Thursday, September 24, 2009

Η Χαλκίδα υποδέχεται το ελληνικό ντοκιμαντέρ

  • Το μόνο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που φιλοξενεί αποκλειστικά ελληνικές ταινίες, συνεχίζεται για τρίτη χρονιά στη Χαλκίδα.

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Εθνικός Κήπος» του Απόστολου Καρακάση

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Εθνικός Κήπος» του Απόστολου Καρακάση

Ξεκινά στις 7 Οκτωβρίου (έως 11), με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Σταύρο Ιωάννου, και περιλαμβάνει 68 ντοκιμαντέρ, από τα οποία τα 52 είναι παραγωγής 2008-2009.

Η τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Κούνδουρο με προβολή -παρουσία του ίδιου- του ντοκιμαντέρ «Νίκος Κούνδουρος-Αθήνα του '50» του Γιάννη Σολδάτου, θα ανοίξει το φεστιβάλ. Φέτος περιλαμβάνει και ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα με τίτλο «Ταινίες για την Εύβοια» που αναμένεται, για ευνόητους λόγους, να τραβήξει το ενδιαφέρον των ντόπιων κινηματογραφόφιλων. Περιλαμβάνει τις ταινίες «Αντιά» του Σταύρου Ιωάννου, «Γιάννης Σκαρίμπας» του Γιάννη Σολδάτου, «Γιώργος Κόρος» του Γιάννη Κασπίρη, «Ο Καβοντορίτης» του Γιάννη Φραγκουλάκη και μια ταινία έκπληξη.

Δεν είναι το μόνο αφιέρωμα. Δύο ακόμα τραβούν την προσοχή.

* Το «Ελλήνων πάθη» για την νεότερη ελληνική ιστορία, με τις ταινίες «Ελ. Βενιζέλος» της Λίλας Κουρκουλάκου, «Μέγαρα» των Σ. Μανιάτη & Γ. Τσεμπερόπουλου, «Μέρες του Μάη» των Δήμου Θέου & Φώτου Λαμπρινού.

* Και ένα για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Θα προβληθούν τέσσερα ντοκιμαντέρ, που έχουν γυριστεί για τον σκηνοθέτη: «Ταξίδι μέσα στην Ιστορία» του Δημήτρη Μακρή, «Η Αλλη Σκηνή» του Μισέλ Δημόπουλου, «Φλώρινα» του Χάρη Παπαδόπουλου, «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει τη Σκόνη του Χρόνου» του Νίκου Λυγγούρη. Στις 9 Οκτωβρίου ο ίδιος ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Αθήνα».

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ συναντάμε ταινίες όπως «Εθνικός κήπος» του Απόστολου Καρακάση, «Καπετάν Κεμάλ, ο Σύντροφος» του Φώτου Λαμπρινού, «Μάνος Χατζιδάκις-Είδωλο στον καθρέφτη» του Δημήτρη Βερνίκου, «Τα παιδιά της χορωδίας» της Λουκίας Ρικάκη, «Bells, threads + miracles» της Μαριάννας Οικονόμου κ.ά.

Και στο Πανόραμα: «Από τον Ολυμπο στο Εβερεστ» του Παύλου Τσιάνου, «Επιστροφή στη Μήλο» του Νίκου Αλπαντάκη, «Τι σημαίνει να ζει κανείς-Η κρίση του καπιταλισμού» του Γιώργου Κεραμιδιώτη, «Trouble and the self admiration society» του Δημήτρη Αθυρίδη κ.ά.

Υπάρχει και το «Μονοπλάνο», ένα πρωτότυπο τμήμα που απευθύνεται σε όσους θέλουν να καταθέσουν ένα συνεχές πλάνο διάρκειας ενός λεπτού.

Εκτός από τα 11 βραβεία ποιότητας καθώς και δύο βραβεία-υποτροφίες προσφορά του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, το φεστιβάλ καθιερώνει και ένα βραβείο στη μνήμη του ντοκιμαντερίστα Γιώργου Κολόζη. Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι Κώστας Μουρσελάς, Ανδρέας Θωμόπουλος, Ανδρέας Παγουλάτος, Γιάννης Σολδάτος, Σάκης Μανιάτης.

  • Χ.Ι.Π.,



No comments: