Monday, September 7, 2009

«Οχι» απαντούν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Με δική τους «εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου» απαντούν οι - 100 πλέον - σκηνοθέτες και παραγωγοί (αυτοαποκαλούνται «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη») στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο πριν λίγες μέρες τους καλούσε να συμμετάσχουν στη φετινή, 50ή διοργάνωση και να μην αποσύρουν τις ταινίες τους, όπως έχουν ανακοινώσει ήδη από την περασμένη άνοιξη. Θυμίζουμε πως αντιδρούν για τη μη εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για τον κινηματογράφο και για την καθυστέρηση νέου νομοθετικού πλαισίου.

Σε χτεσινή, ανοιχτή επιστολή τους, οι σκηνοθέτες και παραγωγοί καταγγέλλουν «τις πρακτικές υπόγειων διαπραγματεύσεων ενός ΥΠΠΟ δίχως συνέπεια και όραμα» και εκφράζουν τη λύπη τους «για τα βραδυκίνητα αντανακλαστικά της διοίκησης του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που δεν αντιλήφθηκε την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κινηματογραφικού κόσμου και την προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει την ελληνική κινηματογραφία με προσωπικό κόστος».

Μιλούν για «σιωπή», «αδράνεια, μέχρι και τους βυζαντινισμούς απέναντι στην κίνησή μας, μέρους των σωματείων του κινηματογραφικού χώρου», χαιρετίζοντας τα σωματεία που τους στήριξαν. Δηλώνουν ότι απέχουν από τα κρατικά βραβεία και αποσύρουν τις ταινίες τους, αλλά και κάθε άλλη συμμετοχή στο Φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι «η δέσμευση αυτή ισχύει για κάθε μελλοντική διοργάνωση κρατικών βραβείων και ΦΚΘ μέχρις ότου ψηφιστεί και εφαρμοστεί νόμος, όποτε και εάν αυτό επιτευχθεί». Προσθέτουν ότι διοργανώνουν «εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου» και ότι προτίθενται να συναντηθούν, μετεκλογικά, με τον νέο υπουργό Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, η αυτοαποκαλούμενη ως «Διασωματειακή Επιτροπή Φορέων της Κινηματογραφικής Κοινότητας» (σ.σ. δε συμμετέχουν όλα τα σωματεία λόγω εντελώς διαφορετικών αντιλήψεων στον προσανατολισμό της κινηματογραφικής πολιτικής) ανακοίνωσε χτες ότι στις 27/8 «παρέλαβε» από τον γγ του ΥΠΠΟ, Θ. Δραβίλλα ...«σχέδιο του προτεινόμενου νέου νόμου»! Προσθέτει, μάλιστα, ότι γι' αυτό ενημερώθηκαν «όλοι οι φορείς» και οι παραπάνω σκηνοθέτες!

Προτείνουν πάντως, λόγω των εκλογών, «να ανασταλεί προσωρινά η όποια διαδικασία επεξεργασίας του σχεδίου», μέχρι να υπάρξει νέα πολιτική ηγεσία στο ΥΠΠΟ.

Επαναλαμβάνουμε, πάντως, ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η κατάθεση ενός νομοσχεδίου, αλλά το περιεχόμενό του. Οι θέσεις της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο υποσκάπτουν την πραγματική αγωνία όλων των κινηματογραφιστών για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου, αφού κινείται στον εμπορευματικό προσανατολισμό που επιβάλλει η ΕΕ και αποδέχονται πλήρως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. [Ριζοσπάστης, 08/09/2009]

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

No comments: