Friday, October 16, 2009

ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ. «Φεστιβάλ» διαμαρτυρίας από 100 κινηματογραφιστές



Πάνος Κούτρας.  Η «Στρέλλα» του  προβλήθηκε στο  Φεστιβάλ  Βερολίνου,  αλλά θα  λείψει από το  Φεστιβάλ της  Θεσσαλονίκης

Ένα φεστιβάλ αλλιώτικο από τα άλλα, με περισσότερες από 35 ταινίες, στήνουν στον κινηματογράφο «Έλλη» (5-11 Νοεμβρίου) οι 100 «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη». Αυτοί που εναντιώθηκαν τους τελευταίους μήνες στο υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας να ψηφίσει έπειτα από αναβολές χρόνων νέο κινηματογραφικό νόμο. Λόγος που τους έκανε να αρνηθούν να στείλουν τις ταινίες τους στα Κρατικά Βραβεία του υπουργείου Πολιτισμού- η προθεσμία υποβολής λήγει αύριο- χάνοντας εκατομμύρια ευρώ, καθώς τα βραβεία είναι χρηματικά, αλλά και να απέχουν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που φέτος θα γιορτάσει τα 50 χρόνια του χωρίς ελληνικές ταινίες!

«Θέλουμε μια άλλη, σύγχρονη και χωρίς παραγοντισμούς σχέση με την Πολιτεία» έλεγε η μαχητική ομάδα «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» όταν η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού πήγαινε από αναβολή σε αναβολή την ψήφιση του νέου κινηματογραφικού νόμου. Και τώρα, με την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, το αποδεικνύουν έμπρακτα.

«Θα πούμε τις απόψεις μας στον νέο υπουργό Πολιτισμού και πιστεύω πως αν τον ενδιαφέρει η ουσία και όχι αν είμαστε σωματείο ή συνδικαλιστές, θα μας ακούσει, γιατί ανάμεσά μας είναι η συντριπτική πλειονότητα του νέου αίματος του ελληνικού κινηματογράφου», μας είπε η σκηνοθέτις Στέλλα Θεοδωράκη, που μαζί με την Κωνσταντίνα Βούλγαρη είναι από τους πρωτεργάτες αυτής της Εβδομάδας. Και όλα δείχνουν ότι ο νέος υπουργός Πολιτισμού γνωρίζει κατ΄ αρχάς το θέμα, καθώς προχθές ενημερώθηκε για θέματα κινηματογράφου από τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιώργο Παπαλιό, «παιδιά» του οποίου είναι ουσιαστικά οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη».

«Σκοπός της Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου είναι να δείξουμε τις ταινίες στο κόσμο, αφού δεν θα τις στείλουμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και να εκφράσουμε τις σκέψεις μας για τη δημιουργία ενός μοντέρνου ελληνικού κινηματογράφου», μας ανέφερε ο παραγωγός Παναγιώτης Παπαχατζής.
  • Είναι, δηλαδή, η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου ένα είδος «αντιφεστιβάλ» σε κόντρα με αυτό της Θεσσαλονίκης;
«Όχι, σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι όπως τότε, πριν από 20 χρόνια, που είχε γίνει αντιφεστιβάλ για να υποστηριχθούν οι ταινίες μικρού μήκους. Τώρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, απλώς πρέπει κάποτε η Πολιτεία να μας πάρει στα σοβαρά» υποστηρίζει η Στέλλα Θεοδωράκη.

Με προβολές, συζητήσεις, χάπενινγκ και συναυλίες θα περάσει η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και ανάμεσα στις περίπου 35 ταινίες που θα λάβουν μέρος αναφέρουμε μερικές που ήδη συζητώνται: «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά, «Μαύρο λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη, «Ricordi» της Στέλλας Θεοδωράκη, «Χώρα προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα, «Τρεις μέρες ευτυχίας» του Δημήτρη Αθανίτη κ.ά. Και ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι τα «Καπετάν Κεμάλ» του Φώτου Λαμπρινού, «Ζωή στους βράχους» της Αλίντας Δημητρίου, «Σε ξένη χώρα» του Δημήτρη Παναγιωτάτου, «Τα παιδιά της χορωδίας» της Λουκίας Ρικάκη κ.ά.
ΙΝFΟ
Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στην «Έλλη» (Ακαδημίας 64), από τις 5 έως τις 11 Νοεμβρίου.

Του Παύλου Θ. Κάγιου, TA NEA: Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009


No comments: