Thursday, October 22, 2009

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: Πρεμιέρα με ελληνοκυπριακό χρώμα

  • Πολλά και ενδιαφέροντα τα αφιερώματα του εφετινού φεστιβάλ, που αρχίζει απόψε

Με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Guilt» του Βασίλη Μαζωμένου ανοίγει απόψε στις 20.30 στο Ιντεάλ η αυλαία του 21ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το οποίο εφέτος θα πραγματοποιηθεί «μοιρασμένο» στις αίθουσες Ιντεάλ και Τριανόν και στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η ελληνοκυπριακή παραγωγή, γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Κύπρο, είναι χωρισμένη σε τρεις σημαντικές για την Ιστορία του νησιού περιόδους (1950-1959, τουρκική εισβολή του 1974, δολοφονία του Σολωμού το 1996) και παρακολουθεί την Ιστορία από την πλευρά και των ελληνικών λαθών, με κυρίαρχο το συναίσθημα της ενοχής.

Ας σημειωθεί ότι το «Guilt» αποτελεί μέρος ενός από τα αρκετά αφιερώματα του εφετινού Πανοράματος, εκείνου στα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει την προβολή των ταινιών «Η Χαρίτα Μάντολες στέκεται δίπλα μου» (1980) και «Η κάθοδος των εννιά» του Χρίστου Σιοπαχά , «Το τείχος μας» (1993) του Παννίκου Χρυσάνθου, «Ο βιασμός της Αφροδίτης» (1985) του Ανδρέα Πάντζη και το ντοκυμαντέρ «Αττίλας ΄74» του Μιχάλη Κακογιάννη. Ανάμεσα στα αφιερώματα που επίσης αξίζουν προσοχής είναι εκείνο στο γαλλικό Νέο Κύμα καθώς εφέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τη δημιουργία του, το «Τζαζ στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο» και το «Κραχ στον κινηματογράφο», αφορμή για το οποίο αποτέλεσε η υπάρχουσα οικονομική κρίση.

Οπως κάθε χρόνο στο Διαγωνιστικό Τμήμα θα προβληθούν πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές για το Βραβείο του Πανοράματος. Μεταξύ των ταινιών που συναγωνίζονται είναι οι σουηδικές «Αιώνιες στιγμές» του Γιαν Τρελ, οι «Χαμένοι καιροί» του Ούγγρου Αρον Ματιάσι και το «Ουίσκι με βότκα» του ΑντρέαςΝτρέσεν . Το «Guilt» και το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό και σεναριακό ντεμπούτο της Μαργαρίτας Μαντά «Χρυσόσκονη» θα είναι οι ελληνικές συμμετοχές στον διαγωνισμό.

Γυρίζοντας σελίδα στην 21χρονη διαδρομή του το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διοργανώνεται πρώτη φορά αμιγώς από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Ανάμεσα στους επισκέπτες που θα δώσουν το «παρών» ο καναδο-αρμένιος σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν, ο Γιουγκοσλάβος Εμίρ Κουστουρίτσα και ο Αμερικανός Φράνσις Κόπολα. Ο τελευταίος θα παρουσιάσει τη νέα ταινία του «Τetro» στην τελετή λήξης της διοργάνωσης την Κυριακή 1/11 στο Ιντεάλ.

No comments: