Friday, September 4, 2009

Οι Αμερικανοί άρεσαν στη Βενετία

  • Προβλήθηκαν στη Μόστρα ο «Δρόμος» του Τζον Χίλκοουτ και το «Life During Wartime» του Τοντ Σόλοντζ
  • Παναγιωτης Παναγοπουλος, Η Καθημερινή, 04/09/2009

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Δύο αμερικανικές ταινίες ήταν το ενδιαφέρον κομμάτι της πρώτης ημέρας της 66ης Μόστρας της Βενετίας. Η μία μεταφέρει ένα βιβλίο που είναι ήδη λογοτεχνική επιτυχία και πιθανότατα θα είναι ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, η άλλη συνεχίζει με συνέπεια την πορεία ενός ανεξάρτητου δημιουργού, κρατώντας ίσως μακριά το κοινό.

  • Σκοτεινός δρόμος

Ο «Δρόμος» του Τζον Χίλκοουτ μεταφέρει στην οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθι για την πορεία προς το άγνωστο ενός άντρα και του γιου του, έπειτα από μια μεγάλη καταστροφή, που έχει αφανίσει τις υποδομές και έχει εξαγριώσει τους ανθρώπους. Είναι ωστόσο μια πορεία με ελπίδα ή προς ένα αναπόφευκτο τέλος; Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Βίγκο Μόρτενσεν μαζί με τη Σαρλίζ Θέρον, η οποία δεν πήγε στη Βενετία, τον Γκάι Πιρς και τον Ρόμπερτ Ντιβάλ.

Το «Life During Wartime» του Τοντ Σόλοντζ είναι κατά κάποιο τρόπο συνέχεια της «Ευτυχίας», που ο Αμερικανός σκηνοθέτης είχε γυρίσει πριν από δέκα χρόνια. Σχέσεις σε δυσλειτουργικές οικογένειες, προβληματική σεξουαλικότητα και περίεργο χιούμορ είναι αυτά που διακρίνουν την ταινία, που διαδραματίζεται σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο, χωρίς να ξέρει για ποιον ακριβώς λόγο. Η ταινία είναι μάλλον πιο «κλειστή» από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του Σόλοντζ. Δύο μόνο στη φιλμογραφία του, το «Καλώς ήρθατε στο κουκλόσπιτο» και η «Ευτυχία» ανοίχτηκαν περισσότερο προς ένα ευρύτερο κοινό. Το «Life During Wartime» δεν ακολουθεί αυτή την κατεύθυνση.

Η προβολή της ταινίας ήταν προβληματική στο Λίντο, καθώς οι ιταλικοί υπότιτλοι έπεφταν ασυγχρόνιστοι, με αποτέλεσμα οι πολλοί Ιταλοί θεατές να διαμαρτύρονται έντονα. Παρ’ όλα αυτά, η προβολή δεν διακόπηκε και συνεχίστηκε υπό αυτές τις συνθήκες. Τέλος, εκτός συναγωνισμού προβλήθηκε χθες και μια ελληνική συμμετοχή, το ντοκιμαντέρ «Μεγάλοι σκηνοθέτες» της Αντζελας Ισμαήλου, μια ταινία με συνεντεύξεις διάσημων σκηνοθετών, όπως ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο Στίβεν Φρίαρς, ο Κεν Λόουτς και ο Ντέιβιντ Λιντς.

No comments: