Wednesday, September 9, 2009

«Αντιπολεμικό» κλίμα στη Μόστρα της Βενετίας

Ο πόλεμος, στο «στόχαστρο» δύο ταινιών που προβλήθηκαν στο σημερινό πρόγραμμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ Βενετίας.

Ο πόλεμος γενικότερα - είτε στο Ιράκ είτε αλλού - είναι στο στόχαστρο των δύο ταινιών που προβλήθηκαν στο σημερινό πρόγραμμα του 66ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας: στην αμερικανική ταινία «The Men Who Stare at Goats» ("Οι άντρες που ατενίζουν επίμονα τις κατσίκες") του Γκραντ Χέσλοφ (εκτός συναγωνισμού) και στην ισραηλινή «Λίβανος» του Σάμουελ Μάοζ (διαγωνιστικό τμήμα).

Η ταινία του Χέσλοφ, αναφέρεται σε μια υποτιθέμενη Ειδική Μονάδα του αμερικανικού στρατού, που χρησιμοποιεί παραφυσικές μεθόδους για να αντιμετωπίζει τον εχθρό και την οποία ανακαλύπτει ένας δημοσιογράφος (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ) που έρχεται σ' επαφή μ' ένα από τα εκλεκτά της μέλη (Τζορτζ Κλούνι). Η ταινία είναι μια αντιπολεμική, μαύρη κωμωδία, στο πνεύμα του «M.A.S.H.» του Ρόμπερτ Ολτμαν, που παρωδεί τις διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις, βασίζοντας το εύρημά της στα πειράματα του αμερικανικού στρατού για πιθανή χρήση παραφυσικών ικανοτήτων για την καταπολέμηση του εχθρού. Η ταινία προσφέρει διάφορα απολαυστικά επεισόδια για να καταλήξει σ' ένα σχεδόν σουρεαλιστικό φινάλε, με τους στρατιώτες της μονάδας, «φτιαγμένους» από μαριχουάνα, να χορεύουν, ενώ ο Κλούνι με την παρέα του καταφέρνει να απελευθερώσει τους Ιρακινούς αιχμαλώτους και τις δεκάδες κατσίκες-πειραματόζωα του στρατού.

Επεισόδιο, στο «τρελό» πνεύμα της ταινίας, είχαμε στη συνέντευξη τύπου του Κλούνι με τον σκηνοθέτη του και τον συμπρωταγωνιστή του, όταν ένας δημοσιογράφος παίρνοντας το μικρόφωνο, παραδέχτηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος και ότι είναι ερωτευμένος με τον Κλούνι, φωνάζοντάς του, «Τζορτζ, δώσε μου ένα φιλί, σε παρακαλώ, μόνο ένα», ενώ, παράλληλα άρχισε να γδύνεται, για να παραμείνει μόνο με το εσώρουχο και μια γραβάτα στο λαιμό του.

Αντίθετα, ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Σάμουελ Μάοζ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα του πολέμου, μέσα από τη δική του ταινία, εμπνευσμένη από την εμπειρία του στον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου. Η ιστορία αναφέρεται σε τέσσερα 20χρονα παιδιά, που, το 1982, στέλνονται σ' ένα τανκ, για να διεισδύσουν σε μια εχθρική πόλη. Η ταινία περιγράφει το εφιαλτικό ταξίδι τους, μέσα από σκηνές βουτηγμένες σε μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, ταξίδι σ' έναν χώρο εχθρικό που, από αθώα παιδιά, τους αναγκάζει να μετατραπούν σε φονιάδες. Μια δυνατή ταινία με πιθανότητες να αποσπάσει ένα από τα βραβεία του φεστιβάλ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: