Monday, September 7, 2009

Με αποχή από μελλοντικές διοργανώσεις «απειλούν» οι κινηματογραφιστές στο ΥΠΠΟ. Μέχρι να ψηφιστεί ο Νόμος...

Ανάμεσα στους σκηνοθέτες που υπογράφουν την επιστολή και ο Παντελής Βούλγαρης

  • «Εδώ και πολλά χρόνια ένα ολόκληρο ΥΠΠΟ προσπαθεί να συντάξει κινηματογραφικό Νόμο, αλλά Νόμος ακόμα δεν υπάρχει», αναφέρουν δεκάδες Έλληνες κινηματογραφιστές, οι οποίοι όχι μόνο απέχουν φέτος από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζουν σε επιστολή τους, οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» απειλού να απέχουν και από κάθε μελλοντική διοργάνωση Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Κρατικών Βραβείων Ποιότητας μέχρι να ψηφιστεί και εφαρμοστεί ο Νόμος για τον κινηματογράφο, όποτε και αν αυτό επιτευχθεί».

Την επιστολή με παραλήπτη το ΥΠΠΟ και τα σωματεία, υπογράφουν 100 κινηματογραφιστές. Από αυτούς οι 35 έχουν δημιουργήσει ταινίες που είτε βγήκαν την προηγούμενη σεζόν στις αίθουσες, είτε είναι έτοιμες να βγουν φέτος, ενώ άλλες είναι σε διαδικασία παραγωγής.

Στην επιστολή καθίσταται σαφές ότι οι συγκεκριμένοι Έλληνες κινηματογραφιστές επιμένουν στην αποχή τους από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ανεξαρτήτως της προεκλογικής περιόδου που σημαίνει και πάγωμα των διεργασιών, επιχείρημα το οποίο επικαλείται η διεύθυνση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, καλώντας τους να συμμετάσχουν με τις ταινίες τους.

Οι κινηματογραφιστές καταγγέλλουν «τις πρακτικές υπόγειων διαπραγματεύσεων ενός ΥΠΠΟ δίχως συνέπεια και όραμα».

Δηλώνουν ότι κάλεσαν το υπουργείο, προκειμένου να συμβάλλουν στο νέο νόμο, αλλά υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν απάντηση.

Αναφέρουν ακόμα στην επιστολή τους: «Λυπούμαστε:

- Για τα βραδυκίνητα αντανακλαστικά της διοίκησης του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κινηματογραφικού κόσμου και την προσπάθεια του να εκσυγχρονίσει την ελληνική κινηματογραφία με προσωπικό κόστος.

- Για την σιωπή και την αδράνεια, μέχρι και τους βυζαντινισμούς απέναντι στην κίνησή μας, μέρους των σωματείων του κινηματογραφικού χώρου».

«Eδώ και πολλά χρόνια ένα ολόκληρο ΥΠΠΟ προσπαθεί να συντάξει κινηματογραφικό νόμο, αλλά Νόμος ακόμη δεν υπάρχει» προσθέτουν.

Λένε ότι θα απέχουν από τα κρατικά βραβεία και ότι αποσύρουν τις ταινίες, αλλά και κάθε άλλη συμμετοχή τους (από τις άλλες κατηγορίες) από τη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Η δέσμευση αυτή ισχύει για κάθε μελλοντική διοργάνωση κρατικών βραβείων και ΦΚΘ μέχρις ότου ψηφιστεί και εφαρμοστεί Νόμος, όποτε και εάν αυτό επιτευχθεί» τονίζουν.

Επίσης αποφασίζουν τη διοργάνωση εβδομάδας ελληνικού κινηματογράφου, λέγοντας ότι είναι χρέος τους οι ταινίες να συναντηθούν με το κοινό τους.

«Υποσχόμαστε στον Υπουργό Πολιτισμού που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, ότι θα τον επισκεφθούμε την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του και ότι δεν θα τον αφήσουμε ήσυχο να κόβει κορδέλες την στιγμή που ο Πολιτισμός πεθαίνει» συμπληρώνουν, ενώ καλούν τους επίσημους φορείς να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους και να ασκήσουν αποφασιστικά, την επιρροή τους «για τα αυτονόητα».

«Θέλουμε ένα ΥΠΠΟ που να στηρίζει έμπρακτα την παραγωγή πολιτισμού με όραμα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα» καταλήγουν.

No comments: