Tuesday, September 8, 2009

«Δεν θα αφήσουμε ήσυχο τον νέο υπ. Πολιτισμού»

Με μια εντυπωσιακή συλλογή 100 υπογραφών, 35 περισσότερες από τις αρχικές, οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» ξεκαθάρισαν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους ότι «απέχουν από τα Κρατικά Βραβεία και αποσύρουν τις ταινίες, αλλά και κάθε άλλη συμμετοχή (balkanfund, crossroads κ.λπ.) από τη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο Μιχάλης Λιάπης πρόλαβε και εκφώνησε λόγο γεμάτο υποσχέσεις στην περσινή τελετή απονομής των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων. Ο επόμενος θα πρέπει να ξεχάσει τα λόγια και να κάνει πράξεις (στη φωτογρ. με την ηγεσία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη - Γ. Χωραφά)

Ο Μιχάλης Λιάπης πρόλαβε και εκφώνησε λόγο γεμάτο υποσχέσεις στην περσινή τελετή απονομής των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων. Ο επόμενος θα πρέπει να ξεχάσει τα λόγια και να κάνει πράξεις (στη φωτογρ. με την ηγεσία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη - Γ. Χωραφά)

Η δέσμευση αυτή ισχύει για κάθε μελλοντική διοργάνωση κρατικών βραβείων και Φεστιβάλ μέχρις ότου ψηφιστεί και εφαρμοστεί νόμος, όποτε και εάν αυτό επιτευχθεί».

Συγχρόνως επιβεβαιώνουν τη διοργάνωση Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου και υπόσχονται στον υπουργό Πολιτισμού, που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, ότι θα «τον επισκεφθούν την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του και ότι δεν θα τον αφήσουν ήσυχο να κόβει κορδέλες τη στιγμή που ο Πολιτισμός πεθαίνει».

Οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» καταγγέλλουν τις «πρακτικές υπόγειων διαπραγματεύσεων ενός ΥΠΠΟ δίχως συνέπεια και όραμα», που επιπλέον απαξίωσε την κίνησή τους και ουδέποτε την κάλεσε να συμβάλει στον νέο νόμο με τη γνώση και την εμπειρία της.

Λυπούνται για «τα βραδυκίνητα αντανακλαστικά της διοίκησης του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κινηματογραφικού κόσμου και την προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει την ελληνική κινηματογραφία με προσωπικό κόστος».

Και, τέλος, για πρώτη φορά, καταγγέλλουν τη «σιωπή και αδράνεια, μέχρι και τους βυζαντινισμούς απέναντι στην κίνησή μας, μέρους των σωματείων του κινηματογραφικού χώρου», ενώ χαιρετίζουν τα ελάχιστα σωματεία που άμεσα τους στήριξαν (ΣΑΠΟΕ, ΕΣΠΕΚ).

Αξίζει να σημειωθεί η απουσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου από τις υπογραφές. Σύμφωνα μέ πληροφορίες μας, θεωρεί ότι δεν πρέπει να πληρώσει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τη σύγκρουση με το ΥΠΠΟ για τον νόμο. Αντίθετα, προστέθηκαν στη λίστα ακόμα και σκηνοθέτες που βρίσκονται στα πολύ πρώτα στάδια προετοιμασίας ταινίας, πράγμα που αποδεικνύει ότι χωρίς νέο νόμο το φεστιβάλ και τα κρατικά βραβεία θα έχουν πρόβλημα όχι μόνο φέτος, αλλά και το 2010 και 2011.

Ανάμεσα στις νέες υπογραφές σκηνοθετών και οι: Δ. Αβδελιώδης, Α. Αγγελίδη, Μ. Αναστασίου, Χρ. Βούπουρας, Στρ. Θεοδωράτου, Γρ. Καραντινάκης, Β. Κοντάκος, Τ. Κουλμάσης, Κ. Λεγάκη, Ν. Λυγγούρης, Γ. Μακρής, Δ. Μασκλαβάνου, Π. Παναγιωτοπούλου, Β. Σεϊτανίδης, Ν. Τριανταφυλλίδης, Α-Ρ. Τσαγκάρη, Ε. Χατζής, Ε. Χρονοπούλου, Μ. Χολέβας.

Η διασωματειακή «έχει» νόμο

Στο μεταξύ, με δική της ανακοίνωση, η διασωματειακή επιτροπή του κινηματογραφικού χώρου, αυτή ακριβώς που οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» καταγγέλλουν για «αδράνεια και βυζαντινισμούς», υποστηρίζει ότι η συνεργασία της με την παρούσα ηγεσία του ΥΠΠΟ υπήρξε «θετική». Υποστηρίζει ότι στις 27 Αυγούστου «παρέλαβε» από τον γ.γ. του ΥΠΠΟ, Θ. Δραβίλλα, σχέδιο του προτεινόμενου νόμου και ενημέρωσε όλους τους φορείς ακόμα και τους «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη». Οι τελευταίοι διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι έχουν πάρει στα χέρια τους το εν λόγω νομοσχέδιο. Τη Διασωματειακή τη διαψεύδει ακόμα κι ένας από τους τρεις που... υπογράφουν την ανακοίνωσή της, δηλαδή ο γ.γ. του ΣΑΠΟΕ Διονύσης Σαμιώτης. Οπως μας δήλωσε, δεν έχει ενημερωθεί για το σχέδιο νόμου, όχι μονο αυτός, αλλά και οι υπόλοιποι φορείς που συμμετέχουν στη Διασωματειακή. Αυτό θα γίνει την ερχόμενη... Πέμπτη.

No comments: