Tuesday, September 22, 2009

Στο «σφυρί» τα υπάρχοντα του Μπέργκμαν

Σε δημοπρασία θα τεθούν στις 28 Σεπτεμβρίου στη Στοκχόλμη τα προσωπικά αντικείμενα του Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.


Συνολικά 339 αντικείμενα -έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής, κινηματογραφικές και θεατρικές διακρίσεις, μπιμπλό, έως και σερβίτσια φαγητού- θα δημοπρατηθούν από την πολυμελή οικογένεια του διάσημου κινηματογραφιστή.

Ο Μπέργκμαν που επιθυμούσε να αποφευχθούν διχόνοιες μεταξύ των μελών της οικογένειάς του, άφησε ως τελευταία του επιθυμία τα αντικείμενά του να δημοπρατηθούν. Τα αντικείμενα παρουσιάστηκαν σήμερα στους δημοσιογράφους από τον οίκο δημοπρασιών Μπουκόφσκι, που θα αναλάβει να οργανώσει την πωλησή τους στις 28 Σεπτεμβρίου στην Στοκχόλμη.

«Είναι μία μικρή πώληση από ένα πασίγνωστο πρόσωπο», τόνισε ο υπεύθυνος της δημοπρασίας Τομ Έστερμαν, που συνέλεξε τα υπάρχοντα του Μπέργκμαν από την ιδιόκτητη κατοικία του στη νήσο Φάαρε στη Βαλτική, στα νοτιοανατολικά της Σουηδίας.

Οι ειδικοί του οίκου Μπουκόφσκι αδυνατούν να εκτιμήσουν την αξία των προσωπικών αντικειμένων του Μπέργκμαν, ενώ πολλά από τα αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν δεν έχουν μεγάλη αξία, όπως δίσκοι 33 στροφών, ή λιτές ξύλινες καρέκλες, ωστόσο αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των θαυμαστών του Μπέργκμαν.

Βέβαια, οι μηχανές λήψης και προβολής και οι επιστολές της αμερικανικής Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για τις υποψηφιότητές του στα βραβεία Όσκαρ αναμένεται να αποτελέσουν το αντικείμενο του πόθου πολλών κινηματογραφόφιλων. Από την άλλη, οι συλλέκτες τέχνες θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους σε μία λιθογραφία του Σουηδού θεατρικού συγγραφέα Αυγούστου Στρίντμπεργκ από το Νορβηγό ζωγράφο, Έντβαρντ Μουνχ, καθώς και ένα πορτραίτο του ίδιου του Μπέργκμαν με αφιέρωση του αμερικανού φωτογράφου Ίρβινγκ Πεν.

Τα αντικείμενα θα εκτίθενται στη Στοκχόλμη από τις 24 έως 27 Σεπτεμβρίου.

No comments: