Monday, October 26, 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Πολέμιοι και «φίλοι» ... των σωματείων


Την ομάδα των κινηματογραφιστών - παραγωγών που αυτοαποκαλούνται «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» υποστηρίζει η λεγόμενη επιτροπή Γαβρά που διόρισε το ΥΠΠΟ το 2008 για να «εκπονήσει» το κινηματογραφικό νομοσχέδιο, καταλήγοντας, τον περσινό Σεπτέμβρη, σε «προτάσεις» που κινούνται στην αγοραία «ανάπτυξη» της κινηματογραφίας!

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού (21/10), τα μέλη της επιτροπής (Κ. Γαβράς, Α. Δοξιάδης, Γ. Λυκιαρδόπουλος, Χρ. Μήτσης, Ε. Μπερντέ, Τ. Μπουλμέτης, Γ. Τζιώτζιος) υπερασπίζονται το «πόνημά» τους και εναντιώνονται στην εκπροσώπηση των σωματείων του χώρου στις αρμόδιες κρατικές επιτροπές!

Συγκεκριμένα, ασκούν κριτική στο νομοσχέδιο που η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΠΟ «μοίρασε» στους φορείς (Αύγουστος 2009), σημειώνοντας, ότι «ενώ υιοθετούνται αρκετές προτάσεις μας», ωστόσο, «επανεισάγεται ή αυξάνεται η εκπροσώπηση στη διοίκηση κρατικών οργάνων των συντεχνιακών φορέων, συμμετοχή που οι δικές μας προτάσεις περιόρισαν σημαντικά (...) Το να εκχωρείται η πολιτική του κινηματογράφου σε επαγγελματίες συνδικαλιστές είναι μια ακατανόητη ελληνική ιδιαιτερότητα, την οποία πρέπει επιτέλους να αποτάξουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε»!

Φυσικά το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ, οι προτάσεις της επιτροπής, το νομοσχέδιο της λεγόμενης Διασωματειακής και οι θέσεις της «Ομίχλης», παρά τις επουσιώδεις διαφορές τους, προωθούν μια πολιτική ξένη προς τα συμφέροντα των δημιουργών, αφού όλα αυτά τα κείμενα ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα της ιδιωτικής παραγωγής.

Και μια ενδιαφέρουσα - άκρως χαρακτηριστική και «συμβολική» - λεπτομέρεια: Η επιτροπή, ενώ παθαίνει «αλλεργία» για το ρόλο-λόγο που δικαιούνται να έχουν τα σωματεία (άσχετα με το ότι οι διοικήσεις ορισμένων φροντίζουν για το αντίθετο) «αναβαθμίζει» τους «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» χαρακτηρίζοντάς τη ως «αυθεντικότερη συλλογική έκφραση» του ελληνικού κινηματογράφου!!!

Αντιδρώντας στα παραπάνω, η Ενωση Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η κατάργηση του ρόλου των σωματείων επιχειρείται «προκειμένου να αποφύγουν οποιονδήποτε έλεγχο και διαφάνεια στην κατανομή των χρημάτων του ΥΠΠΟ προς την κινηματογραφία μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (...) με μοναδικό στόχο τον έλεγχό της από τους μεγάλους παραγωγούς και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (...)»!

Μέσα σε λίγες προτάσεις η ΕΜΣΕ υπερασπίζεται ...και επιτίθεται ταυτόχρονα στο ΕΚΚ «τσουβαλιάζοντας» το ρόλο που θα έπρεπε να παίξει με τα συμφέροντα των μεγαλοπαραγωγών, υπέρ των οποίων όντως «δουλεύει» η κρατική κινηματογραφική πολιτική, αλλά και οι νομοθετικές προτάσεις φορέων όπως η «Διασωματειακή»... στην οποία συμμετέχει η ΕΜΣΕ..! [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 27/10/2009]

No comments: