Thursday, September 3, 2009

Αυλαία πολύ «ιταλική». Η πανάκριβη παραγωγή του Τορνατόρε στην 66η Μόστρα

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Με την ακριβότερη ιταλική παραγωγή των τελευταίων ετών άρχισε χθες η 66η διοργάνωση της Μόστρας της Βενετίας. Το «Baaria» του Τζουζέπε Τορνατόρε κόστισε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια και γυρίστηκε σε ένα τεράστιο σκηνικό που κατασκευάστηκε στην Τυνησία. Αναφέρεται στη ζωή μιας μικρής πόλης στη Σικελία, με κεντρικό χαρακτήρα ένα πολιτικό πρόσωπο, έναν κομμουνιστή, και την προσωπική του διαδρομή στην προσπάθειά του να αναμορφώσει τη Σικελία.

Στην ταινία συμμετέχουν μεγάλες δυνάμεις του ιταλικού σινεμά. Ο Τορνατόρε συνεργάζεται με τον Ενιο Μορικόνε στη μουσική, ενώ έχει ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Μικέλε Πλάσιντο και τη Μόνικα Μπελούτσι, έστω κι αν κάνει στην ταινία μόνο δύο περάσματα, ουσιαστικά βουβά.

Οι πρώτες εντυπώσεις που άφησε η ταινία στη Βενετία είναι ότι πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ιταλία και μπορεί να φτάσει και στις κατηγορίες των βραβείων ξενόγλωσσης ταινίας. Ομως, η ατμόσφαιρά της είναι πολύ «ιταλική» για να κάνει το ίδιο μεγάλη επιτυχία και σε άλλες χώρες εκτός Ιταλίας.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης Ανγκ Λι, που έχει τιμηθεί δύο φορές με τον Χρυσό Λέοντα. Η πρώτη ήταν το 2005 για το «Μυστικό του Brokeback Μountain» και η δεύτερη το 2007 με το «Προσοχή πόθος».

Στο πρόγραμμα της Μόστρας, που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, υπάρχουν ωστόσο πολλές ενδιαφέρουσες ταινίες που δεν εντάσσονται στο διαγωνιστικό τμήμα. Ανάμεσά τους είναι τα «Αληθοφανή ψέμματα» του Στίβεν Σόντερμπεργκ με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον σε μια ιστορία απάτης και ανταλλαγής πληροφοριών, όπως και το «The men who stare at goats», πολιτική και στρατιωτική σάτιρα του Γκραντ Χέσλοβ, με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και τον Τζεφ Μπρίτζες.

Από τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Capitalism: a love story», το οποίο αναφέρεται στην οικονομική κρίση, τα αίτιά της και τα παιχνίδια μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, το «Bad lieutenant», μια ασυνήθιστη συνεργασία του Βέρνερ Χέρτσογκ και του Νίκολας Κέιτζ, καθώς και το «A simple man». Βασίζεται στο μυθιστόρημα του Κρίστοφερ Ισεργουντ για τον θρήνο ενός Βρετανού καθηγητή που ζει στην Καλιφόρνια και έχει χάσει τον αγαπημένο του. Η ταινία είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σχεδιαστή μόδας Τομ Φορντ, με πρωταγωνιστές τον Κόλιν Φερθ και την Τζουλιάν Μουρ.

  • Παναγιωτης Παναγοπουλος, Η Καθημερινή, 03/09/2009

No comments: