Thursday, October 15, 2009

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Περισσότερες από 100 ταινίες και την παρουσία γνωστών ξένων σκηνοθετών θα έχει το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου του δήμου Αθηναίων στους κινηματογράφους «Ιντεάλ» (22/10 - 1/11), «Τριανόν» (22 - 28/10) και στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κ. Κακογιάννης» (24 - 31/10). Στους προσκεκλημένους περιλαμβάνονται οι σκηνοθέτες Φράνσις Φορντ Κόπολα, Ατόμ Εγκογιάν, Εμίρ Κουστουρίτσα, Τζον Χίλκοουτ και η ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο. O Κόπολα θα παραδώσει και σεμινάριο ( 30/10, 7 μ.μ.) στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ θα προβληθούν πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές, μεταξύ αυτών: «Αιώνιες Στιγμές» του Γιαν Τρελ, «Χαμένοι Καιροί» του Αρον Ματιάσι κ.ά. Στο τμήμα «Σε πρώτη προβολή» θα παρουσιαστούν ταινίες βραβευμένες και μη σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ και πρόσφατες παραγωγές, που ακόμη δεν βρήκαν διανομή στις ελληνικές αίθουσες. Μεταξύ άλλων: η νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Στα όρια του ελέγχου», το ντοκιμαντέρ «Μαραντόνα» του Εμίρ Κουστουρίτσα, το «Vincere» του Μάρκο Μπελόκιο, «Chloe» του Ατόμ Εγκογιάν κ.ά.

Θα γίνουν και τα εξής αφιερώματα:

«Τα 50 χρόνια της Nouvelle Vague» - σημαντικό μεταπολεμικό γαλλικό κινηματογραφικό κίνημα, με αφετηρία του τα αριστουργηματικά «400 χτυπήματα» του Τριφό. Στο πλαίσιό του θα προβληθούν και δύο ταινίες για πρώτη φορά στην Ελλάδα: «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7» της Ανιές Βαρντά και «Μπομπ, ο Χαρτοπαίκτης» του Ζαν-Πιερ Μελβίλ.

«Τα Χρόνια της οργής: Το μεγάλο οικονομικό κραχ στον κινηματογράφο», με ταινίες όπως «Τα σταφύλια της οργής» του Τζον Φορντ, «Μπόνι και Κλάιντ» του Αρθουρ Πεν, «Χρυσοθήρες» του Μέρβιν Λε Ρόι.

«Ελληνικός Κινηματογράφος της δεκαετίας του '70», με ταινίες των Αλέξη Δαμιανού, Θόδωρου Αγγελόπουλου, Παντελή Βούλγαρη και Κώστα Φέρρη.

«Κυπριακός Κινηματογράφος»: Με αφορμή τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διάφορα ντοκιμαντέρ γύρω από την τουρκική εισβολή, όπως το «Αττίλας 74» (1974) του Μιχάλη Κακογιάννη, «Τριμίθι - Αναπαράσταση με λέξεις» (1981) του Ανδρέα Πάντζη, «Η Χαρίτα Μάντολες στέκεται δίπλα μου» (1980) του Χρίστου Σιοπαχά.

«Η μουσική τζαζ στον Eυρωπαϊκό Kινηματογράφο», με ταινίες όπως «Round Midnight» (1986) του Μπερτράν Ταβερνιέ, «Ασανσέρ για Δολοφόνους» (1958) του Λουί Μαλ, «Εύα» (1962) του Τζόζεφ Λόουζι.

Παράλληλες εκδηλώσεις: Προβολή («Παλλάς» 26/10) της βωβής ταινίας του Αλφρεντ Χίτσκοκ «Ο ένοικος», φωτογραφική έκθεση στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης», αφιερωμένη στον Κυπριακό Κινηματογράφο. Εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας κ.ά.

No comments: