Sunday, October 11, 2009

Στο παλιό σινεμά Λαΐς. Εγκαίνια για το νέο «σπίτι» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


ΑΠΕ
Δύο χειμερινές και μία θερινή αίθουσα διαθέτει η νέα Ταινιοθήκη

Στην γωνία της Ιεράς οδού με τη Μεγάλου Αλεξάνδρου, δυο βήματα από τον Κεραμεικό, εκεί που κάποτε λειτουργούσε ο θερινός κινηματογράφος Λαΐς, εγκαινιάστηκε επισήμως το βράδυ του Σαββάτου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, κάνοντας πραγματικότητα το αίτημα για έναν σύγχρονο, δικό της χώρο.

Η Ταινιοθήκη διαθέτει δύο σύγχρονες αίθουσες προβολών, 200 και 60 θέσεων, θερινό κινηματογράφο 250 θέσεων με θέα την Ακρόπολη.

Στα 1.785 τ.μ. της στεγάζεται επίσης Μουσείο Κινηματογράφου, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο οπτικοακουστικών, οπτικοακουστικά αρχεία, δύο φουαγιέ, κυλικείο και πωλητήριο.

Επίσης υπάρχουν εργαστήρια συντήρησης, αποκατάστασης και ψηφιοποίησης σπάνιων ταινιών, βιβλιοθήκη, φουαγιέ και εξώστη με την κτιστή οθόνη του θερινού σινέ Λαΐς και τις απαραίτητες τεχνικές υποδομές, ώστε να βλέπει προς την Ακρόπολη.

Η ταινιοθήκη άνοιξε τις πύλες της, με πολλούς καλούς φίλους και υποστηρικτές της, με σκηνοθέτες που μεγάλωσαν μαζί της ακολουθώντας την από την δεκαετία του 60 έως σήμερα.

«Δεν καταφέραμε μόνο μετά την πυρκαγιά του 1997 στην οδό Κανάρη να στεγαστούμε σήμερα σε ένα ωραιότατο κτίριο αλλά κατορθώσαμε και μια μικρή προσωπική συλλογή ταινιών να την αυξήσουμε. Είμαστε μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων -FIAC» είπε η Μαρία Κομνηνού, κόρη της ιδρύτριας της Ταινιοθήκης, Αγλαΐας Μητροπούλου.

Ο πρόεδρος της Ταινιοθήκης, Νίκος Κούνδουρος, χαιρέτισε τα εγκαίνια με μια μικρή και αναγκαία αναδρομή στο ιστορικό στέγασης της Ταινιοθήκης. «Είναι φανερό ότι αυτό το κτίριο δεν μας το χάρισε κανείς» δήλωσε.

Σε μήνυμά του, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στα εγκαίνια, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, τη βραδιά των εγκαινίων «ορόσημο για τον ελληνικό κινηματογράφο και τον ελληνικό πολιτισμό» και υποσχέθηκε πως το υπουργείο, στο νέο του ξεκίνημα, θα σταθεί στο πλευρό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Ανάμεσα στους παλιούς, πιστούς φίλους της Ταινιοθήκης, παραβρέθηκαν στα εγκαίνια οι: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Κ. Βρεττάκος, Δ. Χρονόπουλος, Μ. Ευστρατιάδης, ο νυν πρόεδρος του Κέντρου Κινηματογράφου Γ. Παπαλιός, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Φίλιππος Κουτσάφτης, η Πένυ Παναγιωτοπούλου,ο Σταύρος Καπλανίδης, ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο βουλευτής του Συριζα Θ. Δρίτσας κ.ά.

Στην Αθήνα παρευρέθησαν και πολλοί αντιπρόσωποι χωρών- μελών της FIAC.

Από τις 12 έως τις 20 Οκτωβρίου, η Ταινιοθήκη θα διοργανώσει το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου. Ανάμεσα στα αφιερώματα που θα προβληθούν ξεχωρίζουν: στον Βρετανό κινηματογραφιστή Κεν ΜακΜιούλεν, στις άγνωστες Ιταλίδες ντίβες του βωβού σινεμά, στη Γαλλίδα ηθοποιό Ντέλιφιν Σέιρινγκ, στο Βρετανό κινηματογραφιστή Τζον Σμιθ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: