Thursday, October 1, 2009

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΛΑΤΕΡ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥ. Ενός Κακού μύρια έπονται

  • Το ελληνικό σπλάτερ έκανε δειλά τα πρώτα του βήματα το 2005 με την ταινία «Το Κακό» του Γιώργου Νούσια.

Η Πέπη Μοσχοβάκου και η Ιωάννα Παππά έχουν μόλις δώσει μια μάχη με τα αιμοβόρα ζόμπι και κατάφεραν να βγουν... ζωντανές

Η Πέπη Μοσχοβάκου και η Ιωάννα Παππά έχουν μόλις δώσει μια μάχη με τα αιμοβόρα ζόμπι και κατάφεραν να βγουν... ζωντανές

Κι όμως υπήρχαν φαν του είδους -οι οποίοι προφανώς κάποια στιγμή της ζωής τους πωρώθηκαν με τα ζόμπι του Ρομέρο- που απέδειξαν ότι περίμεναν την ταινία πώς και πώς. Το σίκουελ «Το Κακό 2: Στην εποχή των ηρώων», φυσικά με την υπογραφή του ίδιου σκηνοθέτη, ήταν αναγκαίο... Κακό (από σήμερα στις αίθουσες).

Η ταινία πιάνει το νήμα από εκεί που τελείωνε το «Κακό 1». Μια ομάδα φίλων είναι από τους λίγους επιζήσαντες από τα αιμοβόρα ζόμπι που έχουν περικυκλώσει την Αθήνα. Εχουν όμως να αντιμετωπίσουν και τους «Σκοπευτές», κάτι τρελαμένους τύπους που πυροβολούν όποιον βρουν μπροστά τους κάνοντας ακόμα πιο χαοτική την κατάσταση. Μέχρι που εμφανίζεται ο Προφήτης (Μπίλι Ζέιν) για να βρει τον χαρισματικό άνθρωπο που θα εξολοθρεύσει το «Κακό», το οποίο... ξεκίνησε από την αρχαιότητα.

«Ολες οι ταινίες έχουν καλλιτεχνικές αξιώσεις. Δεν κάναμε όμως ούτε τη "Λίστα του Σίντλερ" ούτε το "Δαμάζοντας τα κύματα". Αυτό που μετράει είναι αν ανταποκρίνεται το κοινό» λέει ο μετρ του ελληνικού σπλάτερ, Γιώργος Νούσιας

«Ολες οι ταινίες έχουν καλλιτεχνικές αξιώσεις. Δεν κάναμε όμως ούτε τη "Λίστα του Σίντλερ" ούτε το "Δαμάζοντας τα κύματα". Αυτό που μετράει είναι αν ανταποκρίνεται το κοινό» λέει ο μετρ του ελληνικού σπλάτερ, Γιώργος Νούσιας

Τους ήρωες της αρχαιότητας, που ξεκοιλιάζουν και αποκεφαλίζουν ζόμπι πλημμυρισμένοι στα αίματα, παίζουν ζεν πρεμιέ, όπως ο Αποστόλης Τότσικας, ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Γιώργος Χρανιώτης. «Ηταν δική μας ιδέα να παίξουν όλοι αυτοί ρόλους γκεστ. Δεν ήταν δύσκολο να τους κλείσουμε, γιατί και οι ίδιοι το είδαν σαν πρόκληση» λέει ο Γιώργος Νούσιας.

Μην ψάχνετε συμβολισμούς πίσω από την αρχαιότητα. Η ταινία δεν υπονοεί ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας είναι πηγή κακού. «Ενα σεναριακό εύρημα είναι. Μας αρέσει απλά να γυρίζουμε σκηνές στην αρχαία Ελλάδα. Νομίζω ότι διασκεδάζουν και οι θεατές» λέει ο σκηνοθέτης.

Πολύ περισσότεροι ήταν αυτοί που ήθελαν να παίξουν τα ζόμπι. Εκατοντάδες εθελοντές έδωσαν το «παρών» στα γυρίσματα. Δεν πτοήθηκαν ούτε από την πολύωρη ταλαιπωρία ούτε από τα αίματα -300 λίτρα ξοδεύτηκαν- που κολλούσαν στο σώμα και το πρόσωπό τους. Ηταν αρκετά και τα «κοσμοπολίτικα» ζόμπι, που ήρθαν μέχρι και από τη Γερμανία για να δαγκώσουν και να δαγκωθούν. Οταν τελείωνε η μέρα, όπως λέει ο Γιώργος Νούσιας, «οι εθελοντές δεν ξέβγαζαν τα αίματα. Εμπαιναν στο μετρό και τα λεωφορεία σαν ζόμπι, για να τρομάξουν τον κόσμο».

Τα γυρίσματα μιας ταινίας ζόμπι στο κέντρο της Αθήνας είχαν φυσικά και τα τραγελαφικά περιστατικά τους. Την ώρα που έκαναν μια σκηνή στο Παγκράτι μέρα μεσημέρι, πλάκωσε η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, για να μαζέψουν έναν αιμόφυρτο τύπο, όπως τους είχε ειδοποιήσει κάποιος από τη γειτονιά.

Φυσικά η επιτυχία της πρώτης ταινίας -που τους πήρε 2 χρόνια- οδήγησε στο «Κακό 2». «Αλλιώς δεν θα βρίσκαμε χρήματα να το κάνουμε. Αυτή όμως, η ταινία είναι διαφορετική από την πρώτη, που ήταν ένα καθαρόαιμο σπλάτερ. Το σενάριο είναι πιο σύνθετο και έχει περισσότερα εφέ. Προσπαθήσαμε να μην απευθύνεται μόνο στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του σπλάτερ και να είναι λίγο πιο mainstream, δηλαδή πιο περιπετειώδης, κωμική και λιγότερο γκοτέσκα» εξηγεί ο Γιώργος Νούσιας.

Η δημιουργική ομάδα του Κακού -Γιώργος & Πέτρος Νούσιας και Κλαούντιο Μπολίβαρ- δεν έχει όμως σκοπό ζωής να κάνει ταινίες με ζόμπι. Η αρχική ιδέα ήταν να γυρίσουν μια ταινία τρόμου. Τα ζόμπι προέκυψαν «το ίδιο... απόγευμα. Θέλαμε να κάνουμε μια ταινία low budget. Εκείνη την εποχή υπήρχαν το "28 μέρες μετά" του Ντάνι Μπόιλ, το ριμέικ τού «Dawn of the dead» του Ζάκ Σνάιντερ και γενικά τα ζόμπι είχαν πέραση» λέει ο 33χρονος σκηνοθέτης.

Στα συν του είδους είναι και το ότι είναι ευέλικτο -μπορεί να είναι από κωμωδία μέχρι δράμα και περιπέτεια- αλλά και επίσης το ότι η ατέλεια μπορεί να περάσει και σαν άποψη. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο πρώτο "Κακό", όπου τα σπλάτερ είναι πιο b, αλλά βγάζουν γέλιο. Αυτό όμως είναι και στοιχείο του είδους, δηλαδή χρησιμοποιεί τη βία με γκροτέσκο και κωμικό τρόπο. Το ζητούμενο όμως παραμένει να έχει ενδιαφέρον η ιστορία και οι χαρακτήρες» λέει.

Γιατί καλλιτεχνικές αξιώσεις έχουν και τα σπλάτερ. «Ολες οι ταινίες έχουν. Δεν κάναμε όμως ούτε τη "Λίστα του Σίντλερ" ούτε το "Δαμάζοντας τα Κύματα". Αυτό που μετράει είναι αν ανταποκρίνεται το κοινό».

Και μετά; Ο Γιώργος Νούσιας επιμένει στην αρχική του ιδέα, μια ταινία τρόμου. «Θα κάνουμε λίγο απ' όλα τα είδη. Μια ταινία τη φορά. Αλλά στο ίδιο πλαίσιο, δηλαδή με αρκετή βία και επιστημονική φαντασία. Μου αρέσουν τα σενάρια που βασίζονται σε μια υποθετική ερώτηση, δηλαδή "τι θα γινόταν αν..."»

* Παίζουν οι: Αργύρης Θανάσουλας, Αντρέας Κοντόπουλος, Πέπη Μοσχοβάκου, Μελέτης Γεωργιάδης, Ευτυχία Γιακουμή, Ιωάννα Παππά, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Ντίνος Αυγουστίδης κ.ά.

No comments: