Thursday, October 22, 2009

Επαναπροσδιορισμό του «ρομαντικού» σινεμά επιχειρεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στην ανατροπή του ρομαντισμού όπως αυτός παρουσιάζεται στο σινεμά είναι αφιερωμένη η θεματική ενότητα FOCUS του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνεται από 13 έως 22 Νοεμβρίου.

To Post-romance του τίτλου της ενότητας αποτελεί έναν νεολογισμό που θέλει να δείξει πως παρουσιάζουν οι ταινίες την ανάγκη για συντροφικότητα, την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, τη μοναξιά, την αστική ζωή, τη σχέση μας με τη φύση και τις ρευστές και διαρκώς μεταβαλλόμενες ερωτικές σχέσεις.

Τα φιλμ που παρουσιάζονται σε αυτή την ενότητα επιχειρούν όχι μόνο να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του ρομαντισμού και των πολλαπλών απεικονίσεών του στην έβδομη τέχνη, αλλά και να ανανεώσουν κινηματογραφικά το είδος των ρομαντικών ταινιών.

Στις ταινίες που φιλοξενούνται φέτος στην ενότητα, το ταίριασμα δύο ανθρώπων που νικούν το εφήμερο τοποθετείται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, όπου το κλασικό αφηγηματικό όχημα «αγόρι γνωρίζει κορίτσι», μπορεί να έχει πολλές εναλλακτικές.

Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει ο πολυβραβευμένος Χιροκάζου Κορε-Εντα και η πρόσφατη δουλειά του με τίτλο Air doll, βασισμένη σε ιαπωνικό μάνγκα, με πρωταγωνίστρια μια φουσκωτή κούκλα του σεξ που ζωντανεύει και «μυείται» στην ανθρώπινη υπόστασή της όταν ερωτεύεται έναν υπάλληλο βιντεοκλάμπ.

Στο «Cast away on the moon» (Ν. Κορέα) του Χάε-Τζουν Λι ένας άντρας καταλήγει να επιβιώνει σε ένα ακατοίκητο νησί στους κόλπους του ποταμού Χαν. Έπειτα από τρία χρόνια απόλυτης απομόνωσης στο δωμάτιό της, μια κοπέλα που επικοινωνεί με τον έξω κόσμο μόνο μέσω Διαδικτύου ξεκινά να τον αναζητήσει.

Στο «Nothing personal» (Ολλανδία, Ιρλανδία) της Πολωνής Ούρσουλα Αντόνιακ δύο άνθρωποι αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στα όρια της μοναξιάς τους και την έμφυτη ανάγκη κάθε ατόμου για συντροφικότητα.

Επίσης θα προβληθούν οι ταινίες «Εasier with practice» (ΗΠΑ) του Κάιλ Πάτρικ Αλβάρεζ, «Unmade beds» του Αργεντινού Αλέξις Ντος Σάντος, «Samson and Delilah» (Αυστραλία) του Γουόρικ Θόρντον και «I am not your friend» του Γκιόργκι Πάλφι.

No comments: