Friday, October 9, 2009

Η αγνωστη ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ Μ. ΜΟΝΡΟΕ ΜΕ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΤΗΣ

  • «Όταν με γιατρέψεις, θα μπορείς να με υιοθετήσεις»


Στα πρόθυρα της  σχιζοφρένειας  βρισκόταν η  Μέριλιν Μονρόε  λίγο πριν από τον  θάνατό της, σύμφωνα  με τις κασέτες του  ψυχιάτρου της Ραλφ  Γκρίνσον

Τα χρόνια περνούν και ο θάνατος της Μέριλιν Μονρόε προκαλεί ακόμα συγκίνηση. Θα μπορούσε να είναι η εξήγηση που αιτιολογεί την κυκλοφορία μίας νέας βιογραφίας. Το βιβλίο του Τζέι Ράντι Ταραμπορέλι «Η μυστική ζωή της Μέριλιν Μονρόε» προστίθεται στη βιβλιογραφία γι΄ αυτό το είδωλο. Ένα είδωλο που απεικόνισε και ο Άντι Γουόρχολ και του οποίου τις δεκαπέντε διαφορετικές όψεις του φιλοξενεί για λίγες ημέρες το Βυζαντινό Μουσείο στην έκθεση «Warhol/Ιcon: Η δημιουργία της εικόνας». Η Μέριλιν Μονρόε πέθανε από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, το 1962. Τι ήταν όμως αυτή η γυναίκα; Ένα θύμα του Χόλιγουντ, μία ορφανή από πατέρα κοπέλα που αναζητούσε την αγάπη και την αναγνώριση από τους άλλους; Η ερωτική φαντασίωση όλων των ανδρών της Αμερικής; Ή μήπως δύο γυναίκες που μοιράζονταν την ίδια βασανισμένη ψυχή; Σύμφωνα με τον Ταραμπορέλι- και ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο του βιβλίου του-, το κλειδί για τη ζωή και το τέλος της Μέριλιν Μονρόε είναι η σχέση της με τον ψυχίατρό της Ραλφ Γκρίνσον, ο οποίος είχε διαγνώσει ότι η διάσημη ασθενής του ήταν στα πρόθυρα της σχιζοφρένειας. «Από τότε που μου επέτρεψες να μπω στην οικογένειά σου σκέφτομαι πώς θα ήταν αν αντί για ασθενής σου ήμουν κόρη σου. Το ξέρω ότι δεν μπορώ να το κάνω όσο καιρό είμαι ασθενής σου. Όταν όμως με γιατρέψεις, θα μπορείς να με υιοθετήσεις», λέει η γυναίκα στις κασέτες που ηχογραφούσε και έστελνε στον Γκρίνσον με τις σκόρπιες σκέψεις της και τις διηγήσεις της για ό,τι συνέβαινε στη ζωή της Αυτά τα μυστικά ηχητικά ντοκουμέντα μεταγράφηκαν από τον εισαγγελέα του Λος Άντζελες Τζον Γ. Μάινερ, ο οποίος ερευνούσε την υπόθεση του ξαφνικού θανάτου της. Και ο ίδιος παραχώρησε τις σημειώσεις του τον Αύγουστο του 2005 στους «Los Αngeles Τimes», εξηγώντας ότι ο ψυχίατρος της Μέριλιν του επέτρεψε να ακούσει τις κασέτες με τον όρο να μην αποκαλύψει το περιεχόμενό τους. Η υπόσχεση τηρήθηκε για 30 χρόνια. Σήμερα οι εκμυστηρεύσεις της θλιμμένης Μέριλιν για την ερωτική της συνεύρεση με την Τζόαν Κρόφορντ, το βαρετό σεξ με τον σύζυγό της Άρθουρ Μίλερ, για την πρόθεσή της να διακόψει τη σχέση της με τον Ρόμπερτ Κέννεντυ, υπουργό τότε Δικαιοσύνης, έγιναν ένα ερεθιστικό περιεχόμενο για βιογραφίες σαν του Ταραμπορέλι.
  • Εκθέσεις του FΒΙ και ανέκδοτες επιστολές
Στις 541 σελίδες του βιβλίου του για τη Μέριλιν, ο Ταραμπορέλι υπόσχεται εκρηκτικές αποκαλύψεις. Ο βιογράφος ελαφρών ιστοριών για τα μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ και της ποπ όπως η Λιζ Τέιλορ, ο Μάικλ Τζάκσον και η Μαντόνα, υποστηρίζει ότι έκανε δέκα χρόνια έρευνα για να βρει τα στοιχεία για τη Μονρόε. Ανάμεσα στις πηγές που αναφέρει, είναι οι μυστικές εκθέσεις του FΒΙ που δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2006, οι σημειώσεις των ρεπόρτερ της δεκαετίας του ΄50, ανέκδοτες επιστολές της Μέριλιν που είτε έγραψε η ίδια ή ήταν εκείνη ο παραλήπτης τους. Όμως για έναν ειδήμονα γύρω από τη ζωή και τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε, οι αποκαλύψεις δεν είναι τόσο εντυπωσιακές, σημειώνει η Λόρι Λίμποβιτς στο άρθρο της στη γαλλική ιστοσελίδα «Slate». «Είναι λιγότερο εντυπωσιακές από τις υπογραφές για το ίδιο θέμα του Νόρμαν Μέιλερ, της Γκλόρια Στάινεμ, της Τζόις Κάρολ Όουτς».
  • Επιμέλεια: Έφη Φαλίδα, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

No comments: