Wednesday, September 30, 2009

Οι μπάσταρδοι του Ταραντίνο δεν είναι τόσο...άδοξοι

«Άφεση Αμαρτιών» έλαβε τελικά από την Αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου των Διαφημίσεων η τελευταία κινηματογραφική ταινία του Κουεντίν Ταραντίνο. Όπως φαίνεται οι «άδωξοι μπάσταρδη» (τίτλος επίτηδες ανορθόγραφος) του σκηνοθέτη ξύπνησαν το συντηρητικό αίσθημα ορισμένων που προσβλήθηκαν με τη λέξη «μπάσταρδοι», υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να την ακούν παιδιά.

Στο πόστερ που διαφημίζει την ταινία, τρεις άνδρες κρατούν όπλα και μαχαιριά ενώ το ραδιοφωνικό σποτ λέει «ο Ταραντίνο φέρνει τους πιο άτιμους, τους πιο περιπετειώδεις, τους απόλυτα ένδοξους, τους άδοξους μπάσταρδους» παίζοντας ουσιαστικά με τις αγγλικές λέξεις glorious (θαυμαστός) και inglorious (άτιμος).

Η Universal Pictures που έφτιαξε και τα διαφημιστικά σποτ, δήλωσε ότι δεν είχε σκοπό να προσβάλει ούτε να φανεί κοινωνικά ανεύθυνη, εξήγηση που δέχθηκε και η επιτροπή λέγοντας ότι η λέξη «μπάσταρδος» δεν είναι τελικά τόσο κακή. Για να είναι όμως «καλυμμένη» απέναντι στα νύχια των είκοσι ενός που κατήγγειλαν ως προσβλητικό το σποτ, υποστήριξε ότι η λέξη υπάρχει ακόμη και σε αξιόπιστα αγγλικά λεξικά. Μάλιστα, ένα από αυτά απευθύνεται σε παιδιά.

Η Universal από την πλευρά της για να δείξει καλή πίστη, θα ελέγξει εκ νέου τις ώρες προβολής των διαφημιστικών σποτ της ταινίας ώστε να μην ακούγονται από παιδικά αυτιά.

No comments: