Thursday, October 1, 2009

«Δεν είναι υπεράνω του νόμου»

Αλλάζει γραμμή ο πολιτικός κόσμος αναφορικά με την υπόθεση Πολάνσκι


Reuters
Ο Ρομάν Πολάνσκι έξω από το δικαστικό μέγαρο της Σάντα Μόνικα, το 1977


Πιο συγκρατημένη στάση, αναφορικά με την υπόθεση Πολάνσκι, άρχισε να κρατά η διεθνής κοινή γνώμη, που αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης του σκηνοθέτη. «Δεν είναι υπεράνω του νόμου» δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ακόμα πιο αυστηρή ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού της Πολωνίας.

Η ξαφνική αλλαγή στάσης της γαλλικής κυβέρνησης ήλθε καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτικών και ανθρώπων των τεχνών που αρνούνται να ταχθούν υπέρ του διάσημου σκηνοθέτη.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία νομική διαδικασία που αφορά μια πολύ σοβαρή υπόθεση, το βιασμό ενός ανηλίκου. Οι δικαστικές αρχές τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ελβετίας, κάνουν τη δουλειά τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Λικ Σατέλ.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ ζήτησε την αποφυλάκιση του 76χρονου σκηνοθέτη, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Ζυρίχης, από τις 26 Σεπτεμβρίου.

Τόσο, ο Κουσνέρ όσο και ο Πολωνός ομόλογός του Ράντοσλαβ Σικόρσκι, με επιστολή τους προς την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ζήτησαν την απελευθέρωση του Ρομάν Πολάνσκι.

Ωστόσο, στην απάντησή της η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν σαφέστατη: την υπόθεση τη χειρίζονται οι δικαστικοί και όχι οι διπλωμάτες.

Αποστάσεις κράτησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ, ο οποίος ζήτησε από τους υπουργούς του να δείξουν «περισσότερη αυτοσυγκράτηση».

«Πέρα από το γεγονός ότι αφορά έναν διακεκριμένο Πολωνό σκηνοθέτη, πρόκειται για μία υπόθεση βιασμού, πρόκειται για την τιμωρία κάποιου που είχε σεξουαλική επαφή με ένα παιδί» τόνισε.

Τέλος, σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός βουλευτής Ντένις ΜακΣέιν ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης -του οποίου είναι και μέλος- να στηρίξει την έκδοση του Ρομάν Πολάνσκι στις ΗΠΑ. «Είναι υπόλογος για τις πράξεις του» υποστήριξε.

Οι δικηγόροι του σκηνοθέτη έχουν καταθέσει αίτηση για την αποφυλάκισή του. Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι θα λάβει απόφαση για την προσφυγή του σκηνοθέτη μέσα σε λίγες εβδομάδες.

  • Λονδίνο - TO BHMA, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009 [ 11:25 ]

No comments: