Friday, October 30, 2009

Αντί πάρτι στο «Ολύμπιον» προβολές στην «Ελλη»

Ούτε αντιφεστιβάλ που μποϊκοτάρει αυτό της Θεσσαλονίκης ούτε καν φεστιβάλ. Μια εβδομάδα προβολών ελληνικών ταινιών είναι η «Fog Films» που θα γίνει στην «Ελλη» από 5 έως 11 Νοεμβρίου, με ευθύνη των «κινηματογραφιστών στην ομίχλη».

Ακόμα και μετά την εφαρμογή του νέου νόμου, οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» δεν θα διαλυθούν. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακτιβιστικά

Ακόμα και μετά την εφαρμογή του νέου νόμου, οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» δεν θα διαλυθούν. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακτιβιστικά Θα προβληθούν οι ταινίες που απέχουν από 50ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Κρατικά Βραβεία: 23 μεγάλου μήκους (ανάμεσά τους 8 ντοκιμαντέρ), 28 μικρού, και μία ταινία που αποσύρθηκε από το τμήμα digital 2009 της Θεσσαλονίκης («Το φως πριν την αυγή» του Χρήστου Μεγαρχιώτη).

Οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» όσο περνά ο καιρός πληθαίνουν. Στα 170 πλέον μέλη τους έχει συσπειρωθεί το πιο ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι του ελληνικού σινεμά, που επιδιώκει το ξαναμοίρασμα της κινηματογραφικής τράπουλας για πρώτη φορά ανεξαρτητοποιημένο από τους συνδικαλιστικούς φορείς του. Παραμένουν συνεπείς στον δρόμο που επέλεξαν από την αρχή, ότι δηλαδή δεν θα στείλουν ούτε ένα καρέ των ταινιών τους σε κανένα παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αν δεν δούνε πρώτα κινηματογραφικό νόμο.

Δεν στρέφονται όμως εναντίον του φεστιβάλ. Το ξεκαθάρισαν άλλη μία φορά, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με αφορμή τη «Fog Films». Αλλωστε και προτάσεις έκαναν στη Δέσποινα Μουζάκη, να βρεθεί μια μέση λύση, και αυτή τους κάλεσε να στείλουν τις ταινίες τους κι ας απέχουν από τα Κρατικά Βραβεία. Οι συζητήσεις έμειναν άκαρπες. Το φεστιβάλ δεν δέχτηκε να αναβάλει τις γιορτές γενεθλίων -όπως ζήτησαν οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη»- και οι ίδιοι αρνήθηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους.

«Δεν υπονομεύουμε το φεστιβάλ. Ο στόχος μας ήταν να πιέσουμε το ΥΠΠΟ για κινηματογραφικό νόμο. Αν συνέχιζαν φέτος τα πάρτι, τα μεζεδάκια και οι προβολές, κανείς δεν θα καταλάβαινε τι συμβαίνει και τι διεκδικούμε», έλεγε χθες ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος.

Οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» θέλησαν να λύσουν ακόμη μία παρεξήγηση. «Δεν κάνουμε πογκρόμ εναντίον του φεστιβάλ. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει με την ταινία του», εξηγούσε η παραγωγός Αμάντα Λιβανού.

Η αποχή από το φεστιβάλ δεν γίνεται χωρίς κόστος. Δεν είναι μόνο ο θεσμός που έχει πληγεί, αφού έμεινε με ελάχιστες ελληνικές ταινίες για τα πεντηκοστά γενέθλιά του. Και οι σκηνοθέτες ζημιώνονται. Για πολλές ταινίες η Θεσσαλονίκη θα ήταν η αφετηρία για μία φεστιβαλική πορεία.

Επειδή όμως «οι ταινίες είναι για να παίζονται»... εγένετο η «Fog Films». Την έστησαν με μεράκι και δικά τους έξοδα. Οι σκηνοθέτες θα είναι παρόντες στις προβολές. Μέχρι και... χρέη ταξιθεσίας θα κάνουν. Θα γίνουν και συζητήσεις: για τον νόμο, την παραγωγή, το ελληνικό ντοκιμαντέρ, τη θεματολογία του ελληνικού κινηματογράφου, τον ρόλο του κινηματογράφου στη διαδικτυακή εποχή, τις μικρού μήκους.

Ανάμεσα στις ταινίες υπάρχουν και δύο που κάνουν εκεί την πρεμιέρα τους: «Μαύρο Λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη και «Η περίπτωση της Ευρυδίκης» του Φρέντυ Βιανέλη.

Οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» θα καλέσουν τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και τους συνεργάτες του. Ετοιμάζουν, άλλωστε, και τις προτάσεις τους για το νέο κινηματογραφικό νόμο. Κι όταν με το καλό αυτός εφαρμοστεί, οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» δεν θα διαλυθούν. «Θα συνεχίσουμε για θεραπευτικούς λόγους αλλά και για επαγρύπνηση», επιβεβαίωσε ο Αντώνης Καφετζόπουλος.

* Η εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου μετά την «Ελλη» θα περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και πιθανότατα και στη Νέα Υόρκη. Το εισιτήριο για μια προβολή κοστίζει 5 ευρώ και 8 ευρώ το ημερήσιο. Πληροφορίες: blog www.fogfilms.org

Fog films

«Ακαδημία Πλάτωνος» Φίλιππου Τσίτου, «Bank Bang» Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, «Guilt» Βασίλη Μαζωμένου, «Γκίνες» Αλέξη Καρδαρά, «Κυνόδοντας» Γιώργου Λάνθιμου, «Μαύρο λιβάδι» Βαρδή Μαρινάκη, «Ολα θα πάνε καλά» Γιάννη Ξανθόπουλου, «Παράδεισος στη Δύση» Κώστα Γαβρά, «Πεθαίνω για σένα» Νίκου Καραπαναγιώτη, «Ricordi mi» Στέλλας Θεοδωράκη, «Στο βάθος κήπος» Κλεάνθη Δανόπουλου, «Στρέλλα» Πάνου Χ. Κούτρα, «Συντρίμμια Ψυχής» Τζέρεμι Ποντέσουα, «Το κακό στην εποχή των ηρώων» Γιώργου Νούσια, «Χρυσόσκονη» Μαργαρίτας Μαντά.

Ντοκιμαντέρ: «Αλλος δρόμος δεν υπήρχε» Σταύρου Ψυλλάκη, «Από τον Ολυμπο στο Εβερεστ» Παύλου Τσιαντού, «Η ζωή στους βράχους» Αλίντας Δημητρίου, «Η περίπτωση Ευρυδίκη» Φρέντυ Βιανέλη, «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» Φώτου Λαμπρινού, «Ξένες σε ξένη χώρα» Δημήτρη Παναγιωτάτου, «Ρυθμοί και ρίμες» Νίκου Σκαρέντζου, «Τα παιδιά της χορωδίας» Λουκίας Ρικάκη.

No comments: