Tuesday, October 20, 2009

Μετανάστες και μικρού μήκους ταινία

  • Και μικρό αφιέρωμα στον σπουδαίο κομμουνιστή σκηνοθέτη Λάμπρο Λιαρόπουλο
Ο Λάμπρος Λιαρόπουλος
Το γενικό τίτλο «Οι μετανάστες στην ταινία μικρού μήκους», έχουν οι εβδομαδιαίες προβολές (από 22/10, 7 μ.μ., είσοδος ελεύθερη) που διοργανώνει το σωματείο «μικρό» για τη διάδοση της μικρού μήκους ταινίας, στο χώρο του (Μεθώνης 46, Εξάρχεια, 1ος όροφος).

Θα προβληθούν οι ταινίες: «It's a sad story» (10΄) της Χρύσας Τζελέπη, «Χαραυγή» (17΄) του Γιάννη Κατσάμπουλα, «Υπάρχουν λιοντάρια στην Ελλάδα;» (56`), της Ιρίνα Μπόικο, «Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης» (32΄) του Λευτέρη Ξανθόπουλου, «Ο ξένος, όνειρο ή πραγματικότητα» (14΄) του Κίμωνα Τσακίρη, «Μην πυροβολείς» (15΄) του Κωνσταντίνου Μπλάθρα, «Κώδικες» (10΄) της Βουβούλας Σκούρα.

Το «μικρό» θεωρεί ότι οι παραπάνω ταινίες «προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα» όπως: «Είναι σωστή η έννοια "λαθρομετανάστες"; Υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι; Μήπως υπάρχουν λαθραίες πολιτικές για τη μετανάστευση; Ποιος είναι ξένος; Πώς μπορούμε να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες; Μήπως θα ήταν καλύτερο, για όλους, να βρούμε έναν αρμονικό, ειρηνικό τρόπο συμβίωσης με τους ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας;». Επίσης «προσπαθούν να θέσουν, σε άλλη βάση, τα θέματα συμβίωσης των μεταναστών με τους Ελληνες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη χώρα μας - προβλήματα που δημιουργεί η βίαιη απομάκρυνσή τους από την πατρίδα τους, και την αποξένωσή τους στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, με την ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου, τα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία».

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τους σκηνοθέτες.

Στο «μικρό» το Σάββατο, 7 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Το άλλο γράμμα» (1977) του αλησμόνητου, πρόωρα χαμένου, το 1983, συντρόφου μας Λάμπρου Λιαρόπουλου. Πρόκειται για τιμητική εκδήλωση που ο ελληνικός κινηματογραφικός κόσμος χρωστά στον Λάμπρο Λιαρόπουλο για την «πολύ σημαντική προσπάθειά του να ερευνήσει με έναν έντονο πολιτικό και βαθιά στοχαστικό τρόπο την ελληνική πραγματικότητα της εποχής του». Η ταινία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1977). Το «μικρό» τη θεωρεί «πάντα επίκαιρη», αφού αποτελεί «μια κριτική επιτομή της ελληνικής ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Ο Λ. Λιαρόπουλος διατέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σκηνοθετών (FERA) και πιστό μέλος του ΚΚΕ, μέχρι το θάνατό του. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009]

No comments: