Friday, October 30, 2009

Η Νιλουφάρ της «Κανταχάρ» στην Αθήνα

Η ωραία Αφγανή δημοσιογράφος, που πρωταγωνίστησε στην αριστουργηματική ταινία-καταδίκη των Ταλιμπάν, ήρθε με τη γενική κυβερνήτη του Καναδά

Η γενική κυβερνήτης του Καναδά, Μικαέλ Ζαν, που βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, έχει και τον Πολιτισμό στην ατζέντα της.

Η Νιλουφάρ Παζίρα μετά την ταινία του Μαχμαλμπάφ έγραψε βιβλία και γύρισε ταινίες

Η Νιλουφάρ Παζίρα μετά την ταινία του Μαχμαλμπάφ έγραψε βιβλία και γύρισε ταινίες Συνοδεύεται, άλλωστε, από τον σύζυγό της Ζαν-Ντανιέλ Λαφόν, που είναι σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και φίξιον. Εχουν δημιουργήσει μαζί το πρόγραμμα «Art Matters» (Η Τέχνη έχει σημασία), δηλαδή μια σειρά φόρουμ, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των επίσημων επισκέψεων της γενικής κυβερνήτου στον Καναδά και το εξωτερικό, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων των τεχνών, κυρίως νέων, για να συζητήσουν τις εξελίξεις και τις προκλήσεις στον χώρο του Πολιτισμού.

Ετσι, σήμερα, στον Ιανό (Σταδίου 24) από τις 4 έως τις 6 μ.μ. θα διοργανωθεί η εκδήλωση «Πολιτιστικές Γέφυρες στο σινεμά».

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο παραγωγός Διονύσης Σαμιώτης και ο κριτικός κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει, όμως, η καναδική αντιπροσωπεία. Εκτός από τον Ζαν-Ντανιέλ Λαφόν και τον Κρις ΜακΝτόναλντ, διευθυντή του σημαντικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Hot Docs, ήρθε και πάλι στην Ελλάδα η αφγανικής καταγωγής δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστρια Νιλουφάρ Παζίρα, που πριν από λίγα χρόνια (2001) έγινε παγκόσμια διασημότητα, χάρη στην ταινία «Κανταχάρ», του κορυφαίου Ιρανού σκηνοθέτη Μοχσεν Μαχμαλμπάφ.

Η Νιλουφάρ γεννήθηκε στην Καμπούλ, αλλά την εγκατέλειψε για τον Καναδά, μαζί με την οικογένειά της το 1989 για πολιτικούς λόγους (ο πόλεμος με τους Σοβιετικούς πλησίαζε στην πρωτεύουσα). Το 1998 πήρε ένα γράμμα από το Αφγανιστάν. Η παιδική της φίλη Ντιάνα τής έγραφε ότι, μην αντέχοντας την καταπίεση των Ταλιμπάν, σκόπευε να αυτοκτονήσει. Η Νιλουφάρ ξεκίνησε ένα επικίνδυνο ταξίδι στο Αφγανιστάν αναζητώντας την. Κι αυτό κατέγραψε ο Μαχμαλμπάφ στην αριστουργηματική ταινία του, μεταξύ φίξιον και ντοκιμαντέρ. Ηταν μια από τις πρώτες, συγκλονιστικές για τη Δύση, μαρτυρίες των εγκλημάτων των Ταλιμπάν εις βάρος του αφγανικού λαού και κυρίως των γυναικών. Η Νιλουφάρ Παζίρα είχε έρθει το 2001 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για να παρουσιάσει την ταινία.

No comments: