρόβλημα ανυπαρξίας σύγχρονου, αναπτυξιακού κινηματογραφικού πλαισίου αλλά και μιας πιο διαφανούς και δημοκρατικής διαδικασίας απονομής των Κρατικών Βραβείων αφορά όλα τα κόμματα εξίσου. Ακόμα και στην περίπτωση που αλλάξει η κυβέρνηση και ο επόμενος υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ τούς καλέσει να πάνε τις ταινίες τους στη Θεσσαλονίκη, υποσχόμενος γρήγορα έναν νέο και καλό νόμο, οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» δεν θα υποκύψουν. «Πρώτα νόμος, μετά όλα τα όλα», είναι η αμετακίνητη θέση τους.

Είναι, μάλιστα, τόσο οργισμένοι, που δεν θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ ούτε καν με κάποιο πρότζεκτ τους στο Balkan Fund. Οσο για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, η Δέσποινα Μουζάκη θα έχει μεγάλο πρόβλημα να βρει γι' αυτό ελληνική ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» σκέφτονται, επιπλέον, να οργανώσουν τον Οκτώβριο μια Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου (με τις ταινίες τους εννοείται) στην Αθήνα. Ενα «αντι-φεστιβάλ», πάντως, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια του κανονικού, δεν είναι στις προθέσεις τους.

Αντώνης Καφετζόπουλος και Φίλιππος Τσίτος της «Ακαδημίας Πλάτωνος», δύο μαχητικοί «κινηματογραφιστές στην ομίχλη»

Αντώνης Καφετζόπουλος και Φίλιππος Τσίτος της «Ακαδημίας Πλάτωνος», δύο μαχητικοί «κινηματογραφιστές στην ομίχλη»

Δεν είναι όλος ο κινηματογραφικός χώρος σύμφωνος με την κίνησή τους. Και δεν εννοούμε την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, που έτσι κι αλλιώς όλο αυτόν τον καιρό δεν δήλωσε συμπαράσταση στους «κινηματογραφιστές στην ομίχλη». Ο Κυριάκος Κατζουράκης, όμως, δήλωσε με άρθρο του στην «Ε» πως διαφωνεί με την αποχή από το φεστιβάλ και θα στείλει την ταινία του «Μικρές εξεγέρσεις». Ενδεχομένως τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα εμφανιστούν κι άλλες ταινίες που, για διάφορους η καθεμία λόγους (προβολής κ.λπ.), θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ και στα Κρατικά. Οσες, όμως, κι αν είναι αυτές, οι 34 ταινίες των «κινηματογραφιστών στην ομίχλη» είναι το βαρύ πυροβολικό της σεζόν.

Ετσι, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει φέτος τα πενήντα του χρόνια, δεν θα μοιραστεί τη χαρά του με τον σημερινό, νέο, ζωντανό ελληνικό κινηματογράφο. Θα πρέπει να αρκεστεί στους βετεράνους, που η Δέσποινα Μουζάκη θα σκεφτεί, ενδεχομένως, να τιμήσει και καλέσει. Στις οθόνες του θα παιχτούν παλιές ταινίες, που σημάδεψαν το φεστιβάλ και τον ελληνικό κινηματογράφο τα τελευταία πενηντά χρόνια, αλλά καμία νέα, φρέσκια, σπαρταριστή ελληνική ταινία.

Ταινίες στα όπλα

«Η σκόνη του χρόνου» Θ. Αγγελόπουλου, «3 μέρες ευτυχίας» Δ. Αθανίτη, «Ψυχή βαθιά» Π. Βούλγαρη, «Παράδεισος στη Δύση» Κ. Γαβρά, «Κόκκινος ουρανός» Λ. Γιούργου, «Αναζητώντας τη Μήδεια» Ν. Γραμματικού, «Στο βάθος κήπος» Κλ. Δανόπουλου, «Νήσος» Χρ. Δήμα, «180 μοίρες» Ν. Δημητρόπουλου, «Ο Ηλίας του 16ου» Ν. Ζαπατίνα, «Ricordi mi» Σ. Θεοδωράκη, «Χάρισμα» Χ. Ιωακειμίδη, «Πεθαίνω για σένα» Ν. Καραπαναγιώτη, «Γκίνες» Α. Καρδαρά, «Στρέλλα» Π.Χ. Κούτρα, «Κυνόδοντας» Γ. Λάνθιμου, «Χρυσόσκονη» Μ. Μαντά, «Μαύρο λιβάδι» Β. Μαρινάκη, «Σούλα έλα ξανά» Β. Μυριανθόπουλου, «Κανένας» Χρ. Νικολέρη, «Το κακό στην εποχή των ηρώων» Γ. Νούσια, «Ολα θα πάνε καλά» Γ. Ξανθόπουλου, «Μαχαιροβγάλτης» Γ. Οικονομίδη, «Bang Bank» Α. Παπαδημητρόπουλου, «The art therapy» Ν. Περάκη, «Συντρίμμια ψυχής» Τζ. Ποντέσουα, «45 τετραγωνικά» Στ. Τζίτζη, «Χώρα προέλευσης» Σ. Τζουμέρκα, «Επικίνδυνες μαγειρικές» Β. Τσελεμέγκου, «Ακαδημία Πλάτωνος» Φ. Τσίτου, «Forget me not» Γ. Φάγκρα, «Η κληρονόμος» Π. Φαφούτη, «Μέσα στο δάσος» Α. Φραντζή, «Τέσσερα μαύρα κοστούμια» Ρ. Χαραλαμπίδη.

Φέρτε τις ταινίες και τις απόψεις σας

  • Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που τόσο καιρό τηρούσε στάση αναμονής, με χθεσινή ανακοίνωση σπάει τη σιωπή του αφού αυτό πληρώνει, σε τελική ανάλυση, την κόντρα σκηνοθετών και υπουργείου Πολιτισμού.

Δέσποινα Μουζάκη

Δέσποινα Μουζάκη

Καλεί τους Ελληνες σκηνοθέτες να συμμετάσχουν στην 50ή διοργάνωση «για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους, να αναπτύξουν τις θέσεις τους και να προβάλουν τις απόψεις τους».

Η Δέσποινα Μουζάκη και ο Γιώργος Χωραφάς, που είχαν ματαίως προσπαθήσει να συναντήσουν τον Αντώνη Σαμαρά, παραδέχονται στην ανακοίνωση ότι «η ελληνική κινηματογραφία χρειάζεται νέο, σύγχρονο, νομοθετικό πλαίσιο». Επισημαίνουν, όμως, ότι «μετά την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών οι διαβουλεύσεις παγώνουν, κάνοντας φανερό ότι η διεξαγωγή του φεστιβάλ θα γίνει με την ισχύουσα νομοθεσία».

Και καταλήγουν: «Το φεστιβάλ είναι πάντα ανοιχτό στις διεργασίες και στην υπέρβαση των προβλημάτων του χώρου, σεβόμενο και τους δημιουργούς και τους νόμους, σεβόμενο και τον μόχθο των ανθρώπων του οπτικοακουστικού τομέα και την καλλιτεχνική τους δημιουργία. Το συμφέρον της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας είναι και αυτό του φεστιβάλ».

No comments: