Friday, October 30, 2009

ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ»: Αντι-φεστιβάλ με 51 ταινίες σε επτά ημέρες

Το «Μαύρο  λιβάδι» του  Βαρδή Μαρινάκη,  που αναμενόταν  να διαγωνιστεί  στο διεθνές  τμήμα του  Φεστιβάλ  Θεσσαλονίκης,  θα κάνει τελικά  την πρεμιέρα του  στην Εβδομάδα  Ελληνικού  Κινηματογράφου

  • Η κόντρα κινηματογραφιστών- Πολιτείας κορυφώνεται, οι περισσότερες έτοιμες ταινίες λένε «όχι» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και προβάλλονται σε δική τους «Εβδομάδα»
Μέχρι η Πολιτεία να ψηφίσει νέο κινηματογραφικό νόμο- χρόνιο αίτημα- «δεν θα συμμετέχουμε σε κανέναν κρατικό θεσμό. Έτσι, δεν μπορούμε να πάμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που κοστίζει 11.000.000 ευρώ, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού- μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου- δίνει 3.500.000 ευρώ όλα κι όλα για την ετήσια παραγωγή ταινιών» ανέφεραν χθες, μεταξύ πολλών άλλων, οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» όπου συσπειρώνονται 160 σκηνοθετες, παραγωγοί και σεναριογράφοι. Πάνω από 30 χρόνια είχε να φανεί ανάλογο «κίνημα» στο ελληνικό σινεμά, μακριά από σωματεία, παραγοντισμούς και συντεχνιακά συμφέροντα.

Στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου που διοργανώνουν, συμμετέχουν οι περισσότερες νέες ελληνικές ταινίες και ανάμεσά τους υπάρχουν εκπρόσωποι από όλες τις γενιές. Από τον Παντελή Βούλγαρη, τον Κώστα Γαβρά, τον Τάσο Μπουλμέτη και τον Φώτο Λαμπρινό, μέχρι σχεδόν όλο το νέο αίμα του ελληνικού σινεμά: Πάνος Χ. Κούτρας, Γιώργος Λάνθιμος, Πένυ Παναγιωτοπούλου, Μαργαρίτα Μαντά, Φίλιππος Τσίτος, Αγγελική Αντωνίου, Λουκία Ρικάκη, Γιώργος Νούσιας, Κωνσταντίνα και Αλέξανδρος Βούλγαρης, Βαρδής Μαρινάκης κ.ά.

  • Τι ζητάτε, τι σας είπε ο νέος υπουργός Πολιτισμού;

«Σε έναν μήνα θα τους καταθέσουμε ολοκληρωμένες τις απόψεις μας για τη δημιουργία κινηματογραφικού νόμου» τόνισε η Στέλλα Θεοδωράκη. Και σε κείμενο της «ομίχλης» ζητούν αύξηση του συνολικού ποσού που διατίθεται για την παραγωγή ταινιων, εφαρμογή του νόμου για επένδυση των καναλιών με 1,5% στον ελληνικό κινηματογράφο, εξασφάλιση διανομής και προβολής της ελληνικής ταινίας, αναβάθμιση της κινηματογραφικής παιδείας. Αντώνης Καφετζόπουλος: «Είχαμε συνάντηση με τον Γιώργο Χωραφά και τη Δέσποινα Μουζάκη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για να τα βρούμε και να πάμε στο Φεστιβάλ, αλλά δεν δέχθηκαν αυτά που προτείναμε».

Γιώργος Τσεμπερόπουλος: «Το κίνημα της ομίχλης είναι μια υγιής αντίδραση για έναν ελληνικό κινηματογράφο με δυναμισμό κι όχι απλώς μια αναμπουμπούλα, όπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού».

Αγγελική Αντωνίου: «Δεν είχε ζητήσει κανείς από τους Ντανταϊστές να οργανωθούν σε σωματείο, δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε ένα συνδικαλιστικό όργανο».

Λουκία Ρικάκη: «Η μόνη περιουσία μας είναι οι ταινίες μας, αυτές είναι τα διαπραγματευτικά μας ατού και για πρώτη φορά το ελληνικό σινεμά δίνει μάχη πνευματική και όχι σωματειακή».

Δημήτρης Αθανίτης: «Προάγγελος εξυγίανσης του ελληνικού κινηματογράφου είναι η “ομίχλη”, χωρίς να μας λείπουν οι θέσεις και οι προτάσεις».

ΙΝFΟ
Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου- 5-11 Νοεμβρίου, κινηματογράφος «Έλλη»- με 15 ταινίες μυθοπλασίας, 8 ντοκιμαντέρ, 28 μικρού μήκους και μία ψηφιακή. Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ η κάθε προβολή, 8 ευρώ και για τις τρεις της ημέρας.

Το πρόγραμμα

●Πέμπτη 5/11: Μικρού μήκους ταινίες (16.00), «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά (19.00) συζήτηση και έναρξη της «Εβδομάδας» με τη «Στρέλα» του Πάνου Χ. Κούτρα (22.30).

●Παρασκευή 6/11: «Στο βάθος κήπος» του Κλεάνθη Δανόπουλου (17.00), «Καπετάν Κεμάλ» ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού (19.00), «Guilt» του Βασίλη Μαζωμένου (20.45), «Μαύρο λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη (22.30).

●Σαββάτο 7/11: «Βank bang» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (17.00), «Η ζωή στους βράχους» ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου (19.00), «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά (20.45), «Ricordi mi» της Στέλλας Θεοδωράκη (22.30).

●Κυριακή 8/11: «Γκίνες» του Αλέξη Καρδαρά (17.00), «Ρυθμοί και ρίμες» του Νίκου Σκαρέντζου (19.00), «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη (20.45), «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου (22.30).

●Δευτέρα 9/11: «Πεθαίνω για σένα» του Νίκου Καραπαναγιώτη (17.00), «Η περίπτωση Ευρυδίκη» του Φρέντυ Βιανέλη (19.00), «Ξένες σε ξένη χώρα» του Δημήτρη Παναγιωτάτου (20.45), «Το κακό στην εποχή των ηρώων» του Γιώργου Νούσια (22.30).

●Τρίτη 10/11: «Όλα θα πάνε καλά» του Γιάννη Ξανθόπουλου (17.00), «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ» ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσιαντά (19.00), «Τα παιδιά της χορωδίας» ντοκιμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη (20.45), «Συντρίμμια ψυχής» του Tζέρεμι Ποντεσουά (22.30).

●Τετάρτη 11/11: «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου (19.00), συζήτηση- λήξη, μικρού μήκους ταινία (22.30).

Του Παύλου Θ. Κάγιου, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

No comments: