Tuesday, October 27, 2009

Τηλεφωνικό σεξ: ο ρομαντισμός του σήμερα

Ο ρομαντισμός και οι απεικονίσεις του στην έβδομη τέχνη βρίσκονται στην καρδιά του «Post-romance», που είναι το θέμα της ενότητας «Focus» του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (13 έως 22 Νοεμβρίου).

«Unmade beds» του Αργεντινού Αλέξις Ντος Σάντος

«Unmade beds» του Αργεντινού Αλέξις Ντος Σάντος

Ταινίες φετινής παραγωγής, από όλο τον κόσμο -την επιμέλεια έχει ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης- που πραγματεύονται επίκαιρα και δυνατά ζητήματα όπως η σεξουλικότητα, η συντροφικότητα, η μοναξιά, η αστική ζωή και η σχέση μας με τη φύση ενοποιούνται κάτω από τον νεολογισμό «Post-romance».

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτό που αποκαλούμε «ρομαντική ταινία». Οι μεταλλασσόμενες αντιλήψεις γύρω από τα δύο φύλα, το σεξ, η ανθρώπινη ταυτότητα και οι κοινωνικές προκαταλήψεις παίζουν τον ρόλο τους. Οι ερωτικές σχέσεις, όμως, μπορούν να έχουν πολλές εναλλακτικές, πέρα από το συμβατικό αφηγηματικό όχημα «αγόρι γνωρίζει κορίτσι».

* Μια φουσκωτή κούκλα του σεξ, για παράδειγμα, πρωταγωνιστεί στην πρόσφατη ταινία του Χιροκάζου Κόρε-έντα, «Air doll», που είναι βασισμένη σε ιαπωνικό μάνγκα. Η κούκλα ζωντανεύει όταν την ερωτεύεται ένας υπάλληλος βιντεοκλάμπ. Κι όμως. Δεν υπάρχει καμία χυδαιότητα πίσω από το στόρι. Περισσότερο είναι ένα γλυκόπικρο ρομαντικό παραμύθι, που στηρίζεται στην ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι άδειοι, σαν τις φουσκωτές κούκλες, μέχρι τη στιγμή που βρίσκεται κάποιος να τους αγαπήσει.

* Μια καθοριστική συνάντηση πραγματοποιείται και στο ρομαντικό και χιουμοριστικό «Cast away on the moon», του Κορεάτη Χάε-Τζουν Λι. Ενας άντρας, έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, καταλήγει σε ένα ακατοίκητο νησί. Μια ιδιόρρυθμη κοπέλα, που επικοινωνεί με τον κόσμο μόνο μέσω μέιλ κι έχει περάσει τρία χρόνια απόλυτης απομόνωσης στο σπίτι της, τον αναζητά. Περιθωριοποιημένοι από δική τους επιλογή, σαν δύο μοντέρνοι αστικοί ναυαγοί, πραγματοποιούν αμφότεροι ένα ηρωικό ταξίδι αναζήτησης της ανθρώπινης επαφής.

* Σε εντελώς άλλο κλίμα μάς πάει το «Easier with practice», ντεμπούτο του Αμερικανού Κάιλ Πάτρικ Αλβάρεζ. Το τηλεφωνικό σεξ γίνεται η αφορμή για μια προκλητική ερωτική ιστορία, με ήρωα έναν ανασφαλή νεαρό συγγραφέα. Μια φαινομενικά αδιέξοδη σχέση πραγματεύεται και η Πολωνή Ούρσουλα Αντόνιακ, στο «Nothing personal», που κέρδισε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο βραβείο καλύτερης ταινίας. Χάρισε και στην πρωταγωνίστριά του το πρώτο γυναικείου ρόλου. Δύο αντίθετοι χαρακτήρες, που κουβαλούν, όμως, βαριά ψυχολογικά φορτία από το παρελθόν, αμφιταλατεύονται ανάμεσα στα όρια της μοναξιάς και την ανάγκη για συντροφικότητα.

* Σε πιο φωτεινό κλίμα κινείται η ταινία του Αργεντινού Αλέξις Ντος Σάντος, «Unmade beds». Με φόντο το πολυπολιτισμικό Λονδίνο, ο σκηνοθέτης θέτει ερωτήματα για τη μνήμη, την ταυτότητα και τον απαλλαγμένο από συμβάσεις έρωτα. Στο indie σάουντρακ της ταινίας περιλαμβάνεται και ένα κομμάτι των δικών μας, «Mary and the Boy».

* Ενα ευαίσθητο, ανθρώπινο και αντισυμβατικό love story είναι το «Samson and Delilah» του Αυστραλού Γουόρικ Θόρντον, που έφυγε από τις φετινές Κάνες με το βραβείο Camera d' Or. Δύο έφηβοι Αβορίγινες, οι οποίοι ζουν στην έρημο της Αυστραλίας, πραγματοποιούν ένα σκληρό ταξίδι επιβίωσης.

«Ι'm not your friend» του Ούγγρου Γκιόργκι Πάλφι

«Ι'm not your friend» του Ούγγρου Γκιόργκι Πάλφι

* Οι έννοιες της ατομικής σεξουαλικότητας και ελευθερίας δοκιμάζονται στο «Ι am not your friend» του Ούγγρου Γκιόργκι Πάλφι («Taxidermaia»), με εννέα πρωταγωνιστές που στήνουν ένα ερωτικό γαϊτανάκι στη Βουδαπέστη.

No comments: