Tuesday, October 20, 2009

Οταν ηθοποιοί... παίζουν ηθοποιούς

  • Ποιοι ερμηνευτές έχουν υποδυθεί συναδέλφους τους στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση

  • Ηθοποιοί υποδύονται ηθοποιούς. Μια ρουτίνα παλιά και δοκιμασμένη, σύμφωνα με τα γούστα του κοινού. Σε βιογραφίες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές που «θυμούνται» βίους ένδοξων σταρ - συνήθως αυτών που δεν ζουν πια και έχουν αφήσει πίσω τους έναν κάποιο μύθο - πολλοί είναι αυτοί που έπαιξαν συναδέλφους τους, διαθέτοντας ή μη τη στοιχειώδη ομοιότητα.

Κλαρκ Γκέιμπλ:  Ο Τζέιμς Μπρόλιν ενσάρκωσε, χωρίς να πάρει καλές κριτικές είναι η αλήθεια, τον Κλαρκ Γκέιμπλ στο «Gable and Lombard» του 76, που ξετύλιγε την ιστορία αγάπης ανάμεσα στον ηθοποιό και τη

Κλαρκ Γκέιμπλ: Ο Τζέιμς Μπρόλιν ενσάρκωσε, χωρίς να πάρει καλές κριτικές είναι η αλήθεια, τον Κλαρκ Γκέιμπλ στο «Gable and Lombard» του 76, που ξετύλιγε την ιστορία αγάπης ανάμεσα στον ηθοποιό και την επίσης ηθοποιό - σύζυγό του Κάρολ Λόμπαρντ, μια από τις ντίβες των 30s. «Σαχλοσυναισθηματική, παλιομοδίτικη παρωδία», ήταν το σχόλιο γνωστού Αμερικανού κριτικού για την ταινία.

Ορισμένοι μάλιστα έφτασαν στα Οσκαρ, γι αυτό και η «συνταγή» αυτής της αμερικανικής κινηματογραφίας, που εξετάζουμε εδώ, δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα. Απόδειξη τα δύο νέα φιλμ που ετοιμάζονται αυτή την εποχή - το ένα για τον σπουδαίο κωμικό Ρίτσαρντ Πράιορ και το άλλο, για το απόλυτο ανδρικό πρότυπο των 60s, τον Στιβ ΜακΚουίν.

Τζόαν Κρόφορντ:  Η Φέι Ντάναγουεϊ υποδύθηκε την ιέρεια του αμερικανικού σινεμά Τζόαν Κρόφορντ στο «Αποκαλύψεις για μια γυναίκα» του 81, που έμελλε να γίνει ένα κλασικό camp φιλμ (κατά την κινηματογραφ

Τζόαν Κρόφορντ:
Η Φέι Ντάναγουεϊ υποδύθηκε την ιέρεια του αμερικανικού σινεμά Τζόαν Κρόφορντ στο «Αποκαλύψεις για μια γυναίκα» του 81, που έμελλε να γίνει ένα κλασικό camp φιλμ (κατά την κινηματογραφική ορολογία για ό,τι είναι ακούσια αστείο). Οι κριτικοί το έθαψαν, αλλά κάποιο άλλοι το λάτρεψαν! Το 1990 η ταινία πήρε το Χρυσό Βατόμουρο χειρότερης ταινίας της δεκαετίας!

Κλαρκ Γκέιμπλ: Ο Τζέιμς Μπρόλιν ενσάρκωσε, χωρίς να πάρει καλές κριτικές είναι η αλήθεια, τον Κλαρκ Γκέιμπλ στο «Gable and Lombard» του 76, που ξετύλιγε την ιστορία αγάπης ανάμεσα στον ηθοποιό και την επίσης ηθοποιό - σύζυγό του Κάρολ Λόμπαρντ, μια από τις ντίβες των 30s. «Σαχλοσυναισθηματική, παλιομοδίτικη παρωδία», ήταν το σχόλιο γνωστού Αμερικανού κριτικού για την ταινία.

Τζόαν Κρόφορντ: Η Φέι Ντάναγουεϊ υποδύθηκε την ιέρεια του αμερικανικού σινεμά Τζόαν Κρόφορντ στο «Αποκαλύψεις για μια γυναίκα» του 81, που έμελλε να γίνει ένα κλασικό camp φιλμ (κατά την κινηματογραφική ορολογία για ό,τι είναι ακούσια αστείο). Οι κριτικοί το έθαψαν, αλλά κάποιο άλλοι το λάτρεψαν! Το 1990 η ταινία πήρε το Χρυσό Βατόμουρο χειρότερης ταινίας της δεκαετίας!

Τσάρλι Τσάπλιν: Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ενσάρκωσε τέλεια τον σπουδαίο Τσάρλι Τσάπλιν στο «Τσάπλιν» του Ρίτσαρντ Ατένμπορο. Η ομοιότητα τόσο στην εμφάνιση όσο και στις πιο χαρακτηριστικές κινήσεις του Τσάπλιν που πέτυχε ο Ντάουνι τού χάρισε μια υποψηφιότητα για Οσκαρ, αν και ο Ατένμπορο κατηγορήθηκε πως δεν μπήκε στην ουσία της προσωπικότητας του ήρωά του.

Μπρους Λι: Τον πρόωρα χαμένο άσο των πολεμικών τεχνών υποδύθηκε στο βιογραφικό δράμα του Ρομπ Κοέν το 1993, ο Χαβανέζος ηθοποιός Τζέισον Σκοτ Λι. Η ταινία τα πήγε καλά τόσο με το κοινό, που πήγε να τη δει στο σινεμά, όσο και με τους κριτικούς που τη θεώρησαν επιτυχία.

Μέριλιν Μονρόε: Η Μίρα Σορβίνο και η Ασλεϊ Τζαντ μοιράστηκαν την ερμηνεία της Μέριλιν Μονρόε σε μια ταινία του τηλεοπτικού καναλιού ΗΒΟ, με τίτλο «Νόρμα Τζιν και Μέριλιν». Η Σορβίνο ήταν επιφορτισμένη με τον λαμπερό ρόλο της σταρ Μέριλιν και τη χυμώδη εικόνα της, ενώ η Τζαντ έκανε το άλτερ έγκο της.

Οντρεϊ Χέπμπορν: Τη μοναδική φιγούρα και κομψότητα της Οντρεϊ Χέπμπορν τόλμησε να συναγωνιστεί η 30χρονη σήμερα Τζένιφερ Λαβ Χιούιτ σε ένα τηλεοπτικό δράμα του 2000, με τίτλο «Τhe Audrey Hepburn story». Η ομορφιά της τελευταίας μπορεί να πλησιάζει αυτήν της πρώτης, αλλά τι γίνεται με το ταλέντο;

Τζέιμς Ντιν: Τον ηθοποιό - ίνδαλμα υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία ο σχεδόν φτυστός με αυτόν Τζέιμς Φράνκο στην τηλεοπτική μίνι σειρά «Τζέιμς Ντιν». Ετσι, το 2001, ο Φράνκο έγινε ο νέος Τζέιμς Ντιν του Χόλιγουντ, κερδίζοντας και μια Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του, ενώ πήρε και μια υποψηφιότητα για την ερμηνεία του από την Ενωση Ηθοποιών.

Πίτερ Σέλερς: Ο Αυστραλός Τζέφρι Ρας έβαλε όλο το ταλέντο που τον διακρίνει στο βιογραφικό «Πίτερ Σέλερς για πάντα» του Στίβεν Χόπκινς που είδαμε το 2004. Οι κριτικοί τον επαίνεσαν για την ερμηνεία του αλλά ο γιος του Πίτερ Σέλερς, Μάικλ, δεν χάρηκε καθόλου, κατηγορώντας τους συντελεστές πως αγόρασαν τα δικαιώματα ενός βιβλίου που παρουσίαζε λανθασμένα τον πατέρα του τρελό για δέσιμο!

Ρίτσαρντ Πράιορ: Ο Μάρλον Γουέιανς, ανερχόμενο ταλέντο στο Χόλιγουντ, έχει συνδέσει το όνομά του με χαζοκωμωδίες τύπου «Scary movie», αλλά τώρα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να δείξει τις πραγματικές του αντοχές ως Ρίτσαρντ Πράιορ. Η ταινία που ετοιμάζει το Χόλιγουντ για τον σπουδαίο κωμικό έχει μπει σε τροχιά προετοιμασίας με τον Γουέιανς να έχει επικρατήσει απέναντι σε δυνατά ονόματα ηθοποιών, όπως ο Εντι Μέρφι.

Στιβ ΜακΚουίν: Δύο νέα σενάρια υπάρχουν στα σκαριά για να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη η ζωή του Στιβ ΜακΚουίν. Χωρίς να υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τα ανταγωνιστικά αυτά πρότζεκτ, τα οποία οι φήμες θέλουν να βαδίζουν σύντομα προς τα γυρίσματα, ο επικρατέστερος για τον ρόλο είναι μέχρι στιγμής ο Ντάνιελ Κρεγκ, μόνο και μόνο λόγω της ομοιότητας με τον Αμερικανό ηθοποιό

  • Αντα Δαλιάκα, ΕΘΝΟΣ, 20/10/2009

No comments: