Sunday, October 18, 2009

Στη ζώνη του «Λυκόφωτος»

  • Ταυτισμένη με ένα κινηματογραφικό και λογοτεχνικό φαινόμενο, η πιο δημοφιλής αυτή τη στιγμή νεαρή ηθοποιός του σινεμά δηλώνει ότι παραμένει απλή και ψύχραιμη

Με ένα ζευγάρι ατίθασα πράσινα μάτια που σε πείθουν να παραβλέψεις πόσο μικροκαμωμένη είναι, η Κρίστεν Στιούαρτ περιφέρει το μεσημέρι της συνάντησής μας ένα μάλλον αδιάφορο ύφος. Η ελκυστική 19χρονη είχε ήδη δώσει πολλές συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους απ' όλο τον κόσμο.

Δεν είναι, άλλωστε, συνηθισμένη στην επιτυχία που την βρήκε, παρ' όλο που ασκεί το επάγγελμα της ηθοποιού από παιδί. Προτού γίνει η αγαπημένη ηρωίδα εκατομμυρίων αγοριών και κοριτσιών στον πλανήτη, χάρη στη μαζική απήχηση που γνώρισε πέρσι το κινηματογραφικό «Λυκόφως», η Κρίστεν είχε ήδη γευτεί μια πρώτη σημαντική ερμηνευτική εμπειρία στην ηλικία των 12 ετών. Υποδυόταν την κόρη της Τζόντι Φόστερ στο «Δωμάτιο Πανικού» του Ντέιβιντ Φίντσερ, ξεκινώντας το επαγγελματικό της βιογραφικό πλάι σε έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου σινεμά.

Το μεγάλο μπαμ

Ακολούθησαν αξιοπρόσεκτες εμφανίσεις σε ταινίες όπως το υποτιμημένο «Undertow» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν και το «Ταξίδι στην Αγρια Φύση» του Σον Πεν, μέχρι που η ηθοποιός κέρδισε τον πολυπόθητο ρόλο της Μπέλα Σουόν, του μοναχικού κοριτσιού που ερωτεύεται έναν νεαρό βρικόλακα και χρειάζεται να αποφασίσει αν αξίζει να ρισκάρει τη ζωή του για ένα γοτθικό ρομάντζο.

Πρώτο μέρος μιας εξωφρενικά δημοφιλούς σειράς βιβλίων που αναγόρευσαν τη νεόκοπη συγγραφέα Στέφανι Μέγερ σε ισχυρότερη λογοτεχνική αντίπαλο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στις λίστες μπεστ σέλερ όλου του κόσμου, το «Λυκόφως» ήταν ζήτημα χρόνου μέχρι να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Οταν η ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες, μετατράπηκε στο ηχηρότερο ποπ φαινόμενο των τελευταίων ετών, με την πρωταγωνίστριά του να γίνεται αυτομάτως η πιο περιζήτητη νεαρή σταρ στο Χόλιγουντ.

«Ηταν μια παραγωγή σαφώς μεγαλύτερου βεληνεκούς από τις μικρές ταινίες στις οποίες έπαιζα», παραδέχεται η ίδια. «Και, για να πω την αλήθεια, δεν τρέφω μεγάλη συμπάθεια γι' αυτού του είδους τα φιλμ, που συνήθως περιέχουν λιγότερο περιεχόμενο απ' όσο υπόσχονται οι τεράστιες διαστάσεις τους. Υστερα όμως διάβασα το βιβλίο και το σενάριο και συμφώνησα. Σκέφτηκα ότι ακόμη κι αν αυτή η ταινία γινόταν επιτυχία, όχι μόνο δεν θα με επηρέαζε, αλλά θα διευκόλυνε περισσότερο το να συνεχίζω να παίζω σε φτηνές ταινίες που με συνεπαίρνουν, έστω κι αν δεν σου εξασφαλίζουν τις πιο ικανοποιητικές αμοιβές. Αν η ταινία δεν γινόταν τελικά επιτυχία, πάλι θα συνέχιζα να εμπλέκομαι δημιουργικά με τα ίδια πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, το "Λυκόφως" δεν θα μπορούσε να με είχε ζημιώσει. Γνωρίζω πολύ καλά το δρόμο που θέλω να ακολουθήσω».

Το γεγονός ότι πέρασε μεγάλο μέρος της εφηβείας της μέσα σε κάποιο κινηματογραφικό πλατό δεν την απέτρεψε, επιμένει, από το να απολαύσει μια φυσιολογική παιδική ηλικία. «Εντελώς φυσιολογική», σπεύδει μάλιστα, να υπογραμμίσει. «Μεγάλωσα μαζί με πολλά άλλα παιδιά που ήταν επίσης ηθοποιοί και με βοήθησαν να καταλάβω ότι δεν θα ήμασταν διαφορετικοί από τους υπόλοιπους συνομήλικούς μου αν δεν επιβάλλαμε στους εαυτούς μας να γίνουν διαφορετικοί».

Περιμένοντας τη «Νέα Σελήνη»

Αμέσως μετά την εντυπωσιακή ανταπόκριση που γνώρισε το «Λυκόφως», η Κρίστεν συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει στις φιλμικές διασκευές και των υπολοίπων βιβλίων της Μέγερ. Περιμένοντας τη «Νέα Σελήνη» να ανατείλει μέσα στις επόμενες εβδομάδες στα σινεμά, η ηθοποιός παραδέχεται ότι «όλα υπήρξαν πιο εύκολα τη δεύτερη αυτή φορά. Ημουν περισσότερο χαλαρωμένη και λιγότερο φρικαρισμένη από πριν. Οταν συμφωνούσα να παίξω στην πρώτη ταινία, δεν είχα καταλάβει ούτε τον υπέρμετρο ζήλο ούτε τον τεράστιο αριθμό των θαυμαστών του βιβλίου. Γνώριζα ότι υπήρχε μια αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων οι οποίοι λάτρευαν το μυθιστόρημα, αλλά δεν έδωσα αρχικά τόση σημασία, ίσως γιατί ήμουν εξ ολοκλήρου απασχολημένη με τον ρόλο μου. Οταν συνειδητοποίησα το μέγεθος της υστερίας που επικρατούσε σχετικά με την κινηματογραφική μεταχείριση του βιβλίου, τότε με έπιασαν οι ανασφάλειες. Εβρισκα ότι πολλοί από τους οπαδούς του ήταν εξαιρετικά επικριτικοί, τόσο με μένα, όσο και με τον συμπρωταγωνιστή μου, και οι απαιτήσεις τους μου φαίνονταν παράλογες. Τους καταλάβαινα, όμως, εν τέλει γιατί ήμουν τόσο παθιασμένη με το βιβλίο, όσο κι εκείνοι. Και μου αρέσει που μπορούν και παθιάζονται άνθρωποι σε τέτοιο βαθμό με κάτι για το οποίο τυχαίνει να νοιάζομαι κι εγώ».

Την ενοχλούν οι ένθερμες αντιδράσεις των θαυμαστών; «Καθόλου» διευκρινίζει. «Αρκεί να μην ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Και μέχρι στιγμής, ευτυχώς, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο». *

No comments: