Wednesday, September 30, 2009

Μέριλ Στριπ & Εϊμι Ανταμς: Η συνταγή της επιτυχίας

  • Για να αλλάξεις τον κόσμο σου πρέπει απλώς να πιστέψεις στον εαυτό σου. Η Μέριλ Στριπ και η Εϊμι Ανταμς συναντιούνται ξανά στη μεγάλη οθόνη και «μαγειρεύουν» μια ακόμη θαυμάσια ταινία, με τίτλο «Τζούλι & Τζούλια»

Από τη Μυρόεσσα Μεταξά, ΓΥΝΑΙΚΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η μία είναι η σπουδαιότερη εν ζωή ηθοποιός, σύμφωνα με την πλειοψηφία των σινεκριτικών και των αμέτρητων Streepers -όπως αυτοαποκαλούνται οι θαυμαστές της. Η άλλη είναι το κοκκινομάλλικο κορίτσι που πριν από λίγα χρόνια έπαψε να είναι «Μια Ξένη Ανάμεσά Μας», όταν έφτασε στα Οσκαρ με την ομότιτλη ταινία.

Η πρώτη τους συνάντηση επί της οθόνης -στην «Αμφιβολία»- έστειλε και τις δυο τους στις υποψηφιότητες των Οσκαρ: 2η φορά για την Εϊμι Ανταμς και 15η για τη Μέριλ Στριπ, που κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο κατείχε... η ίδια.

Στο δεύτερο κινηματογραφικό ραντεβού τους είχαν μία ακόμα καλεσμένη, τη σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα, μετρ των κομεντί, Νόρα Εφρον. Μαζί με δύο ακόμα κυρίες, στις ζωές των οποίων βασίστηκε η ταινία «Τζούλι & Τζούλια», βάλθηκαν να μας αποδείξουν πως βασικό συστατικό στη συνταγή της επιτυχίας είναι η πίστη στις δυνάμεις μας.

Η Τζούλια Τσάιλντ, πρώην κρατική υπάλληλος και από τη δεκαετία του 1960 και μετά διάσημη σεφ και TV περσόνα, και η Τζούλι Πάουελ, που το 2003 έγινε διάσημη μέσα από το blog στο οποίο κατέγραψε την εμπειρία της εκτελώντας τις 524 συνταγές της Τσάιλντ σε 365 ημέρες, το έκανε βιβλίο και ευτύχησε να το δει να γίνεται ταινία, είναι οι ηρωίδες που ενσαρκώνουν οι δύο Αμερικανίδες ηθοποιοί.

Η Μέριλ Στριπ δεν είναι αυτό που θα έλεγε κανείς «κούκλα» -αν και παραμένει γοητευτική στα 60 της-, δεν φημίζεται για το στυλ της και η καριέρα της δεν συνοδεύτηκε από σκάνδαλα. Εχει κερδίσει ό,τι βραβείο υποκριτικής κυκλοφορεί και δεν χρειάζεται να κάνει πολλά για να αποδείξει το ταλέντο της. Είτε κλωτσάει σιωπηλή μια πέτρα κρυμμένη μέσα στα ράσα της («Αμφιβολία»), είτε χορεύει κουνώντας τα χαϊμαλιά της («Μamma Mia!»), είτε ενσαρκώνει την υστερική διευθύντρια περιοδικού μόδας («Ο Διάβολος Φορούσε Πράντα»), είτε μιμείται στην εντέλεια τις άγαρμπες κινήσεις και τον χαρακτηριστικό τόνο φωνής της Τζούλια Τσάιλντ στην τελευταία της μεταμόρφωση, ο φακός τη λατρεύει.

Η Εϊμι Ανταμς σε καθηλώνει με το βλέμμα της. Αν και για χρόνια οι σκηνοθέτες δεν της εμπιστεύονταν μεγάλους ρόλους, οι περισσότερες από 20 υποψηφιότητες για βραβεία υποκριτικής που έχει πια συγκεντρώσει αποδεικνύουν πως αξίζει και με το παραπάνω την προσοχή μας. «Αυτό που έμαθα δουλεύοντας με τη Μέριλ Στριπ είναι πως δεν θα γίνω ποτέ Μέριλ Στριπ», λέει με ειλικρίνεια και δεν κρύβει τον θαυμασμό της για τη μεγάλη πρωταγωνίστρια. Μετρημένη και σεμνή, διατηρεί χαμηλό προφίλ, όπως ακριβώς και το ίνδαλμά της.

Η ταινία «Τζούλι & Τζούλια» θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 15 Οκτωβρίου.

No comments: