Tuesday, September 22, 2009

Αναβρασμός στο ελληνικό σινεμά

  • Θυελλώδεις εξελίξεις και έντονες αντιπαραθέσεις στη χθεσινή συνάντηση των σκηνοθετών

Αναταραχή και διάσπαση στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου προκαλεί η αντιπαράθεση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών ή τουλάχιστον της διοίκησής της. Ηταν η σπίθα που προκάλεσε την ανάφλεξη στις τεταμένες σχέσεις που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στους Ελληνες σκηνοθέτες και τη διοίκησή τους. Ηδη εδώ και καιρό οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» θέτουν το πρόβλημα που προκαλεί η μη ψήφιση νέου νόμου για τον κινηματογράφο, ενώ χθες 64 σκηνοθέτες αποχώρησαν από την ΕΕΣ, δηλώνοντας ότι αυτό το σωματείο δεν τους εκπροσωπεί.

  • Το debate

Τις χθεσινές εξελίξεις πυροδότησε η γενική συνέλευση του ΕΚΚ την περασμένη εβδομάδα, όπου καταψηφίστηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός. Το γεγονός αποδόθηκε σε κινήσεις της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες για τον ελληνικό κινηματογράφο, τα πυρά άρχισαν να πέφτουν από και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Νύχτες πρεμιέρας», πραγματοποιήθηκε ένα debate με εκπροσώπους των κομμάτων και τις θέσεις τους για τον ελληνικό κινηματογράφο. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχε ο γ.γ. του ΥΠΠΟ Θ. Δραβίλλας, από το ΠΑΣΟΚ η Μαρία Δαμανάκη, από το ΚΚΕ η Εύα Μελά, από τον ΣΥΝ ο Ρήγας Αξελός, από τον ΛΑΟΣ ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και από τους Οικολόγους ο Νίκος Μυλωνάς.

Την παράσταση όμως από τις καλές προθέσεις των πολιτικών για τον κινηματογράφο, έκλεψε η -πολύ έντονη- διαφωνία που εκδηλώθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο του ΕΚΚ Γιώργο Παπαλιό και τον πρόεδρο της ΕΕΣ Χάρη Παπαδόπουλο. Αποτέλεσμα ήταν μετά το τέλος της εκδήλωσης να βγει μια σειρά ανακοινώσεων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, πλην του ΕΚΚ.

Οι 64 σκηνοθέτες (ανάμεσά τους οι: Αγγ. Αντωνίου, Αντ. Αγγελίδη, Θ. Αναστόπουλος, Κων/να, Παντ. και Αλ. Βούλγαρης, Κων. Γιάνναρης, Λ. Γιούργου, Σωτ. Γκορίτσας, Χρ. Δήμας, Ντ. Ηλιάδης, Π. Καρκανεβάτος, Π. Κούτρας, Γ. Λάνθιμος, Γ. Οικονομίδης, Π. Παναγιωτοπούλου, Γ. Πανουσόπουλος, Γ. Τσεμπερόπουλος, Φ. Τσίτος, Α. Φραντζής, Μ. Χολέβας, Ελ. Χρονοπούλου) δηλώνουν: «Θεωρούμε ότι η ΕΕΣ αναλίσκεται σε παρασκηνιακού τύπου πολιτικές που χαϊδεύουν το ΥΠΠΟ και συντηρούν χρόνια προβλήματα που σήμερα έχουν φτάσει να απειλούν ουσιαστικά την επιβίωση και συνέχεια ύπαρξης ελληνικού κινηματογράφου. Θεωρούμε ότι η ΕΕΣ ασχολείται περισσότερο με τη δυναμική της στο σύστημα εξουσίας και λιγότερο έως καθόλου με τα προβλήματα του κινηματογραφικού χώρου. Αυτό το σωματείο δεν μας αντιπροσωπεύει και δεν θέλουμε να μας εκπροσωπεί».

Οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» αναφέρονται σε «αδιαφανείς μεθοδεύσεις που έλαβαν χώρα κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΕΚΚ. Τη στιγμή που ελληνικές ταινίες συλλέγουν διακρίσεις, σωματεία συμπράττουν με εκπροσώπους του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του ΥΠΠΟ και καταψηφίζουν με γελοία επιχειρήματα τον ετήσιο απολογισμό του Κέντρου. Στόχος τους να οδηγήσουν σε παραίτηση τον Γιώργο Παπαλιό, που υιοθετώντας ποιοτικά κριτήρια στήριξε ταλαντούχους κινηματογραφιστές και έφερε αποτελέσματα».

  • Το Φεστιβάλ

Από την πλευρά του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου διαχώρισε τη θέση του με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στις «θετικές τοποθετήσεις και την αγαστή συνεργασία της διευθύντριας του φεστιβάλ Δέσποινας Μουζάκη με τον κ. Παπαλιό». Στη συγκεκριμένη συνέλευση όπου καταψηφίστηκε ο απολογισμός, η κ. Μουζάκη ήταν απούσα και αντικαταστάθηκε όπως ορίζει ο κανονισμός από μέλος που διορίζεται από το ΥΠΠΟ.

Για «αστεία και συκοφαντικά» επιχειρήματα μιλάει η ανακοίνωση της ΕΕΣ. «Θεωρούμε ότι η διάσπαση δημιουργήθηκε από το ΕΚΚ και λειτουργεί ως αντίβαρο για την ανεπάρκεια της οικονομικής διαχείρισης της παρούσας διοίκησης». Τόσο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου όσο και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έχουν καλέσει τα μέλη τους σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

  • Παναγιωτης Παναγοπουλος, Η Καθημερινή, 22/09/2009

No comments: