Wednesday, October 28, 2009

Το «φαινόμενο Στριπ» έχει το άγγιγμα του Μίδα

  • «ΧΡΥΣΑΦΙ» ΓΙΝΕΤΑΙ Ο,ΤΙ ΑΓΓΙΖΕΙ Η 60ΧΡΟΝΗ ΣΤΑΡ
  • Του Jonathan Rommey , Επιμέλεια: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης

  • ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Στον απόηχο του «Ο διάβολος  φορούσε Ρrada»  προβάλλεται φέτος το  ντοκιμαντέρ «Τhe  September Ιssue», αφού  η ερμηνεία της Στριπ  εκτίναξε το ενδιαφέρον  του κοινού για το  περιοδικό «Vogue»  και την αυστηρή  διευθύντριά του,  Άννα Γουίντουρ
Στο Χόλιγουντ μιλούν για το «φαινόμενο Μέριλ Στριπ».

Θεωρείται από τις αξιοσέβαστες σταρ του Χόλιγουντ, ηθοποιός που μπορεί να μην είχε πάντα επιτυχίες, όμως είχε τις λιγότερες αποτυχίες από οποιαδήποτε άλλη της γενιάς της. Στις μέρες μας βιώνει μια επαγγελματική αναγέννηση που την καθιστά όχι απλώς μία από τις αγαπημένες της Μέκκας του κινηματογράφου, αλλά ως κάποια που έχει το άγγιγμα του Μίδα. Η πρόσφατη ταινία «Julie & Julia» στην οποία η Μέριλ Στριπ υποδύεται την γκουρού της μαγειρικής Τζούλια Τσάιλντ, έχει ήδη φθάσει τα 100 εκατ. δολάρια από εισπράξεις μόνο στις ΗΠΑ (με κόστος παραγωγής κάπου στα 40 εκατ.

δολάρια). Και δεν είναι η μόνη απόδειξη που τεκμηριώνει τον χαρακτηρισμό.

Ξεδιπλώνοντας εκτός από το ερμηνευτικό της ταλέντο και τις χορευτικές αλλά και τραγουδιστικές ικανότητες στην κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ «Μamma Μia» των ΑΒΒΑ, πέρα από τις εισπράξεις που σημείωσε η ταινία, η χρυσή συλλογή τραγουδιών του σουηδικού συγκροτήματος της δεκαετίας του ΄70, βρέθηκε στην κορυφή των τσαρτς- και των πωλήσεων επομένως- και προκάλεσε σχεδόν κίνημα από ζευγάρια που ζητούσαν μανιωδώς να παντρευτούν στη Σκόπελο, με την αεροπορική εταιρεία ΕasyJet να κάνει λόγο για αύξηση των πτήσεών της από Λονδίνο προς Ελλάδα κατά 13% μόλις έναν μήνα μετά την πρεμιέρα της ταινίας.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στη δεκαετία του ΄80, περίοδο κατά την οποία η Μέριλ Στριπ ήταν στις δόξες της. Το φιλμ «Πέρα από την Αφρική», του 1985, με πρωταγωνιστές την ίδια και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, έφερε στο προσκήνιο την Κένυα, με αποτέλεσμα η τουριστική κίνησή της να σημειώσει σημαντική αύξηση. Από τους 152.000 τουρίστες που είχαν κάνει διακοπές το 1985 στην αφρικανική χώρα, την επόμενη χρονιά ήταν προορισμός για 176.000 επισκέπτες. Χωρίς αμφιβολία ώς έναν βαθμό παίζει καθοριστικό ρόλο το πανίσχυρο μάρκετινγκ του Χόλιγουντ.

Στην τέταρτη δεκαετία της καριέρας της, η Μέριλ Στριπ απολαμβάνει μια έκρηξη δημοτικότητας. Το 2006 έδωσε ένα ακόμη ρεσιτάλ ερμηνείας (με υποψηφιότητα για Όσκαρ) στην ταινία «Ο διάβολος φορούσε Ρrada», υποδυόμενη την ντυμένη στην τρίχα και με την τελευταία λέξη της μόδας Μιράντα Πρίστλι, διευθύντρια επιτυχημένου περιοδικού μόδας, «φωτογραφίζοντας» την περιβόητη Άννα Γουίντουρ της «Vogue», φέρνοντας στο προσκήνιο την περιοδική έκδοσηευαγγέλιο για πολλές γυναίκες.

No comments: