Thursday, October 22, 2009

Το πρώτο θρίλερ του Χίτσκοκ και οι τελευταίες μέρες του πλανήτη

Ανάμεσα στις πολλές και ενδιαφέρουσες ταινίες, που έχει το φετινό Πανόραμα Ευρωπαΐκού Κινηματογράφου, αξίζουν την προσοχή μας δύο που τις ενοποιεί το είδος -το θρίλερ- αλλά τις διαχωρίζει η απόστασή τους στο χρόνο.

Σκηνή από την ταινία «Ο δρόμος» του Τζον Χίλκοουτ, που βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ ομώνυμο βιβλίο του Κόρμακ ΜακΚάρθι

Σκηνή από την ταινία «Ο δρόμος» του Τζον Χίλκοουτ, που βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ ομώνυμο βιβλίο του Κόρμακ ΜακΚάρθι

Είναι η πρεμιέρα της υποβλητικής ταινίας «Ο δρόμος» (2008), του Αυστραλού Τζον Χίλκοουτ, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Κόρμακ ΜακΚάρθι. Θα την παρουσιάσει ο σκηνοθέτης την Κυριακή στο «Ιντεάλ» (9 μ.μ.). Υπάρχει όμως και «Ο ένοικος» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, μια σημαντική στιγμή του βωβού κινηματογράφου, που μας πάει πίσω στο 1927. θα προβληθεί τη Δευτέρα στο «Παλλάς» (8.30 μ.μ.), συνοδεία ζωντανής μουσικής, γραμμένης ειδικά για αυτό το σκοπό από τον Νίκο Πλάτανο.

Οσοι έχουν διαβάσει το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθι θυμούνται το στόρι. Ενας πατέρας (Βίγκο Μόρτενσεν) διασχίζει με το γιο του (Κόντι Σμιτ-ΜάκΦι) την Αμερική. Ζώα και φυτά έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης, εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής βιβλικών διαστάσεων δέκα χρόνια πριν.

«Ο ένοικος» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, ταινία του 1927, είναι μια σημαντική στιγμή του βωβού κινηματογράφου

«Ο ένοικος» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, ταινία του 1927, είναι μια σημαντική στιγμή του βωβού κινηματογράφου

Μέσα σε ένα ζοφερό και μαύρο τοπίο, κατευθύνονται προς το Νότο, σε μια ακτή, με την ελπίδα ότι εκεί τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα. Σε ένα καροτσάκι σουπερμάρκετ περιφέρουν τα υπάρχοντά τους. Ανάμεσά τους κι ένα πιστόλι, που τους προστατεύει από τις αλλόφρονες συμμορίες που παραμονεύουν...

«Ο Τζον Χίλκοουτ έκανε μια αξιοθαύμαστη δουλειά, μεταφέροντας στην οθόνη το μυθιστόρημα του Κόρμαν ΜακΚάρθι για να δημιουργήσει μια εφιαλτική ιστορία, θυσιάζοντας ακόμη και το χρώμα, τις μεγάλες σκηνές και τις συνηθισμένες χολιγουντιανές εικόνες μιας μετα-αποκαλυπτικής Αμερικής», έγραψε ο κριτικός του «Hollywood Reporter».

Στα ατού της ταινίας και η φωτογραφία του Χαβιέ Αγκουιρεσαρόμπε («Οι Αλλοι», «Μίλα της», «Η θάλασσα μέσα μου»). Μπορεί ο Χίλκοουτ να πρωτοσυστήθηκε με το γοητευτικό γουέστερν «The proposition» σε σενάριο του Νικ Κέιβ, τώρα όμως έκανε μια διαφορετική ταινία. Ελάχιστα ειδικά εφέ, φλας μπακ και επιβλητικά τοπία συνθέτουν μια εφιαλτική ατμόσφαιρα. Παίζουν ακόμη οι Σαρλίζ Θερόν, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Γκάι Πιρς, Μόλι Πάρκερ.

  • Ο Αντεροβγάλτης του μετρ

Εμπνευσμένος από τη δράση του Τζακ του Αντεροβγάλτη είναι «Ο ένοικος» («The Lodger: Α story of the London Fog»), μόλις η τρίτη ταινία του Χίτσκοκ και το πρώτο του θρίλερ, που έγινε επιτυχία. Ενας κατά συρροή δολοφόνος σπέρνει τον τρόμο στο Λονδίνο, σκοτώνοντας κάθε Τρίτη νέες και όμορφες ξανθιές γυναίκες. Οι ενδείξεις οδηγούν στον ενοικιαστή ενός διαμερίσματος, γιατί οι δολοφονίες συμπίπτουν με την άφιξή του στη γειτονιά.

Υπάρχει μία ωραία ιστορία πίσω από την ταινία. Ο Χίτσκοκ ήθελε να είναι δολοφόνος ο ένοικος. Επειδή όμως τον υποδυόταν το ίνδαλμα της εποχής, Αϊβορ Νοβέλο, το κινηματογραφικό στούντιο αντιδρούσε γιατί δεν ήθελε να τον στιγματίσει.

Σε συνομιλία του με τον Τριφό, ο Χίτσκοκ έλεγε για τον «Ενοικο»: «Είναι πιθανόν η πρώτη μου ταινία επηρεασμένη από τη Γερμανία. Όλη η προσέγγισή μου ήταν ενστικτώδης. Ηταν η πρώτη φορά που μπόρεσα να επιδείξω το στιλ μου. Στην πραγματικότητα μπορείς να πεις ότι ήταν η πρώτη μου ταινία».

* Αναζητήστε το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.panoramafest.com

No comments: