Wednesday, September 2, 2009

Λαύριο: η πόλη των εικόνων

  • 12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (12-15 Σεπτεμβρίου)

Ηχθεσινή μέρα δεν ήταν μόνο η πρώτη του Σεπτεμβρίου, αλλά και η ημερομηνία-προθεσμία που είχε θέσει η κίνηση των «κινηματογραφιστών στην ομίχλη» στον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά να καταθέσει στη Βουλή νόμο περί κινηματογραφίας.

«Forsaken Paths» της Ράγια Αρζού Κοκσάλ

«Forsaken Paths» της Ράγια Αρζού Κοκσάλ

Οπλο στα χέρια τους κρατούν την αποχή τους από Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Κρατικά Βραβεία. Νόμο, βέβαια, δεν είδαμε. Οι σκηνοθέτες Βασίλης Βαφέας, Δημήτρης Αθανίτης, Νίκος Κανάκης και ο διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης, πάντως, παρ' όλο που χθες συγκεντρώθηκαν για να ανακοινώσουν το πρόγραμμα του 12ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Λαύριο (12 έως 15 Σεπτεμβρίου) δεν άφησαν ασχολίαστη την πρωτοβουλία των 65 σκηνοθετών και παραγωγών.

«Ο κινηματογραφικός κόσμος κραυγάζει μονίμως για έναν νόμο που δεν βλέπουμε. Οι σκηνοθέτες έχουν γίνει και παραγωγοί και χρηματοδότες των ταινιών τους. Ας γίνουν επιτέλους πράξη αυτά που μας τάζουν», είπε ο Νίκος Καβουκίδης. Ο Βασίλης Βαφέας, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, συμπλήρωσε: «Το δικό μας σωματείο, η Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, έχει εξαιρεθεί από την επιτροπή που δίνει τα Κρατικά Βραβεία. Φυσικά και είμαστε μαζί με τους "κινηματογραφιστές στην ομίχλη"».

Ενας από αυτούς, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης, είναι άλλωστε πρόεδρος της ΕΣΠΕΚ, του σωματείου που οργανώνει το φεστιβάλ.

Η φετινή διοργάνωση, που θα γίνει όπως κάθε χρόνο στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, είναι αφιερωμένη στη μνήμη δύο σκηνοθετών που χάθηκαν πρόσφατα, του Κώστα Σφήκα και του Νίκου Αντωνάκου. Οι 20 ταινίες από 8 χώρες, που θα προβληθούν, ενοποιούνται στους θεματικούς άξονες: εργασία, προσωπογραφίες και πολιτικό ντοκιμαντέρ. Περιλαμβάνεται και αφιέρωμα στον Νίκο Καβουκίδη.

«Facing the day» της Ιβόνα Τζούκα

«Facing the day» της Ιβόνα Τζούκα

Το πρόγραμμα είναι το εξής:

* Σάββατο, 12/9: «Αναμονή», Κώστα Σφήκα, «Οι λησμονημένοι», Νταμίρ Κούτσικ, για την καθημερινότητα των λιγοστών κατοίκων ενός απομονωμένου χωριού της Κροατίας.

* Κυριακή, 13/9: «Πόλη μέσα στην Πόλη», ομάδας φοιτητών του Παντείου, «Μαρτυρίες» Νίκου Καβουκίδη, «Ρόδα», Θόδωρου Αδαμόπουλου, «Τα μονοπάτια της εγκατάλειψης» της Ράγια Αρζού Κοκσάλ για δύο αδερφές που αναγκάζονται να αφήσουν την ορεινή περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και αναζητούν καλύτερη τύχη στην Κωνσταντινούπολη, «Πέντε λεπτά απόστασης από το σπίτι», Ναχίντ Αβάντ, με θέμα το αδιέξοδο Ιερουσαλήμ-Ραμάλα, «Οι εκτοπισμένοι, τα κακά παιδιά της εξόδου», Γιελ Κίπερ και Ρόνεν Ζαρέτσκι, για την τραγική οδύσσεια, το 1947, Εβραίων προσφύγων με αφετηρία ένα λιμανάκι της Γαλλίας, «Του χρόνου και της πόλης», Τέρενς Ντέιβις, προσωπικό πορτρέτο του Λίβερπουλ από τον σκηνοθέτη.

* Δευτέρα 14/9: «Αδελφοί Μανάκια», Νίκου Αντωνάκου, «Διεθνής Εκθεσις Θεσσαλονίκης», Ρούσσου Κούνδουρου, «Margot», Εύης Καραμπάτσου, «Αντιμέτωποι με τη μέρα», Ιβόνα Τζούκα, για το σωφρονιστικό κατάστημα Lepoglava της Κροατίας, «Η στάχτη που απομένει», Νίκου Καβουκίδη, «Σε μια άλλη χώρα/υπέροχα πτώματα», Μάρκο Τούρκο, με θέμα τούς πρώτους Σικελούς δημόσιους κατήγορους που αντιτάχθηκαν στη Μαφία και κέρδισαν τη δίκη με κόστος, τελικά, τη ζωή τους.

* Τρίτη 15/9: «Ο εφιάλτης του Δαρβίνου» Χιούμπερτ Σόπερ, με θέμα την πολυεθνική βιομηχανία ψαριού και όπλων, που ελέγχει την περιοχή του Νείλου, «Περιπλανώμενες νότες», Αγγελικής Γιαννακοπούλου, «Πουλιά στο βάλτο», Αλίντας Δημητρίου, «Λουόμενοι», Εύας Στεφανή, «Το ξημέρωμα», Νατάλια Ντίαζ Μαρτίνεζ, με ηρωίδα την Πακίτα, μία από τις μεγαλύτερες σταρ ενός ισπανικού καμπαρέ που περιόδευε στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

No comments: