Tuesday, September 1, 2009

Ο Τορνατόρε σηκώνει την αυλαία της Βενετίας

  • Με την ιταλική παραγωγή «Βaaria- La Ροrta del Vento» αρχίζει απόψε το 66ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ



Στιγμιότυπο από την ταινία «Βaaria- La Ροrta del Vento» με τους πρωταγωνιστές Μάργκαρετ Μάντε (μέσον) και Φρανσέσκο Σιάνα (δεξιά)

Το εγχώριο χρώμα δίνει το στίγμα της αποψινής εναρκτήριας ημέρας του 66ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, καθώς την αυλαία θα σηκώσει η τελευταία ταινία του διακεκριμένου ιταλού σκηνοθέτη Τζιουζέπε Τορνατόρε «Βaaria- La Ροrta del Vento». Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έπος, το οποίο εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια τριών γενεών στη Σικελία, πατρίδα του σκηνοθέτη. Με προϋπολογισμό περί τα 30 εκατ. ευρώ, η ταινία του Τορνατόρε ανήκει στις πιο ακριβές παραγωγές που έχουν γυριστεί τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία.

Στην «Βaaria», που προβάλλεται εντός συναγωνισμού, πρωταγωνιστούν ο Φρανσέσκο Σιάνα και η πρωτοεμφανιζόμενη Μάργκαρετ Μάντε. Οι δύο πρωταγωνιστές πλαισιώνονται από ένα επιτελείο 200 ιταλών ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους η Μόνικα Μπελούτσι, ο Ραούλ Μπόβα και ο Μικέλε Πλάσιντο, ο οποίος συμμετέχει και με δική του ταινία στο φεστιβάλ, το «Ιl grande sogno». Ο Τζιουζέπε Τορνατόρε, ο οποίος κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1990 με το «Σινεμά ο Παράδεισος», δήλωσε ότι η «Βaaria» δεν είναι μια αυτοβιογραφική ταινία, αλλά το πιο προσωπικό ως σήμερα έργο του. Ο σκηνοθέτης ετοιμάζει δύο εκδοχές της ταινίας- μία στην τοπική διάλεκτο της Σικελίας, με διεθνή διανομή, και μία ιταλική εκδοχή για την υπόλοιπη Ιταλία. Μέρος της ταινίας έχει γυριστεί στην Τυνησία. Στην Ελλάδα η «Βaaria» πρόκειται να διανεμηθεί στους κινηματογράφους τον χειμώνα από την Οdeon.

Παρέλαση αστέρων
Το Φεστιβάλ Βενετίας θα διαρκέσει ως την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκειά του προβλέπεται να δώσουν το «παρών» πολλοί γνωστοί αστέρες του κινηματογράφου, από τον Ματ Ντέιμον ως τη Σαρλίζ Θερόν και από τον Τζορτζ Κλούνεϊ ως τον Βίγκο Μόρτενσεν. Τον Χρυσό Λέοντα θα διεκδικήσουν 23 ταινίες από πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες και οι τελευταίες δημιουργίες των Μάικλ Μουρ («Capitalism: a love story»), Φατίχ Ακίν («Soul kitchen») και Βέρνερ Χέρτσογκ («Βad lieutenant: Ρorts of call Νew Οrleans»). Πρόεδρος της εφετινής κριτικής επιτροπής είναι ο ταϊβανός σκηνοθέτης Ανγκ Λι, ο οποίος πριν από τρία χρόνια απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία για το «Μυστικό του Βrokeback Μountain».

ΒΕΝΕΤΙΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ, Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Το Βήμα, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

No comments: