Thursday, October 15, 2009

Στην Αθήνα έρχεται ο Φρ. Φορντ Κόπολα για το «Πανόραμα»

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Ενας από τους σύγχρονους μύθους του κινηματογράφου, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, θα βρεθεί στην Αθήνα για την ελληνική πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας. Το «Tetro», μια χαμηλού κόστους, σχεδόν πειραματική ταινία με πρωταγωνιστή τον Βίνσεντ Γκάλο, θα κλείσει την 1η Νοεμβρίου το 22ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, με την παρουσία του Κόπολα, ο οποίος θα τιμηθεί για τη συνεισφορά της εταιρείας παραγωγής του, American Zoetrope, στην κινηματογραφική τέχνη. Στο πλαίσιο του Πανοράματος, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα θα παραδώσει masterclass στις 30 Οκτωβρίου στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης του Πανοράματος είναι επίσης ο Ατόμ Εγκογιάν, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και η Μάρω Κοντού.

Το Πανόραμα θα αρχίσει στις 22 Οκτωβρίου με την ταινία του Βασίλη Μαζωμένου «Guilt». Από αυτή τη χρονιά, η διοργάνωση του φεστιβάλ περνάει στον Πολιτισμικό Οργανισμό του δήμου Αθηναίων, με τον κριτικό Νίνο Φενέκ Μικελίδη. Στις 11 μέρες της διάρκειας του Πανοράματος, περισσότερες από εκατό ταινίες θα παρουσιαστούν στους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Τριανόν», καθώς και στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

  • Σε πρώτη προβολή

Εκτός από τις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα και θα διεκδικήσουν το βραβείο του Πανοράματος, θα προβληθούν ταινίες σε πρώτη προβολή, συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, αλλά και ταινίες που δεν έχουν βρει ελληνική εμπορική διανομή. Ανάμεσά τους, το «Στα όρια του ελέγχου» του Τζιμ Τζάρμους, το «Cloud 9» του Αντρέας Ντρέζεν, το «Chloe» του Ατόμ Εγκογιάν, ο «Μαραντόνα» του Εμίρ Κουστουρίτσα, ο «Δρόμος» του Τζον Χίλκοουτ. Οι τρεις τελευταίοι θα έρθουν στην Αθήνα για την παρουσίαση των ταινιών τους.

Το πρόγραμμα του Πανοράματος περιλαμβάνει επίσης αφιέρωμα στα 50 χρόνια της Νουβέλ Βαγκ, με την προβολή ταινιών όπως «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7» της Ανιές Βαρντά και «Μπομπ ο χαρτοπαίκτης» του Ζαν Πιερ Μελβίλ. Τα «Χρόνια της οργής: το μεγάλο οικονομικό κραχ στον κινηματογράφο» είναι ένα αφιέρωμα με μεγάλη επικαιρότητα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες όπως το «Μπόνι και Κλάιντ» του Αρθουρ Πεν και τους «Χρυσοθήρες» του Μάρβιν Λε Ρόι.

Ο ελληνικός κινηματογράφος της δεκαετίας του ’70, ο κυπριακός κινηματογράφος και η μουσική τζαζ στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο δίνουν τα θέματα για τρία ακόμη αφιερώματα του Πανοράματος. Η διοργάνωση συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η προβολή στο «Παλλάς» της βωβής ταινίας του Αλφρεντ Χίτσκοκ «Ο ένοικος» με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, γραμμένης από τον Νίκο Πλάτανο, αλλά και εικαστικές εκθέσεις στο Πάρκο Ελευθερίας.

  • Παναγιωτης Παναγοπουλος, Η Καθημερινή, 15/10/2009

No comments: