Wednesday, September 9, 2009

Στη Δράμα οι «μικρομηκάδες»

Το 32ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας (και το 15ο Διεθνές τμήμα του) θα διεξαχθεί (21-26/9) μέσα σε βαρύ κλίμα για τον ελληνικό κινηματογράφο. Εκτός των διαχρονικών προβλημάτων, που γιγαντώνονται... όσο μειώνεται το μήκος της ταινίας, η φετινή διοργάνωση γίνεται στο φόντο της βαθιάς ρήξης στην κινηματογραφική κοινότητα, με ενδεχόμενο να μην υπάρχουν ελληνικές ταινίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση δεκάδων σκηνοθετών και παραγωγών να απέχουν.

Παρ' όλα αυτά, το Φεστιβάλ της Δράμας «μάζεψε» φέτος 38 συμμετοχές στο ελληνικό τμήμα, 71 ταινίες από 43 χώρες στο διεθνές και 46 ταινίες στο ψηφιακό τμήμα «digi2009», εμμένοντας σε έναν πλαστό, «φεστιβαλικό» διαχωρισμό (ψηφιακή - αναλογική φόρμα της ταινίας) που μόνο στην Ελλάδα υπάρχει.

Τα φετινά αφιερώματα είναι τα εξής: Αφιέρωμα στο ρωσικό κινηματογράφο με προβολή ντοκιμαντέρ των τελευταίων 40 ετών (σ.σ. άρα έπρεπε να γίνεται λόγος και για Σοβιετικό κινηματογράφο) και επτά παιδικών ρωσικών ταινιών μικρού μήκους. Αφιέρωμα στις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Αφιέρωμα στον Αυστριακό πειραματικό κινηματογράφο. Στις 24/9 θα προβληθούν παιδικές γαλλικές ταινίες και 7 ταινίες της σκηνοθέτιδας Ανιές Βαρντά. Θα προβληθούν, επίσης, βραβευμένες ταινίες στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Τεργέστης «Maremetraggio» (Ιταλία), ενώ η ΕΡΤ συμμετέχει με προβολή επιλεγμένου αρχειακού υλικού της, με τίτλο «Ενός αιώνα Ελληνες».

Το Φεστιβάλ καθιερώνει φέτος ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα («DRAMAMINITALENTLAB») με σεμινάρια και εργαστήρια, ενώ η Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας θα φιλοξενήσει την έκθεση «Ημέρες Ραδιοφώνου», με αφορμή τα 70χρονα της ελληνικής ραδιοφωνίας. Οπως πάντα θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.

  • Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου, για ταινία μικρού μήκους: Α' πρώτο βραβείο (3.000 ευρώ) στον Παναγιώτη Αχουριώτη για το σενάριό του «Ο ξεπεσμένος δερβίσης», από το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Β' (2.000 ευρώ): Αλέξανδρος Τσαντίλας για το σενάριό του «Ο μηχανικός» από το διήγημα «Ο γρασαδόρος» του Ρένου Αποστολίδη. Γ' (1.000 ευρώ): Στέφανος Μονδέλος για το σενάριό του «Δυο παπούτσια με καρότσι», από το ομώνυμο παραμύθι του Νικόλαου Ανδρικόπουλου. Τα βραβεία θα απονεμηθούν στην έναρξη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (21/9).

No comments: