Wednesday, September 9, 2009

66ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας


Το 66ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας ξεκίνησε δυναμικά με το «Μπάρια» του Τζιουζέπε Τορνατόρε, το οποίο προκάλεσε έντονες διαφωνίες και συζητήσεις, που όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία της ταινίας. Από πολιτική άποψη, πάντως, το πιο αιχμηρό φιλμ ήταν το «Videocracy», το οποίο, μεταξύ άλλων, αναλύει και σχολιάζει την υπέρ Μπερλουσκόνι προπαγάνδα μέσω των... δικών του καναλιών.

Παρατηρώντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, τα εκλεκτά ονόματα ξεχωρίζουν: υπάρχουν οι σταρ για τα φλας των φωτογράφων και των συντακτών του lifestyle, και οι δημιουργοί για τις πένες των κινηματογραφόφιλων: Νίκολας Κέιτζ, Εύα Μέντες, Σιλβέστερ Σταλόνε, Όλιβερ Στόουν αλλά και Τίλντα Σουίντον, Τοντ Σόλονζ, Τζορτζ Ρομέρο, Έιμπελ Φεράρα, Λιλιάνα Καβάνι και Ζακ Ριβέτ.

Μέχρι στιγμής, είναι ο Βέρνερ Χέρτζοκ που μας έχει εντυπωσιάσει, με το «Bad Lieutenant» του. Μπόλικη ειρωνεία, αλλά και νουάρ ατμόσφαιρα η οποία ανα φάσεις ανατρέπεται εξόχως. Το πολυαναμενόμενο «Accident», παραγωγή του Τζόνι Το, αντιθέτως, απογοήτευσε. Οι σημάνσεις του μύθου προφανείς (μια ομάδα δολοφόνων δρα σκηνοθετώντας ιδιοφυή ατυχήματα) αλλά η εξέλιξη μάλλον ανέμπνευστη.

Προτιμήσαμε τον Μάικλ Μουρ που για άλλη μια φορά μπλέκει το χιούμορ του με τραγικές αληθινές ιστορίες στο «Καπιταλισμός - Μια Ιστορία Αγάπης». Ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου μας προειδοποίησε και κατ' ιδίαν ("με τρομάζει που η Ευρώπη ακολουθεί την οικονομική τακτική των ΗΠΑ», είπε μεταξύ άλλων) και προσπάθησε να αντικρούσει τις - βάσιμες - κατηγορίες περί λαϊκισμού.

Αξιόλογο και το «The Informant» του Στίβεν Σόντερμπεργκ. Ελαφρύ στον τόνο, με έναν Ματ Ντέιμον εξαιρετικό: με ερμηνεία που ακροβατεί ανάμεσα στο σοβαρό και το γελοίο - με ακρίβεια μοναδική - ο ηθοποιός παίρνει όλη την ταινία στην πλάτη του και «πάει περίπατο».

Ο Σόντερμπεργκ, παιχνιδιάρης και εφευρετικός, δείχνει να το διασκεδάζει εξίσου. Ήρωας, ανερχόμενο αστέρι στον κολοσσό της αγροτικής βιομηχανίας που μπλέκεται με το FBI και τρελαίνει στο ψέμα τους πάντες - με τον ίδιο να οδηγείται στα πρόθυρα του αυτισμού. Άγνωστο πώς ακούγεται αλλά είναι πολύ διασκεδαστικό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: