Ούτε οι εκλογές, που παγώνουν τον νέο κινηματογραφικό νόμο, ούτε η ειλημμένη απόφαση των «Κινηματογραφιστών στην ομίχλη» να απέχουν από Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Κρατικά Βραβεία δεν έφεραν μια κάποια ηρεμία στον χώρο. Απλούστατα το μέτωπο μετατοπίστηκε.
Αντί για το ΥΠΠΟ, που δεν υπάρχει πια, οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» συγκρούονται με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η ηγεσία του τελευταίου (Δέσποινα Μουζάκη) δέχεται έντονη κριτική για τη στάση που κράτησε όλο αυτόν τον καιρό απέναντί τους, ότι δηλαδή δεν τους συμπαραστάθηκε εξαρχής και ενεργά, όπως έκανε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και προσωπικά ο πρόεδρός του Γιώργος Παπαλιός.
Ετσι απέβη άκαρπη η προσπάθεια που έγινε να βρεθεί κάποια φόρμουλα ώστε οι ελληνικές ταινίες να μην απουσιάζουν από τα 50ά γενέθλια του Φεστιβάλ. Οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη», αφού συναντήθηκαν με τη Δέσποινα Μουζάκη και άκουσαν τις προτάσεις της, αποφάσισαν όχι απλώς να μην ανατρέψουν την απόφασή τους, αλλά να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα: σε μια, ομολογουμένως, μαξιμαλιστική πρόταση, που δύσκολα θα τη δεχόταν οποιοσδήποτε διευθυντής φεστιβάλ.
Συγκεκριμένα, σε επιστολή που έστειλαν την Παρασκευή στη διοίκηση του φεστιβάλ τόνιζαν, ανάμεσα σε άλλα:
«Αυτό που προσδοκούσαμε ήταν μια άνευ όρων προσχώρησή σας στο κίνημα των κινηματογραφιστών, που αποδεικνύεται ότι έχει τη δυναμική να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα ζωής και θανάτου της ελληνικής κινηματογραφίας. Προσδοκούμε από εσάς να ματαιώσετε τον φετινό εορτασμό, ως τουλάχιστον άκομψο και άκαιρο στις παρούσες περιστάσεις, να αλλάξετε το φετινό σας σλόγκαν, να σημάνετε με τις αφίσες και όλη την επικοινωνιακή εκστρατεία σας σαν κεντρικό θέμα την ώρα μηδέν για τον ελληνικό κινηματογράφο. Ετσι, μαζί μας, να διακηρύξετε ότι ο εορτασμός των 50 χρόνων αναβάλλεται για το 2010 ή μέχρι να έχουμε νόμο για τον κινηματογράφο». Επίσης ζητούν από το φεστιβάλ να αναλάβει ένα μέρος των εξόδων της Εβδομάδας Ελληνικού Κιηματογράφου, που θα διοργανώσουν στις αρχές του Νοεμβρίου.
Το φεστιβάλ για να δελεάσει τους «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» να στείλουν τις ταινίες τους είχε προτείνει να είναι αφιερωμένο «στην αλλαγή σελίδας του ελληνικού κινηματογράφου» και τη διεξαγωγή δύο ανοιχτών συζητήσεων με θέματα «Greek Cinema Now?» και «Why Festival Now?». Οι συζητήσεις θα γίνονταν στο πλαίσιο της Αγοράς με την οικονομική ευθύνη να ανήκει στο Φεστιβάλ και την οργανωτική να παραμένει στους «κινηματογραφιστές στην ομίχλη».
Στο μεταξύ, θύμα των ανοιχτών μετώπων στον χώρο έπεσε την Πέμπτη και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Στην ετήσια απολογιστική γενική του συνέλευση καταψηφίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού ο διοικητικός απολογισμός του 2008 (6 ψήφοι κατά, 5 υπέρ), ενώ στην έγκριση του οικονομικού επήλθε ισοψηφία (5-5). Αξίζει να σημειωθεί ότι καταψήφισαν τα πεπραγμένα της διοίκησης εκπρόσωποι των σωματείων (σκηνοθέτες κ.λπ.) που έχουν στο στόχαστρο εδώ και καιρό τον Γιώργο Παπαλιό χρεώνοντάς του τόσο τη συμπαράταξή του με τους «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» όσο και τις προτάσεις της επιτροπής Γαβρά. Στο μέτωπο εναντίον Παπαλιού προσχώρησε ακόμα και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αφού τον απολογισμό καταψήφισε και η αντικαταστάτρια της Δέσποινας Μουζάκη (!).
Με χθεσινή δήλωσή του στην «Ε» ο πρόεδρος του ΕΚΚ χαρακτηρίζει τη γενική συνέλευση «μια κακόγουστη φάρσα, που δείχνει καλύτερα από κάθε ανάλυση την ανάγκη ενός νέου ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, που θα εκφράζει τις γνήσια δημιουργικές δυνάμεις του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου».
Monday, September 21, 2009
«Ματαιώστε τα γενέθλια του φεστιβάλ»
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment