Sunday, October 25, 2009

Εγκλημα στον κήπο

  • Το ελληνικό σινεμά ανακάλυψε ένα νέο αστέρι. Αυτή τη φορά όμως δεν το άντλησε από τη δεξαμενή της τηλεόρασης, αλλά από αυτήν του θεάτρου.

Στη μαύρη κωμωδία «Στο βάθος κήπος» που βγαίνει μεθαύριο στα σινεμά, η κάμερα εστιάζει στο εκφραστικό πρόσωπο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, γνωστότερου ως συγγραφέα και πρωταγωνιστή της πετυχημένης θεατρικής «Κατσαρίδας». Στον πρώτο του αυτόν πρωταγωνιστικό κινηματογραφικό ρόλο ενσαρκώνει έναν νιόπαντρο τριαντάρη, που, ξυπνώντας ένα πρωί με τη σύζυγό του στο νέο τους σπίτι, διαπιστώνει πως, κοντά στο λάκκο που άνοιξε για να φυτέψει έναν φοίνικα, κείται ένας νεκρός.

Η ταινία βασίζεται σε ένα διήγημα της συλλογής «Αθωότητες» (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη) του σκηνοθέτη Κλεάνθη Δανόπουλου.

Ο συγκεκριμένος κήπος κρύβει βέβαια πολλές ακόμα εκπλήξεις που εμπλέκουν από μαφιόζους μέχρι δύο στιλιζαρισμένους αστυνομικούς που θυμίζουν αμυδρά τους αδερφούς Ντιπόν του «Τεν Τεν». Ολα ξεκινούν όταν το νεαρό ζευγάρι, ένας βιβλιοφάγος και μια καλλιτέχνιδα, νοικιάζουν μια μονοκατοικία από την Τζένη Ρουσσέα. Μόνος της όρος να μην πειράξουν τον κήπο. Το ζευγάρι δεν καταφέρνει να αποκτήσει παιδί, και από μια απλή δεισιδαιμονία, ξεκινά ένα γαϊτανάκι απρόβλεπτων κωμικών καταστάσεων. Παρά τις κάποιες αστοχίες της πάντως, η ταινία ξεφεύγει από τη συνήθη κακογουστιά και αφέλεια των περισσότερων κωμωδιών τελευταίας κοπής.

Στο πλευρό του Μαυρογεωργίου συμπρωταγωνιστεί μια νέα και όμορφη κοπέλα, η Ηλέκτρα Τσακαλία. Κι αν σας φαίνεται υπερβολικό να ξυπνάς και να βρίσκεις ένα πτώμα στον κήπο σου, «αυτό ακριβώς συνέβη σε μένα», μας αποστομώνει ο σκηνοθέτης, αφηγούμενος πως στις αρχές του '90 ζούσε με τη γυναίκα του και την κόρη του στα Πατήσια, σε μια μονοκατοικία, κι ένα πρωί, βγαίνοντας στον κήπο, αντίκρισαν πεσμένο έναν άνθρωπο σε αφύσικη στάση. Οπως έμαθαν, το θύμα είχε ψυχολογικά προβλήματα, είχε ανέβει στη διπλανή ταράτσα να φτιάξει την κεραία της τηλεόρασης, και έπεσε.

Χρόνια αργότερα αποφάσισε να γράψει γι' αυτό, φέρνοντας σε αντιπαράθεση τον παράξενο αυτό θάνατο με τη δυνατή επιθυμία ενός ζευγαριού να κάνει παιδί. «Το στοιχείο της μαύρης κωμωδίας μού ήρθε αβίαστα».

Οσο για τον Β. Μαυρογεωργίου, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «έχει τη γοητεία ενός ηθοποιού του '50 συνδυάζοντας το χιούμορ ενός σύγχρονου νέου ανθρώπου». Πράγματι, η πρώτη του αυτή εμφάνιση δείχνει πως έχει τη στόφα τόσο για ρόλους ζεν πρεμιέ όσο και για αμιγώς κωμικούς ρόλους. *

No comments: