Sunday, October 11, 2009

Εγκαίνια για την Ταινιοθήκη της Ελλάδας

  • Σε ένα κτίριο 1785 τ.μ. στην γωνία της Ιεράς οδού με τη Μεγάλου Αλεξάνδρου θα στεγάζεται η Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Εκεί, κάποτε λειτουργούσε ο θερινός κινηματογράφος Λαϊς. Με τα εγκαίνια της Ταινιοθήκης έλαβε σάρκα και οστά το όραμα της ιδρύτριάς της, Αγλαϊας Μητροπούλου.

Το κτίριο έχει δύο αίθουσες προβολών 200 θέσεων και 50 αντίστοιχα, εργαστήρια συντήρησης, αποκατάστασης και ψηφιοποίησης σπάνιων ταινιών, βιβλιοθήκη, φουαγιέ και έναν εξώστη μαγικό, με την κτιστή οθόνη του θερινού σινέ Λαϊς, και τις απαραίτητες τεχνικές υποδομές, να βλέπει προς την Ακρόπολη.

"Δεν καταφέραμε μόνο μετά την πυρκαγιά του 1997 στην οδό Κανάρη να στεγαστούμε σήμερα σε ένα ωραιότατο κτίριο αλλά κατορθώσαμε και μια μικρή προσωπική συλλογή ταινιών να την αυξήσουμε. Ειμαστε μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων - FIAC" είπε η Μαρία Κομνηνού, κόρη της Αγλαϊας Μητροπούλου και γενική γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης.

Από την ολευρά του, ο πρόεδρος της Ταινιοθήκης, Νίκος Κούνδουρος, χαιρέτισε τα εγκαίνια με μια μικρή και αναγκαία αναδρομή στο ιστορικό στέγασης της Ταινιοθήκης γιατί, όπως είπε "είναι φανερό ότι αυτό το κτίριο δεν μας το χάρισε κανείς".

Σε μήνυμά του, ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Παύλος Γερουλάνος χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, τη βραδιά των εγκαινίων "ορόσημο για τον ελληνικό κινηματογράφο και τον ελληνικό πολιτισμό" και πως το υπουργείο,στο νέο του ξεκίνημα, θα σταθεί στο πλευρό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Ανάμεσα στους παλιούς, πιστούς φίλους της Ταινιοθήκης, παραβρέθηκαν στα εγκαίνια, οι Θόδωρος Αγγελόπουλος, Κ. Βρεττάκος, Δ. Χρονόπουλος, Μ. Ευστρατιάδης, ο νυν πρόεδρος του Κέντρου Κινηματογράφου Γ. Παπαλιός, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Φίλιππος Κουτσάφτης, η Πένυ Παναγιωτοπούλου,ο Σταύρος Καπλανίδης, ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας κ.ά.

No comments: