Wednesday, September 9, 2009

Οι «Γούμπλις» συναντούν... Μάρλοου


«The Wobblies»
Ενα ντοκιμαντέρ για ένα σημαντικό σταθμό του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ και μια επανέκδοση μιας κλασικής «νουάρ» ταινίας (γυρίστηκε πριν το μακαρθικό σκοταδισμό) είναι δυο καλές ευκαιρίες έναρξης του κινηματογραφικού χειμώνα.

Η «New Star» διανέμει, από σήμερα, αποκλειστικά στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος», την ταινία των Στιούαρτ Μπερντ - Ντέμπορα Σάφερ «The Wobblies» (1979). Ο τίτλος είναι το παρατσούκλι των «Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου» («ΒΕΚ» - «IWW»), του πρώτου ταξικού εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ που πρόβαλε την ανάγκη ανατροπής του καπιταλισμού και συγκέντρωσε τους ανειδίκευτους εργάτες, τους μαύρους και τις γυναίκες, που ήταν «εξορισμένοι» από τα παλαιότερα συνδικάτα. Οι «ΒΕΚ» δημιουργήθηκαν το 1905. Παρότι σύντομα κυριάρχησαν οι αναρχοσυνδικαλιστικές απόψεις, αντιτάχθηκαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, χαιρέτισαν την Οχτωβριανή Επανάσταση, οργάνωσαν τους εργάτες, ηγήθηκαν μεγάλων απεργιών, ανέδειξαν σημαντικά στελέχη του κινήματος των ΗΠΑ και κυνηγήθηκαν λυσσαλέα από τους βιομήχανους και το αστικό κράτος, έχοντας και θύματα. Στη δεκαετία του 1920 οι επαναστατικές δυνάμεις των «ΒΕΚ» εντάχθηκαν στο ΚΚ ΗΠΑ και η οργάνωση σταδιακά εκφυλίστηκε.

Στην ταινία, μέλη των «Wobblies», υπερήλικες πια, αφηγούνται συγκλονιστικές εμπειρίες τους από τη διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και μισθών για όλους τους εργάτες και την αντίσταση στον άκρατο καπιταλισμό και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα ξεκινά και η προβολή της ταινίας «Ο μεγάλος ύπνος» (1946), του Χάουαρντ Χοκς, αποκλειστικά στον κινηματογράφο «ΑΘΗΝΑΙΑ», με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Λορίν Μπακόλ. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα Ρέιμοντ Τσάντλερ, σε σενάριο του μεγάλου συγγραφέα Ουίλιαμ Φόκνερ. Η μουσική είναι του πολυβραβευμένου Μαξ Στάινερ. Στο «Μεγάλο ύπνο» ο Τσάντλερ παρουσιάζει τον πασίγνωστο μυθιστορηματικό ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου. Οπως συμβαίνει και στα μυθιστορήματα του, επίσης, σπουδαίου, κομμουνιστή Αμερικανού συγγραφέα Ντάσιελ Χάμετ, η πλοκή του «Μεγάλου ύπνου» αποτελεί αφορμή για προοδευτικό κοινωνικό σχολιασμό. Να σημειωθεί ότι λίγα χρόνια πριν, το 1941, ο Μπόγκαρτ (αργότερα μπήκε κι αυτός στο στόχαστρο του Μακάρθι) είχε ενσαρκώσει τον μυθιστορηματικό ντετέκτιβ του Χάμετ, τον Σαμ Σπέιντ, στην κλασική ταινία «Το γεράκι της Μάλτας», του Τζον Χιούστον. [Ριζοσπάστης, 10/09/2009]

No comments: