Wednesday, October 28, 2009

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεκαεπτά ελληνικές ταινίες σπάνε το «εμπάργκο»



Ο περσινός βραβευμένος στο  Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Θεσσαλονίκης Άγγελος Σπάρταλης,  συμμετέχει και φέτος με τις  ψηφιακές «Ευχές»

Η ελληνική παρουσία ενισχύεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με οκτώ εγχώρια φιλμ και εννέα ψηφιακά. Έτσι, τα φετινά 50ά γενέθλια του φεστιβάλ δεν θα είναι ορφανά από το ελληνικό σινεμά παρ΄ όλο που στην πλειονότητά τους οι σκηνοθέτες - 25- αρνούνται να στείλουν εκεί τις ταινίες τους μέχρι η Πολιτεία να ψηφίσει νέο κινηματογραφικό νόμο. Αλλά και αυτοί που τα στέλνουν για το ίδιο παλεύουν, αλλά από διαφορετική πλευρά...

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το DigitalWave, το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης- με βραβεία που θα φτάσουν τις 28.000 ευρώ- προσανατολίζεται αποκλειστικά στη σύγχρονη ελληνική ψηφιακή δημιουργία. Οι 9 ταινίες που απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα του DigitalWave 04 δίνουν μια σαφή εικόνα των τάσεων που επικρατούν στο σύγχρονο ελληνικό ψηφιακό σινεμά. Ο Μιχαήλ Άγγελος Νικολαΐδης στο«Οne of us»μιλά για τη μετανάστευση και την ένταξη στη νέα πατρίδα, ξετυλίγοντας την ελληνική πραγματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Με αφετηρία την οικογένεια, ο Δημήτρης Καρακάσης θίγει με αιχμηρό ύφος δεσμούς που «νοσούν» στο φιλμ«Παρουσία Β΄», ενώ τα νεαρά αδέλφια Φώτης και Αποστόλης Πάσσος χτίζουν μια ασυνήθιστη ιστορία γύρω από ένα οικογενειακό κειμήλιο στην ταινία«Το κουτί». Σημαντικά ιστορικά κεφάλαια της χώρας εμπνέουν τον Χρήστο Μεγαρχιώτη στην ταινία «Το φως πριν την αυγή» που ανασκαλεύει μνήμες και συναισθήματα από το παρελθόν. Στις «Ρυτίδες και όνειρα» η Γεωργία Πετραλή αφηγείται μια πιο προσωπική, τρυφερή ιστορία μέσα από τον χορό. Με ανάλογη ευαισθησία χειρίζεται τους ήρωές του, ένα νεαρό ζευγάρι σε αδιέξοδο, ο Βασίλης Ραΐσης στο«Τελευταίο τραγούδι του Έλβις», μια εύστοχη απεικόνιση των ερωτικών σχέσεων στον 21ο αιώνα. Παράλληλα, η νέα εποχή αποτυπώνεται μέσα από μια πρωτότυπη, πειραματική φωτογραφική τεχνική στην ταινία «Εmpirical data»του Γιώργου Δρίβα. Εκτός συναγωνισμού θα παιχθούν οι ταινίες «Ευχές» του Άγγελου Σπάρταλη που επιχειρεί μια ονειρική προσέγγιση της τέχνης μέσα από την καθημερινότητα πέντε αγγέλων που ζουν σε έναν κινηματογράφο, ενώ ο Αλέξανδρος Κωνσταντάρας με την ταινία «Κυνηγώντας τον Μωυσή»δίνει τη δική του εκδοχή για το πώς θα μπορούσε να είναι ένα κενυάτικο σπαγγέτι γουέστερν. Στο Πανόραμα ελληνικών ταινιών θα προβληθούν οι ταινίες «Μοιραία έλξη» του Ερρίκου Ανδρέου, «Άμα δεν σε θέλει» του Βασίλη Νεμέα, «Η διαθήκη του Ιωάννη Μελιέ» του Δημήτρη Κολλάτου, «Καντίνα» του Σταύρου Καπλανίδη, «Μικρές εξεγέρσεις» του Κυριάκου Κατζουράκη, «Μπιλόμπα» της Σοφίας Παπαχρήστου, «Ο διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου, «Χορεύοντας στον πάγο» του Σταύρου Ιωάννου.
  • Παύλος Θ. Κάγιος, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

No comments: