Friday, September 18, 2009

Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Κολόζης. Αγαπούσε την Ελλάδα και την κάμερα

  • Σε ηλικία 56 ετών έφυγε από τη ζωή ο ντοκιμαντερίστας Γιώργος Κολόζης. Ο θάνατός του επήλθε από ανακοπή καρδιάς τα ξημερώματα της Τρίτης.
  • Ευρύτερα γνωστός μέσα από τις τηλεοπτικές δουλειές του, με τελευταία εκείνη για τη σειρά του ΣΚΑΪ «Μεγάλοι Ελληνες», στην οποία σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο, ο Γιώργος Κολόζης είχε δύο μεγάλες αγάπες από μικρός: την Ελλάδα και την κάμερα.


Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Κολόζης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1953, με καταγωγή από τη Μάνη, σπούδασε οικονομικά, φωτογραφία και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου. Από νωρίς πίστεψε στην ιδέα του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή και στράφηκε στο ντοκιμαντέρ, ενώ μπήκε στον κινηματογραφικό χώρο το 1975, ως βοηθός οπερατέρ σε ταινίες του Κώστα Καραγιάννη.

Ο ίδιος, ως προασπιστής της ιδέας του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή, είχε πάρει από νωρίς την απόφαση να στραφεί στο ντοκιμαντέρ και από το 1985 διηύθυνε τη «Φωτοκίνηση», τη δική του εταιρεία παραγωγής ταινιών.

Στη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας του γύρισε, μεταξύ άλλων, τα ντοκιμαντέρ «Τελευταίος παράδεισος», «Κάτω από το βλέμμα των θεών», «Τα τραγούδια των νομάδων», «Λαύριον», «Ου τόπος», «Αιγαίο νυν και αεί», καθώς και «Το πήδημα του Κατσαντώνη και ο μπάρμπα Λάμπρος», που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2006.

Συλλυπητήριο μήνυμα, όπου «εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη» για την απροσδόκητη απώλεια του σκηνοθέτη - ντοκιμαντερίστα, έστειλαν τα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών και Παραγωγών Κινηματογράφου (Σ.Ε.Σ.Π.Κ.).

Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., στο Νεκροταφείο Παπάγου. [ΕΘΝΟΣ, 16/09/2009]

No comments: