Sunday, October 18, 2009

Η αλήθεια γυμνή

  • Ξεχώρισε πριν από λίγα χρόνια στη βραβευμένη ταινία «Λιούμπη», στον ρόλο μιας όμορφης Ρωσίδας που φροντίζει μια κατάκοιτη ηλικιωμένη, αλλά μένει έγκυος από τον νεαρό γιο της οικογένειας.

Η ταινία της Λάγιας Γιούργου ήταν υποψήφια μέχρι και για βραβείο Φελίξ, αλλά την παράσταση έκλεψε η νεαρή Ζένια Καπλάν από τη Λευκορωσία: εκφραστική, γλυκιά και αρκετά όμορφη ώστε ένας κριτικός της «New York Post» να γράψει πως «φυσική εξέλιξη γι' αυτήν θα ήταν μια καριέρα στο Χόλιγουντ».

Προς το παρόν η Καπλάν έκλεψε τις εντυπώσεις στο φεστιβάλ Δράμας, μ' έναν σκληρό ρόλο στη μικρού μήκους ταινία «Νανούρισμα» της Κύπριας Γιάννας Αμερικάνου που απέσπασε δύο βραβεία, και εύφημο μνεία για την ερμηνεία της πρωταγωνίστριας. Τη διάκρισή της παρέλαβε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Παντρεμένη με Ελληνα, δεν κουράζεται να λέει πως «η σχέση αυτή ήταν σαν να κέρδισα το Λόττο».

Η ταινία θα προβληθεί και στην Αθήνα, στο «Τριανόν», όπου άλλωστε μεταξύ 29/10 και 4/11 θα δούμε και πολλές άλλες ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας.

Στο «Νανούρισμα» το θέμα είναι το εμπόριο λευκής σαρκός: το λεγόμενο τράφικινγκ που μαστίζει και την Κύπρο. Η 25χρονη ηθοποιός που ξεκίνησε ως μοντέλο στη Μόσχα, και στην Αθήνα βρέθηκε στα 18 της για διακοπές, εδώ ενσαρκώνει μια Ρωσίδα που εξαναγκάζεται να εκπορνευτεί. «Στο τέλος πάντως αντιδρά», μας είπε η ίδια. «Χτυπά και εγκαταλείπει τον νταβατζή της και καταφεύγει τραυματισμένη σε έναν αστυνομικό. Η διφορούμενη στάση του τελευταίου συμβολίζει τη στάση του ίδιου του κράτους απέναντι σε όσα συμβαίνουν σήμερα στην Κύπρο».

Της έκανε εντύπωση το πόσα στριπτιζάδικα ήταν μαζεμένα σε μια πλατεία της Λευκωσίας. «Και εδώ έχουμε τέτοια, αλλά εκεί έχει ανθήσει αυτή η βιομηχανία, όπως και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Και κάνουν τα στραβά ματια. Ενα πρωί που πήγαινα στο γύρισμα, ένας άνδρας με πέρασε για πόρνη και μου είπε να βρεθούμε το βράδυ. Ηταν δάσκαλος...».

«Θέλουν το εύκολο χρήμα»

Για την ταινία νοίκιασαν πραγματικό στριπτιζάδικο. «Μελέτησα πολύ για το ρόλο και μίλησα με τις κοπέλες εκεί. Με αληθινές στρίπερ που εμφανίζονται στην ταινία. Μου έλεγαν να μην τους κάνουμε γκρο πλαν για να μην τύχει και τις δουν οι οικογένειες τους, τα παιδιά τους, που αγνοούν τι κάνουν... Ομως πιστεύω πως κάποιες από αυτές έχουν επιλογή. Και επιλέγουν το γρήγορο χρήμα. Μια κυπριακή οργάνωση που βοηθάει γυναίκες-θύματα βίας μάς είπε πως κάποιες από αυτές, παρά τα όσα τούς έχουν συμβεί, δεν θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Αλλες πάλι έρχονται στην Κύπρο με καλλιτεχνική βίζα και αν τους συμβεί κάτι, μέχρι να φτάσει η υπόθεσή τους στη Δικαιοσύνη, έχουν πια φύγει γιατί έχει λήξει η βίζα τους».

Παραδόξως, η ίδια δεν αντιμετώπισε ανήθικες προτάσεις στην Ελλάδα. Ούτε όταν δούλεψε ως μοντέλο.

«Υπάρχουν επιλογές», λέει. «Προσωπικά θα προτιμούσα να δουλέψω βοηθώντας έναν ηλικιωμένο. Σαν καθαρίστρια, αποκλειστική, μπέιμπι σίτερ. Τόσοι άνθρωποι το κάνουν. Στη χώρα μου είμαστε μαθημένες να δουλεύουμε σκληρά, όχι μόνο σπουδές και διασκέδαση. Δεν περιμένουμε πρίγκιπες να έρθουν να μας σώσουν. Οταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα και γνώρισα τον άντρα μου, ένιωθα ενοχές που τα πράγματα μου ήρθαν τόσο καλά».

Στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο ταινιών, η Ζένια συμμετείχε σε κάποια μεμονωμένα επεισόδια τηλεοπτικών σειρών (όπως τα «Αγρια παιδιά») αλλά σπούδασε και σεφ. Σε λίγο θα τη δούμε σε ακόμα μια ταινία: το «Χωρίς σύνορα» του Νίκου Γκαϊτατζή, όπου συμπρωταγωνιστεί με τον Γιώργο Βογιατζή και τον Γιώργο Χωραφά. «Εκεί ενσαρκώνω μια Ρωσίδα που δουλεύει ως πόρνη. Εγκαταλείπει το παιδί της σε έναν ηλικιωμένο, φεύγοντας για την Αμερική. Χρόνια μετά όμως επιστρέφει και το διεκδικεί».

Το παραδέχεται: «Δεν θέλω να παίζω μόνο μετανάστριες και πόρνες. Είναι, βέβαια, και θέμα γλώσσας. Αλλά θα ήθελα να κάνω και κωμωδία. Νομίζω πως είμαι πια έτοιμη να γελάσω κι εγώ λίγο. Κι ελπίζω να κάνω και τους άλλους να γελάσουν». *

No comments: