Thursday, September 3, 2009

Φεστιβάλ καλεί σκηνοθέτες...

Να συμμετάσχουν στη φετινή, 50ή, διοργάνωσή του καλεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τους πάνω από 60 Ελληνες κινηματογραφιστές που τον περασμένο Ιούνιο αποφάσισαν να αποσύρουν τις ταινίες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη κατάθεση του νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο από την κυβέρνηση.

Το βασικό επιχείρημα του Φεστιβάλ είναι ότι λόγω των εκλογών «παγώνει» κάθε νομοθετική εξέλιξη και γι' αυτό καλεί τους κινηματογραφιστές «να συμμετάσχουν στο 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους, να αναπτύξουν τις θέσεις τους και να προβάλουν τις απόψεις τους».

Να θυμίσουμε πάντως ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η μη κατάθεση του νομοσχεδίου, αλλά το περιεχόμενό του. Το οποίο υποσκάπτει την πραγματική αγωνία και αυτών των κινηματογραφιστών για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου, αφού κινείται στον εμπορευματικό προσανατολισμό που επιβάλλει η ΕΕ και αποδέχονται πλήρως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Προωθεί τη σύσταση και άλλων ανωνύμων εταιρειών (όπως του ινστιτούτου σεναρίου που προτείνει και η διορισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού νομοπαρασκευαστική επιτροπή) αντί να απαιτήσουν την κοινωνικοποίηση όλων των φορέων του χώρου (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κλπ.), αποδέχονται την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των κρατικών φορέων και παγιδεύονται στη λογική των «κινήτρων» προς το κεφάλαιο του οπτικοακουστικού τομέα. [Ριζοσπάστης, 04/09/2009]

No comments: