Wednesday, September 2, 2009

Πρώτα Τορνατόρε, μετά αμερικανοκρατία

Μόνικα Μπελούτσι, Ραούλ Μπόβα, Μικέλε Πλασίντο και Αντζελα Μολίνα θα παρελάσουν απόψε στο κόκκινο χαλί στο «Παλάτσο ντελ τσίνεμα» του Λίντο, στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης της 66ης Μόστρας του κινηματογράφου.

Ο Τορνατόρε με την πρωταγωνίστριά του Μαργκαρέτ Μάντε έφτασαν από χθες στη Βενετία

Ο Τορνατόρε με την πρωταγωνίστριά του Μαργκαρέτ Μάντε έφτασαν από χθες στη Βενετία

Είναι οι συντελεστές της ταινίας «Μπαάρια», που σκηνοθέτησε ο Τζιουζέπε Τορνατόρε και με την οποία ανοίγει το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. Πρόκειται για μια αυτοβιογραφική ταινία που γύρισε στην Μπαάρια ο σκηνοθέτης του «Σινεμά ο Παράδεισος» -Μπαάρια είναι η λέξη αργκό για το σικελικό χωριό Μπαγκερία, όπου γεννήθηκε ο Τορνατόρε.

Παρ' όλο που η έναρξη γίνεται με ιταλική ταινία, ο κινηματογράφος που φέτος κυριαρχεί στο Λίντο είναι, σε αντίθεση με την περσινή αποχή του, ο αμερικανικός. Εξι συνολικά αμερικανικές ταινίες θα προβληθούν στο διαγωνιστικό τμήμα. Με αυτές ο διευθυντής της Μόστρα, Μάρκο Μούλερ, προσπάθησε να συνδυάσει τον κινηματογράφο του δημιουργού με τον κινηματογράφο της εμπορικότητας, αφού θα συνοδεύονται και από διάσημους σταρ, δίνοντας το αναγκαίο γκλάμορ στο φετινό φεστιβάλ.

Benvenuto στη Μόστρα μοιάζει να λέει η Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα, που θα παρουσιάσει απόψε την τελετή έναρξης

Benvenuto στη Μόστρα μοιάζει να λέει η Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα, που θα παρουσιάσει απόψε την τελετή έναρξης

Πρώτη και καλύτερη, «Ο δρόμος», φουτουριστική μελλοντολογική ταινία του Τζον Χίλκοουτ, βασισμένη στην εφιαλτική νουβέλα του Κόρμακ ΜακΚάρθι («Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους»), με πρωταγωνιστές τους Σαρλίζ Θέρον, Βίγκο Μόρτενεσεν και Ρόμπερτ Ντιβάλ. Ακολουθούν οι: «Ενας μοναχικός άνθρωπος» του Τομ Φορντ, γύρω από το δράμα ενός Βρετανού καθηγητή, που προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο της γυναίκας του περιφερόμενος στο Λος Αντζελες, με τους Κόλιν Φερθ και Τζουλιάν Μουρ. «Διαφθορά στη Νέα Υόρκη» του Βέρνερ Χέρτσοκ, αστυνομικό θρίλερ, ριμέικ μιας παλιότερης ταινίας (Bad Lieutenant) του Εϊμπελ Φεράρα, με τους Νίκολας Κέιτζ, Βαλ Κίλμερ και Εύα Μέντες. «Η ζωή στη διάρκεια του πολέμου» του Τοντ Σόλοντζ, η προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων να βρουν τον έρωτα και τη συγχώρεση σε μια κοινωνία ρημαγμένη από τον πόλεμο, με τους Πολ Ρούμπενς, Κιάρα Χάιντς και Αλι Σίντι. «Επιβίωση των νεκρών», ταινία τρόμου του Τζορτζ Ρομέρο, με τον Κένεθ Γουόλς. Και «Καπιταλισμός: μια ιστορία έρωτα», το νέο, πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ.

Εκτός συναγωνισμού περιλαμβάνονται και άλλες αμερικανικές ταινίες. Ανάμεσά τους «Ο πληροφοριοδότης» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, με τον Ματ Ντέιμον και τη Μέλανι Λίνσκι, γύρω από τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να ξεσκεπάσει τις βρόμικες υποθέσεις μιας πολυεθνικής εταιρείας και το «The Men Who Stare at Goats» του Γκραντ Χέσλοφ, με τους Τζορτζ Κλούνι, Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Κέβιν Σπέισι και Τζεφ Μπρίτζες, γύρω από έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, που στη διάρκεια αποστολής του στο Ιράκ ανακαλύπτει πληροφορίες γύρω από ένα τάγμα στρατιωτών, που χρησιμοποιούν στις αποστολές τους παραφυσικές δυνάμεις.

Η «Μπαάρια» δεν είναι η μοναδική ιταλική ταινία του διαγωνιστικού τμήματος. Στο φετινό πρόγραμμα θα δούμε ακόμη τρεις ιταλικές ταινίες: «Ο λευκός χώρος», δραματική ταινία της Φραντσέσκα Κομεντσίνι με τη Μαργκαρίτα Μπούι και τον Γκαετάνο Μπρούνο, «Η διπλή ώρα», δράμα μυστηρίου του Τζιουζέπε Καποτόντι με την Ξένια Ράπαπορτ, «Το μεγάλο όνειρο» του Μικέλε Πλασίντο, με τον Ρικάρντο Σκαμάρτσιο («Ο παράδεισος είναι στη Δύση») και τη Λάουρα Μοράντε, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις στη δεκαετία του '60 και ιδιαίτερα το 1968.

Σε χθεσινή ειδική προβολή, πριν από την επίσημη έναρξη της Μόστρα, παρουσιάστηκε η κλασική ταινία «Ο μεγάλος πόλεμος» (1959) του Μάριο Μονιτσέλι, σε αποκαταστημένη κόπια, ως εναρκτήρια ταινία του μεγάλου αφιερώματος του φεστιβάλ «Αυτά τα φαντάσματα 2». Είναι το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον «ξεχασμένο» ιταλικό κινηματογράφο, το πρώτο το είχαμε δει στην περσινή Μόστρα.

Τη βραδιά έναρξης θα παρουσιάσει η Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα, ενώ παρόντα θα είναι και τα μέλη της κριτικής επιτροπής Λιλιάνα Καβάνι, Σαντρίν Μπονέρ, Τζον Ντάντε, Λουτσιάνο Λιγκάμπουε και Ανουράγκ Κασίαπ, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους, τον βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα Ταϊβανέζο σκηνοθέτη Ανγκ Λι. Τελικά, η Σαρλίζ Θέρον και ο Ρίτσαρντ Γκιρ δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο Λίντο. Ανάμεσα στους σταρ που αναμένονται είναι και οι Νίκολας Κέιτζ, Εύα Μέντες, Βίγκο Μόρτενσεν και Ματ Ντέιμον, ενώ ο Τζορτζ Κλούνι δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την άφιξή του. *

No comments: