Tuesday, October 20, 2009

Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μόντρεαλ

  • Θα διεξαχθεί από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2009.

Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2009.

Στο φεστιβάλ, που οργανώνεται με την υποστήριξη και αρωγή του Γενικού Προξενείου στο Μόντρεαλ, της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, θα προβληθούν έξι πρόσφατες ελληνικές ταινίες και ένα πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ.

Στην τιμητική εκδήλωση του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου, θα προβληθεί η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Αλέξης Ζορμπάς», σε πρόσφατα αναπαλαιωμένη κόπια.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει έκθεση Ελλήνων ζωγράφων του Μόντρεαλ στο φουαγιέ του Cinema du Parc, την οποία οργανώνει η φιλότεχνος Μαρίκα Κουλουρίδη.

Η ετήσια ελληνική κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων χρόνων περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 22 ταινίες μυθοπλασίας, οι οποίες παρά τη δυναμική τους παρουσία σε διεθνή φεστιβάλ, δύσκολα μπορούν να βρουν πρόσβαση στις μεγάλες εταιρείες διανομής εκτός της χώρας τους.

Ως εκ τούτου οι ειδικές φεστιβαλικές διοργανώσεις είναι απαραίτητες για να συναντήσει ο ελληνικός κινηματογράφος ένα πλατύτερο κοινό.

Οι ταινίες του προγράμματος του ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ αντιπροσωπεύουν τις τάσεις και τις ιδέες που εμπνέουν τους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες για τη δημιουργία ενός κινηματογράφου αισθητικά φιλόδοξου, πολιτικά ενημερωμένου και κοινωνικά ευαίσθητου, όπως υποστηρίζει και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γιώργος Παπαλιός.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες της φετινής διοργάνωσης θα παρουσιαστεί και ένα τρίπτυχο ταινιών με θέμα τη μετανάστευση, ένα θέμα που αγγίζει την «καρδιά» της ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ και όχι μόνο.

Εκτός από τον «Αλέξη Ζορμπά» του Μ. Κακογιάννη, θα προβληθούν οι ταινίες: «Μια θάλασσα μακριά» της Ερσης Δάνου, «Αθανασία:Καλά κρυμμένα μυστικά» του Πάνου Καρκανεβάτου, «Η χορωδία του Χαρίτωνα» του Γρηγόρη Καραντινάκη, «Ωρες κοινής ησυχίας» της Κατερίνας Ευαγγελάκου, «Η επιστροφή» του Βασίλη Δούβλη, «Αρσιβαρίστας και άγγελος», της Ελένης Αλεξανδράκη, «Sugar Town - Οι γαμπροί» του Κίμωνα Τσακίρη.-

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: